Jana Vrzalová
Řadou dobových, dosud veřejnosti neznámých či jen zcela výjimečně publikovaných snímků, dokumentů a plakátů bohatě doplněná publikace Zasnoubena se smrtí z pera novinářky, spisovatelky a překladatelky Jany Vrzalové, je inspirována pohnutými životními osudy první české ženy popravené nacisty Ireny Bernáškové (7. 2. 1904 – 26. 8. 1942) a jejího otce, předního českého grafika Vojtěcha Preissiga (31. 7. 1873 – 11. 6. 1944). Irena Bernášková, známá jako Inka, byla mimořádnou osobností dvacátého století. Rodiči vychována v silném vlasteneckém duchu, obdařena talentem na jazyky, analytickými schopnostmi, obrovskou odvahou, jíž převyšovala i muže té doby, po vzniku protektorátu Čechy a Morava všechny své schopnosti vynaložila na osvobození rodné země – Československa. Její odbojová činnost byla úzce spojena především s vydáváním ilegálního časopisu V BOJ, se získáváním prostředků a techniky na jeho výrobu, ale také s převáděním československých vojáků do zahraničí. Po zatčení podle skromných odhadů při výsleších mlčením zachránila na tři stovky spolupracovníků. Veškerou odbojovou práci brala na sebe. Spolu s Inkou Bernáškovou se vracíme do doby, kdy šlo o bytí či nebytí našeho národa i Československa. Knížka, která je zhmotněním paměti o naší minulosti v té nejtragičtější podobě, je prolnutím literatury faktu s beletrií.... celý text
Nádherná kniha, moc za ni autorce děkuju, od teď už si budu Inku a její rodinu pamatovat !!!
Tuto knížku by měli dát jako povinnou četbu ve školách. A určitě by si jí měl přečíst každý.
Pro mě jedna z našich největších hrdinek, která zaplatila za svoji odbojovou činnost, tu nejvyšší cenu. Za svoje přesvědčení, vzdor, odvahu, statečnost a hrdinství. Čest její památce.
Skláním se před nezlomnou odvahou Inky a před její láskou k vlasti, která byla silnější než strach ze smrti.
Pěkná knížka. Ano psaná čítankově ale proč ne. přečetla jsem jivelmi rychle. Jedním dechem a smekám.. Tehdy byly lidé vlastenci a hlavně měli za co a koho bojovat..
Příliš čítankové, patetické. Řekla bych, že dnešní čtenář ocení spíš ženu z masa a kostí. S chybami.
Poslouchala jsem audioknihu, dojemný příběh přednášený velmi angažovaně.Inka Bernášková byla určitě velmi statečná,ale také si myslím,že si ji autorka trochu idealizuje.
Člověk musí k paní Ince cítit veliký respekt. Autorka to, ale se svým obdivem k ní trochu přehání, popisuje jí příliš zidealizovaně a mě v příběhu chybí takové ty drobnosti, díky kterým si člověk představí paní Inku také jako obyčejného člověka a ne jen jako neutuchající bojovnici a hrdinku.
Diky teto knize jsem si jeste hodne informaci dohledavala. Font a graficke prace jejiho otce jsou perfektni.
Je určitě důležité psát o lidech, kteří, proto, abychom my se měli lépe, a hlavně mohli žít ve svobodné zemi, položili na oltář to nejcenější co mají. Ano položili život za svobodu, za svojí zemi.
V tomto případě je to navíc, žena, která musela, tak jak to je, a v té době to bylo určitě ještě silnější, musela všem dokazovat, že na to má. To jak se rozhodla bojovat je opravdu hodné neskutečného obdivu, i to, že nevolila pocit bezpečí, když se smyčka začala stahovat.
Ano je třeba stále ukazovat takové případy, které nám bohužel v této době chybějí, v době, kdy je důležitější mít správný marketing než hlásat a bojovat za pravdu.
