Zapomeňte, že jste měli dceru

Zapomeňte, že jste měli dceru
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7832/bmid_zapomente-ze-jste-meli-dceru-Eqk-7832.jpg 4 283 283

„Žila jsem s maniaky, zločinci a vrahy.“Pravdivý příběh pašeračky drog, která přežila peklo thajské věznice. Britská učitelka Sandra Gregoryová si dva roky užívala života v Bangkoku. Po vojenském převratu se ale její život začal hroutit - přišla o práci, vážně onemocněla a brzy se ocitla bez peněz. Zoufale toužila vrátit se domů, ale nechtěla rodiče žádat o peníze, takže souhlasila s nabídkou propašovat přes bangkocké letiště heroin. Byla však zatčena a odsouzena k pětadvaceti letům vězení. Nejdříve strávila čtyři a půl roku ve známém vězení LardYao, přezdívaném „bangkocký Hilton“, příbytku masových vrahů, maniaků, a dokonce i jednoho kanibala. V roce 1997 byla přemístěna do Británie, kde si odseděla další tři roky v několika věznicích, včetně jednoho s nejvyšší ostrahou. Scény popisující brutalitu, násilí a ponížení, kterých byla svědkem jak v Thajsku, tak i v Británii, jsou silné a nezapomenutelné - být tady, to je pomalé mučení, udržují mne tu naživu, abych mohla trpět. Úžasná vůle a vnitřní síla i podpora rodičů jí nakonec pomohou udržet si zdravý rozum a přežít.Sandra byla propuštěna v roce 2000 poté, co jí thajský král udělil milost. Sugestivním vyprávěním o své zkušenosti přináší obraz mrazivé reality a zároveň varuje, že se něco podobného může stát každému. Snad tato kniha uchrání mnoho dalších před podobným osudem.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota

Forget You Had a Daughter, 2002

Sarriii
22.10.2024 5 z 5

Čtivé, zajímavé a poučné. Člověk někdy jedná, aniž by si plně uvědomoval následky. Za chyby se platí a slečnu to "bohužel" dohnalo. Jestli byl trest a jeho výše spravedlivá je na posouzení každého. Ale myslím, že slečna si "své" odpykala a vypadá to, že se i poučila. Rozdílné podmínky a pocity mezi vězněním v Thajsku a Velké Británii byly za mě velice zajímavé.

HH77
05.09.2024

Nejspis půjdu proti většině, ale já knihu nedocetla. Asi už jsem stará na čtení o pubertální vylevech jedné mladé slečny. Pasáže z vězení mohou být sice zajímavé, ale přes ten začátek se k němu nedostanu. Ale uznávám, že kniha může být varováním pro mladez, jak si nezkazit život.

lalela
18.06.2024 2 z 5

Skvěle napsaná kniha o pašování drog a následném pobytu ve vězení. Autorka ukazuje, jaké rozdíly jsou ve vězení v Thajsku a ve vězení ve Velké Británii. Jediné co mi na knize vadilo je, že Sandra se provinila tím, že udělala něco, co se nemá, ano, odseděla si to, podmínky hrozné, a pak napíše knihu a je slavná? Kniha se čte, ano čte se, protože každého zajímá, jaké to je, sedět ve vězení v cizině. Když jsem knihu četla, trochu na mě dělala dojem, že Sandra se litovala, že dostala tak velký trest za něco tak malého, litovala se, že se k ní ve Velké Británii chovali tak nehezky, a to předpokládala, že tam si v klidu odsedí nějaký zbytek, nebo že ji propustí. Proč? Každý by měl nést následky svého chování.

tereza1964
02.05.2024 4 z 5

Příběh jsem viděla i zfilmovaný, ale na papíře byl přeci jenom lepší. Velmi mě překvapilo čtení o vězení ve Velké Británii, to bylo poučné. Dala bych přečíst knihu každému, kdo jen vzdáleně uvažuje o tom převážet něco nelegálního. Vážně se to nevyplatí.

JointlieKat94
22.01.2024 5 z 5

Ačkoliv jsem to nečekala, musela jsem dát za pět hvězd, protože přiznejme si to, kdo z nás v životě neudělal nějakou chybu? A Sandra se k ní postavila nanejvýš.. statečně.

Né, nezvládla bych tam ani jediný den. Nezvládla bych nic z toho! Já pevně věřím tomu, že bych v případě takové nouze prostě raději požádala rodinu o pomoc, vzala bych svou hanbu a se skloněnou hlavou a studem v očích se vrátila domů.

Nedávno jsem zrovna viděla v tv dokument o této, a ještě o mužské věznici v Thajsku, a byla jsem naprosto znechucena! Ale po čtení tohodle byl můj prožitek ještě horší.. o co víc mě ale překvapilo, že to bylo ještě horší v Británii, pro Sandru vlastně doma.. strašné zážitky má, věřím, že se domů vrátila o tolik silnější.

Jasný, udělala strašnou chybu, ale zaplatila za ní maximální cenu. Ztratila spoustu let.

Je to hodně silný čtení, ale stránky ubíhaly, ani nevím jak..

