Zapomeňte, že jste měli dceru přehled
Sandra Gregory
„Žila jsem s maniaky, zločinci a vrahy.“Pravdivý příběh pašeračky drog, která přežila peklo thajské věznice. Britská učitelka Sandra Gregoryová si dva roky užívala života v Bangkoku. Po vojenském převratu se ale její život začal hroutit - přišla o práci, vážně onemocněla a brzy se ocitla bez peněz. Zoufale toužila vrátit se domů, ale nechtěla rodiče žádat o peníze, takže souhlasila s nabídkou propašovat přes bangkocké letiště heroin. Byla však zatčena a odsouzena k pětadvaceti letům vězení. Nejdříve strávila čtyři a půl roku ve známém vězení LardYao, přezdívaném „bangkocký Hilton“, příbytku masových vrahů, maniaků, a dokonce i jednoho kanibala. V roce 1997 byla přemístěna do Británie, kde si odseděla další tři roky v několika věznicích, včetně jednoho s nejvyšší ostrahou. Scény popisující brutalitu, násilí a ponížení, kterých byla svědkem jak v Thajsku, tak i v Británii, jsou silné a nezapomenutelné - být tady, to je pomalé mučení, udržují mne tu naživu, abych mohla trpět. Úžasná vůle a vnitřní síla i podpora rodičů jí nakonec pomohou udržet si zdravý rozum a přežít.Sandra byla propuštěna v roce 2000 poté, co jí thajský král udělil milost. Sugestivním vyprávěním o své zkušenosti přináší obraz mrazivé reality a zároveň varuje, že se něco podobného může stát každému. Snad tato kniha uchrání mnoho dalších před podobným osudem.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2003 , JotaOriginální název:
Forget You Had a Daughter, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zapomeňte, že jste měli dceru. Přihlašte se a napište ho.
Nejspis půjdu proti většině, ale já knihu nedocetla. Asi už jsem stará na čtení o pubertální vylevech jedné mladé slečny. Pasáže z vězení mohou být sice zajímavé, ale přes ten začátek se k němu nedostanu. Ale uznávám, že kniha může být varováním pro mladez, jak si nezkazit život.
Skvěle napsaná kniha o pašování drog a následném pobytu ve vězení. Autorka ukazuje, jaké rozdíly jsou ve vězení v Thajsku a ve vězení ve Velké Británii. Jediné co mi na knize vadilo je, že Sandra se provinila tím, že udělala něco, co se nemá, ano, odseděla si to, podmínky hrozné, a pak napíše knihu a je slavná? Kniha se čte, ano čte se, protože každého zajímá, jaké to je, sedět ve vězení v cizině. Když jsem knihu četla, trochu na mě dělala dojem, že Sandra se litovala, že dostala tak velký trest za něco tak malého, litovala se, že se k ní ve Velké Británii chovali tak nehezky, a to předpokládala, že tam si v klidu odsedí nějaký zbytek, nebo že ji propustí. Proč? Každý by měl nést následky svého chování.
Kniha Zapomeňte, že jste měli dceru v seznamech
drogy vězení, věznice osudy lidí Thajsko autobiografické prvky Velká Británie pašeráctví osudy žen konec 20. století britská literatura
Čtivé, zajímavé a poučné. Člověk někdy jedná, aniž by si plně uvědomoval následky. Za chyby se platí a slečnu to "bohužel" dohnalo. Jestli byl trest a jeho výše spravedlivá je na posouzení každého. Ale myslím, že slečna si "své" odpykala a vypadá to, že se i poučila. Rozdílné podmínky a pocity mezi vězněním v Thajsku a Velké Británii byly za mě velice zajímavé.