Bohužel tato doba je taková, ale já doufám, že tyto příklady nezůstanou opomenuty a budou připomínany.
Hluboce se klaním před statečností lidí jako byla Inka Bernášková. Kniha mě přiměla zamyslet se nad rozhodnutími, které pak nezvratně utváří naše životy a nad vlastní statečností. A nebo snad zbabělostí?
Dle názvu jsem se trochu obávala snahy o senzaci, ovšem kniha Jany Vrzalové překonala všechna má očekávání. Stylistika, slovní zásoba a krásná čeština jak za první republiky, historická fakta spolu s uvěřitelnými dialogy, ale zejména osud Inky mě naprosto pohltil.
Inka. Inteligentní, moudrá, statečná a rovná žena, pravá dcera svého otce. Vlastenka, odvážná, silnější než lecjaký chlap, pomáhala otci Vojtěchu Preissigovi v protinacistickém odboji s vydáváním ilegálního časopisu V Boj, s nasazením vlastního života pomohla převádět lidi přes hranice. Při krutých výsleších gestapem vzala vinu jen a jen na sebe, neudala nikoho z rodiny, nevyzradila jediného spolupracovníka a uchránila tak desítky lidí před perzekucemi. Do poslední chvíle neztratila odvahu a víru, že válka skončí a bude dobře. Odvaha a vnitřní síla, kterou prokázala před německým tribunálem by neměla zůstat zapomenuta!
Kniha líčí životní příběh Ireny Bernáškové, která díky vlastenecké výchově od otce Vojtěcha Preissiga a nešťastnému bezdětnému manželství věnovala všechny své síly boji proti okupantům (tvorba ilegálního časopisu a převádění lidí přes Slovácko a Slovensko do Maďarska).Autorka se věnuje nejen její ilegální činnosti, ale i dětství a mládí prožitým v USA.
Epizody z Inčina života jsou prokládány informacemi z velké politiky. Mně, protože znám historii, přišly někdy až moc zdlouhavé a nudné (např. popis telefonátů Franka s Hitlerem), ale chápu, že čtenáři neznalí historie potřebují osvětlit souvislosti. Nejvíc na mě zapůsobil konec knihy, v němž autorka líčí Inčino odvážné vystupování před soudem i její poslední chvíle.
Doporučuji přečíst si i vzpomínky její spolupracovnice a spoluodsouzenkyně malířky Milady Marešové - Waldheimská idyla.
Jsem rád, že někdo zmapoval osud statečné Inky Bernáškové, které si velmi vážím. Děkuji i autorce.
Bohužel však pro mě je kniha velmi nudná, špatně se mi čte. Škoda...
Naprosto zapomenutá část historie odboje. Alespoň pro mne. Po přečtení této knihy se za to skoro stydím, že jsem o panu Preissigovi a jeho dceři nevěděl. Takovíto lidé nesmějí být zapomenuti. Ze začátku jsem si chvilku zvykal na autorčin styl, pak mě kniha pohltila. Nelze dát jiné hodnocení. 100%.
Zvláštní kombinace literatury faktu a krásné literatury. Několik stran mi trvalo, než jsem si na tento styl zvykla. Ovšem pak jsem knihu nemohla odložit.
Irena Bernášková byla neskutečně statečná a odvážná žena. A Jana Vrzalová podala její osud velmi působivě.
první republika, 1918-1938 osudy žen protifašistický odboj Protektorát Čechy a Morava český odboj meziválečné období (1918-1938)Autorovy další knížky
2017 | Zasnoubena se smrtí - Zapomenutý příběh Inky Bernáškové, první Češky popravené nacisty |
2016 | Můj život byl... : Průřez tvorbou Marie Uchytilové |
2020 | Fatty & Lili - Humor a moudra z gauče a cvičáku |
Hezká kniha o velmi statečné ženě paní Ince a hlavně velké vlastence. Z knihy jsem se dočetla mnoho dalších informací, o kterých jsem nevěděla. Doporučuji