Zelená míle

Zelená míle
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352228/bmid_zelena-mile-MHN-352228.jpg 5 4190 4190

Ve věznici Cold Mountain, v bezútěšné řadě cel známé jako Zelená míle, čekají na smrt vrazi tak zvrácení jako psychopat William Wharton a tak posedlí jako Eduard Delacroix. Dohlíží na ně několik dozorců: slušný Paul Edgecombe či naopak sadistický Percy Wetmore. Ale ať dobří, či zlí, ať nevinní, nebo ničemní, nikdo z nich se dosud nesetkal s někým tak brutálním, jako je obr John Coffey, násilník a vrah dvou holčiček. Je Coffey ďábel v lidské podobě? Nebo je někým úplně jiným? Mezi nebem a zemí je víc zázraků, než si kdokoli v Cold Mountain umí představit – a pravda vychází najevo v tlakových vlnách, které dokáže vyvolat jen Stephen King, a v explozivním finále, které čtenáři vyrazí dech.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský

The Green Mile, 1996

TaJiná
23.06.2019 2 z 5

Četla jsem, ale filmu se to fakt nevyrovná.

nanana
19.06.2019 5 z 5

Zabil je jejich láskou. Takhle je to každej den. Všude na světě.

antiope
07.06.2019 5 z 5

Ačkoliv mi trvalo se začíst, dávám knize 100%. Druhá polovina knihy to vynahradí.

witko
01.06.2019 5 z 5

Uvěřitelný příběh o neuvěřitelných věcech. King mne místama přesvědčil, že čtu opravdové vzomínky dozorce. Po přečtení knihy mám chuť podívat se znovu na film.

jana1976
30.05.2019 5 z 5

Kdo by neznal tento úžasný smutný příběh plný nespravedlnosti…. Naštěstí je to jen kniha, ale chce se mi brečet a křičet, když si uvědomím, že na světě bylo, je a bude plno podobných křivd….
Filmové i knižní zpracování mluví samo za sebe… dokonalost!!!

Jitka6
30.05.2019 5 z 5

Stejně jako film, působivé!

seiwaa
29.05.2019 5 z 5

Možná nesprávně, ale po přečtení této knihy musím zhodnotit i film, který byl natočený na jedničku! Nechybělo snad ani slovíčko a skvěle odrážel příběh z knihy. Naprosto skvělý příbeh, líbí se mi kontrast surového vězeňského prostředí s čistotou a nadlidskostí Johna Coffeyho. Doporučuji.

haki34
17.05.2019 5 z 5

zrovna dnes jsem si na knihu vzpomněla v autě a ejhle - Padfoot mi ji svým komentářem připomněla..tak jsem se ponořila do vzpomínek...

tahleta se Stephenovi obzvláště povedla..další z příběhů, které se můžou stát (a kdoví, jestli se nestaly)..
i po asi 15letech od přečtení ve mně zůstává pocit bezmoci, soucitu, nepsravedlnosti a křivdy, zmítá mnou široká škála emocí..navíc nyní jako rodič o to víc soucitím s rodiči dvojčat..násilí na dětech mně vždy dostane do kolen..
A John Coffey...skvěle napsaný...(a následně ve filmu i skvěle zahraný....celý film jsem snad ani neviděla, ale určité tváře se navždy spojili s postavami)
Postava Paula, přibližujícího mikrosvět věznic a jeho zákoutí..nahlížejícího kolikrát do skrytých "šuplíků" vězňů...poznávajícího Johnův příběh a paralelně prožívajícího jeho vlastní...
Poselství z knihy pro mně : proto neodsuzujme hned předem někoho , i když věci důkazy se jeví tak jasně a srozumitelně...neposuzujme lidi podle našeho prvého dojmu..(a kolikrát ani podle druhého a třetího..)
Připusťme možnost omylu, hledejme pravdu i za cenu ztrát, protože některé věci (třeba smrt) už jsou nezvratné...

jfialova
16.05.2019 5 z 5

Film jsem viděla už před dávnou dobou a jelikož se tehdy jednalo o poněkud masovou záležitost, četbu knihy jsem odkládala. Udělala jsem dobře, protože vzpomínky na film (mimochodem špatný není) mezitím vybledly a četbu jsem si mohla užít. Přestože jsem dějovou linku znala, četlo se to jedna báseň a autorův styl dodal příběhu další, lehce filozofický rozměr. Mimochodem, dle amerických statistik z roku 2016 vychází, že každý týden byly odhaleny průměrně tři justiční omyly-toto číslo se netýká pouze odsouzených na smrt, ale též neprávem uvězněných. Co myslíte vy, je to málo (když se kácí les, lítají třísky) nebo moc (lidský život a svoboda člověka jsou nedotknutelné)? Žijeme ve společnosti, kde dle průzkumů více než polovina Čechů je pro znovuzavedení trestu smrti, současný stav justice není zrovna uspokojivý a před několika desítkami let probíhaly politické procesy. To vše v kontextu s tímto příběhem nutí k zamyšlení.

