Aféry na zámku Ashmore
Cynthia Harrod-Eagles
Zámek Ashmore série
Pokračování osudů rodiny Staintonových na panství Ashmore. Giles, nový hrabě ze Staintonu, se bohatě oženil a snaží se opět pozvednout panství. Jeho žena Kitty se obává své energické tchyně a netrpělivě očekává narození dítěte. Doufá, že to bude chlapec a ona už nebude na panovačné tchyni tolik závislá. Mladší Gilesova sestra Rachel má být poprvé uvedena do společnosti a její matka dělá vše pro to, aby měla naději na bohatého a urozeného ženicha. Její sestra Alice zatím prožívá první romantickou, ale společensky nevhodnou lásku a také mezi služebnictvem nepanuje dobrá atmosféra, navíc dojde k záhadnému zmizení komorníka. Na zámku, kde jsou vztahy ovlivněné ctižádostí, žárlivostí a touhou po pomstě se schyluje k tragédii…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
The Affairs of Ashmore Castle, 2022
Stá variácia Panstva Dawton... Ale milovníkom daného časopriestoru, ku ktorým sa radím i ja, to zrejme prekážať nebude. Na román som sa tešila, možno až príliš na to, aby ma mierne nesklamal, ale aj bez väčších afér a zápletiek v deji (darmo ich názov zmieňuje) sa to dobre čítalo... A už teraz sa teším, či sa v ďalšom pokračovaní tejto knižnej sofistikovanejšej telenovely dozviem(e) viac o Williamovi a Tabby (táto linka ma tentoraz zaujala asi najviac). No a veľké plus za jemne feministický podtón; pri niektorých scénach mi bolo striedavo do smiechu aj do plaču z dobových maniérov zbytočne sťažujúcich život žien. Ak ešte aj dnes môže niekto považovať sufražetky za čisté zlo, nech sa páči, nech číta podobné príbehy a skúsi si predstaviť, kde by (sme my) ženy boli, ak by neboli ony...
Tuhle autorku mám prostě moc ráda, vždy si, v rámci žánru, dobře počtu. Těším se na další díl.
Celé čtyři hvězdy to nejsou, ale za to rozptýlení v metru to celkem stojí... Je zábavné si uvědomit, jak vlastně nepřesný je překlad "Aféry", protože opravdu celá kniha není o ničem jiném než o... prostě událostech. Typický "mezidíl", rozehrávají se další zápletky a děje je tu poskrovnu, pomineme-li několik manželských neshod a jednu slušnou bouřku. Nicméně souhlasím s několika názory níže, že skutečně asi bude potřeba přečíst další díl, už jenom kvůli vyřešení všech nakousnutých... afér? :-)
Druhý díl série byl zase tak skvělý jako první. Sice dá trochu práce se znovu zorientovat v postavách, ale všechny zápletky na zámku stojí za to. Zajímavé jsou detaily ze života vyšší společnosti na začátku minulého století v Anglii, kdy zejména ženy to měly zatraceně těžké. Děj otevřen pro další napínavé vyprávění.
V tomhle díle se oproti tomu prvnímu vlastně vůbec nic neděje, ale závěr je takový že si rozhodně ten 3. díl přečtu.
Tak - je to limonáda. Suroviny poměrně zajímavé, nepříliš sladká, bublin tak akorát. A člověk nemůže pořád pít jen šampus. :) Já jsem spokojená a na další díl se velmi těším.
Pro mě tento díl byl takový nudný. Hlavní hrdinové se dostávají no spíš ženské hrdinky do reálného života, kde sny někdy nemají místo, kde musí žena v 19. století přežít ještě mužský svět, kde se ženy musí realizovat ve vedení hospodářství popřípadě ve společnosti.
Anglie aristokracie, šlechta rodinné vztahy ságy historické romány anglické romány
1998 | Zakladatelka rodu |
2022 | Tajemství zámku Ashmore |
2016 | Za války, 1914: Sbohem, Piccadilly |
2004 | Anna |
1998 | Dvorní dáma |
Příběh je pěkný,ale rozjel se až ke konci,ale autorku mám ráda,a konec je dost otevřený a další díl si určitě přečtu.