Nikusha
11.12.2023 4 z 5

Rozhodně zajímavé čtení v tom, že je to čistě autentická věc. Já jsem kdysi hodně sledovala takové ty dokumenty o lidech co převáželi drogy a chytli je. Teď nevím na jakém to bylo programu, ale dávali to tam furt :D To mi tahle knížka hodně připomněla. Žádný normální člověk se prostě nerozhodne přivydělat si takhle. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale může si za to sama.

nicolettkaa
23.06.2023

Z knihy mám rozporuplné pocity. Pasáž v Thajsku mi přišla zajímavější než část po přesunu do Británie. Tam mi přišlo, že se Sandra hodně opakuje a nic nového už mi čtení nepřinášelo.
Dodala bych, že za blbost člověk většinou zaplatí a že to nejjednodušší řešení nemusí být to nejlepší.
Sandra je toho důkazem.

marky2558
11.04.2022 3 z 5

Velmi zajímavé čtení. Období strávení v thajské věznici bylo čtivé ale postupně knížka ztrácela na atraktivitě.

bigbabe
01.01.2021 3 z 5

Miluji knihy se skutečným prožitkem. Samozřejmě díky editorovy je to napsáno velice poutavě. Co se týká zaslouženosti či nespravedlnosti nechci komentovat.

1amu
12.06.2020 1 z 5

Poslední věta anotace je tristní. (Ještě, že začíná slůvkem "snad"). Odměna za převoz drog je obyčejně lákavější . A nedovedu si představit, že pašeráci četli, či budou číst tuto knihu. A nejen to, změní svůj názor a dají se na pokání. Tak to ve světě fetu nefunguje !
Autorka patří svou profesí mezi skupinu inteligentnější.
U nás je aktuální případ jisté nanynky, která chtěla docílit téhož a sedí ve vězení v Thajsku již nějaký rok.
Kdo navštívil Thajsko, tuto krásnou zemi, a pozorně sledoval po příletu speciální oddíl v maskáčích, ihned mu došlo, že ti mládenci mají hlášku a jdou najisto !
Stále platí Fučíkovo "LIDÉ BDĚTE !"

Damato
04.11.2019 3 z 5

Rozhodně čtivé, ale na druhou stranu - každý, kdo se propůjčí k tomu, dělat dealera a pašeráka si musí uvědomit, kolik lidí dostane svým pašeráctvím do neštěstí. Patří jim to, trest smrti bych jim dala a to bez pardonu - kolik dětí se tím dostane na dno , kolik rodičů trpí, kolik nevinných lidí má zkažený život.... kolik strachu, neštěstí a bezmoci tím zapříčiní..... a to všechno jen kvůli penězům, aby se měli dobře a nemuseli pracovat...Ať jdou do háje a trpí si po věznicích- oko za oko, zub za zub.....

MiriamF.
10.10.2019 5 z 5

Za hloupost se platí, ale hlavní hrdinka zaplatila několikanásobně. Kniha velmi čtivá, doporučuji.

Crozz
10.07.2019 4 z 5

Čtivá kniha, jako podobné příběhy na toto téma.

Termina
02.07.2019 5 z 5

Hodnotit situace a hloupá lidská rozhodnutí která napsal sám život mi nepřísluší.
Není nic co mohlo být jinak protože takhle se to stalo a takhle to bylo. Mohu jen poděkovat autorce a viníkovi zároveň že se s námi podělila o její zkušenosti, že nám umožnila nahlédnout do prostředí věznic a pogratulovat ji že svůj trest zvládla jak nejlépe mohla.
Chyby nás dělají lepšími. Dík !

Alexxxka
13.06.2019 4 z 5

Moc zajímavá knížka. Rozhodně stojí za přečtení a snad lidem poslouží jako vykřičník...

Ticiana
09.06.2019 5 z 5

Kniha je velice ctiva. Pribeh jedny ženy a toho, jak moc se platí za chyby. Porovnání věznice v Thajsku a v Británii. Moc se mi líbilo, jak k tomu přistupovala. Drsné podmínky a prislo mi teda, ze v Británii to měla těžší. Knížku doporucuju.

mynamail
12.04.2019 3 z 5

Zkusím knihu popsat jen v pár bodech (omlouvám se, že mám - pokud si procházím dřívější komentáře - poněkud/hodně - jiný pohled na věc:
- dalo se
- je mi líto, ale žádné emoce ani úžas příběh u mě nevyvolal (asi jsem zvyklá na "tvrdší kalibr" z témat válečných)
- a nebo to bude tím, že jazyková stránka/překlad bylo nic moc. přišlo mi to celé takové studené. Stručné. Jen jako by tak mimochodem napsané.
- jen mi zůstal rozum stát na naivitou Sandry, když si myslela, že jí to projde, vždyť to bude jen jednou. Ach jo :-(
- naopak velmi, velmi obdivuji, jak se k ní zachovali rodiče, rodina a přátelé. I když zrovna prožitkům těchto postav bylo v příběhu věnováno ne mnoho prostoru

baty
24.03.2019 5 z 5

Upřímná zpověď ženy, která se dostala do nelehké životní situace. Kniha stojí za přečtení.

DK197
16.02.2019 5 z 5

Musím uznat, že tahle knížka byla natolik dobře sugestivně v některých pasážích napsaná, že jsem se otřásala odporem a musela knihu odložit. Tohle se nedá komentovat. Toto se nedá pochopit a člověk se jen modlí, aby mu jeho život něco takového nepřipravil.

Druhý aspekt, který v knize vidím, je neskutečná láska k Bangkoku. Je tam vykreslený jako země plná protikladů, ale plná krás a života. Možná i vy nakonec budete chtít vycestovat... vycestovat, nikoli pašovat drogy! ... A v neposlední řadě Je to příběh o tom, že osud si vždycky najde cestu, jak nám udělit lekci.

Toto všechno z jejích stranek dělá dílko, které stojí za přečtení.

SammSamm
16.01.2019 5 z 5

Napínavé, dech beroucí, prostě mazec, čemu všemu musela čelit :-(