Padfoot
15.05.2019 5 z 5

Čím dál víc uznávám (a uctívám) Kinga. Tahle kniha vznikla jako příběh na pokračování – tedy šest částí, jedna napínavější než druhá. Prostředí cely smrti hodně ponuré, ale zároveň blízké (v tom smyslu, že pro někoho je to prostě každodenní práce). Rozpor je i mezi tím, jak nakonec vnímám odsouzence – jako lidi, kteří udělali něco dost odpornýho, zároveň lidi čekající na smrt, po které je nebe patrně nečeká,... A takových momentů je tam kotel. Momentů, které nutí zastavit se, všechno vstřebat a znovu si uvědomit, že nic není černobílé. Silný zážitek a rozhodně ne můj poslední King.

"Každý z nás musí umřít. Výjimky nejsou žádné. Je mi to zcela jasné, ale někdy, ach panebože, je Zelená míle tak dlouhá."

terimila
07.05.2019 5 z 5

Jedna z mála "jiných" kingovek. Nenajdete v ní monstra v děsivé podobě příšer, ale jen monstra schovaná do lidských těl. Je to knížka plná paradoxů - odporných zločinů a viníků, kterých vám nakonec snad i je líto... odsouzení a pomoci... atmosféry čekání na trpký konec a každodenního života i s malými a úsměvnými momenty. Dlouho to vypadá celkem normálně... a pak se začnou dít věci a Velkej kluk John C. se nakonec stane jakýmsi novodobým Kristem z kriminálu. A nakonec zbývá otázka, jestli jeho dary a dary, jimiž byl i on obdařen, jsou vlastně dary nebo prokletí.
Je to pohádka, ale pohádka detektivní, fantastická, krutá a přitom milosrdná.
A snad jediná kniha, u níž mě nenaštvala filmová adaptace. Prostě... Míle se povedla na všech frontách.

Arev122
04.05.2019 4 z 5

Tak tady mě S.King trochu zklamal, kniha mě příliš nenadchla, pouze konec byl lepší, napínavější - tak jako jeho jiné knihy.

pivatko
01.05.2019 5 z 5

i přesto, že jsem film viděla asi pětkrát, tak mě kniha moc bavila, úžasně napínavá

DadulaZ
30.04.2019

Přesto, že jsem viděla film již před čtením knihy, mě kniha velmi zaujala a vtáhla do děje. Zamilovala jsem si postavu Johna Coffeyho. Kniha je za mě mnohem lepší než film!

Aliii
17.04.2019 5 z 5

Pro mě naprosto jasná volba knihy do čtenářské výzvy k tématu Kniha, jejíž děj se odehrává ve vězení. Byla jsem trochu napnutá, jestli mě kniha bude bavit, když jsem několikrát viděla film - a bavila mě velice. S.King moc dobře ví, jak čtenáře strhnout a vtáhnout do děje a fakt, že psal knihu na pokračování v časovém presu to vše ještě umocňuje. Klobouk dolů!

lvcx
15.04.2019 5 z 5

Jedním slovem úžasné. Kniha krásně plyne a čtenář se nenudí ani v místech, kde se zrovna nic moc neděje. Dokážu si představit, že bych Zelenou míli četla na etapy, autor na sebe jednotlivé části elegantně navázal (ačkoliv to čekání by mě asi zahubilo :)). Skvělé byly části s myšákem. Nejsilnější stránkou celé knihy za mě byla postava Johna Coffeyho - opravdu dokonale napsaná, uvěřitelná i ve své zvláštnosti. Trochu mě mrzí, že jí autor nevěnoval trochu víc prostoru. Ovšem i zbytek knihy byl skvělý - King je opravdu výborný vypravěč. Nebýt nedostatku času, knihu bych nejspíš zhltla za pár dní.

Kovbojka33
11.04.2019 5 z 5

Smutný příběh, silný děj. Příběh kdy se neubráníte slzám.
Ve filmovém zpacování skvělé obsazení.

slezakmartajh
02.04.2019 5 z 5

Film jsem viděla x krát zbožňuju ho.
Kniha je naprosto úžasná.

smudlajs
30.03.2019 5 z 5

Opravdu silný srdceryvný příběh po jehož dočtení cítíte jen zmar a beznaděj a chcete spravedlnost víc než co jiného. Kniha je napsaná tak dobře, že s postavami opravdu soucítíte, vnímáte jejich bolest, marnost i nenávist. Opravdu mistrný kousek. Film je považován za jeden ze skvostů kinematografie, ale kniha je prostě ještě lepší!

TerkaLangoš199
27.03.2019 5 z 5

Před očima mi pořád utkvívají obrazy scén z knihy, jako by to byl film. I moje tělo pořád reaguje na tu hromadu emocí, která se v průběhu knihy ukládá někam hluboko - do srdce, paměti? Chce se mi brečet, stejně jako v autobuse po cestě domů, když jsem knihu dočítala. Chce se mi nežít, protože lidé používají lásku k zabíjení i v reálném životě. Chci být krásná jako Janice pro Paula. Chci spravedlnost...
Knihu hodnotit nemůžu, ne teď, když mi rána krvácí.. Ale přemýšlím - chci si pak strhnout strup a podívat se na film?