Ženská na odstřel
Martin Goffa
Novinář Marek Vráz série
Marek „Terence“ Vráz je uprostřed noci vyrušen zoufalým bušením na domovní dveře. Za nimi najde vyděšenou kolegyni novinářku, která ho ve strachu o život prosí o pomoc. Tvrdí, že byla před malou chvílí svědkem toho, jak policie zabila bezbranného člověka. Protože je známá její identita, oprávněně se obává, že nyní může být na řadě ona. Ačkoli si je Terence vědom toho, proti jakému nepříteli žena stojí, rozhodne se udělat vše proto, aby ji z ohrožení života dostal. I za cenu toho, že bude možná muset dát v sázku ten svůj.... celý text
Pěkně umí autor vyprávět příběhy lidí, kteří jsou u konce s dechem, možná už na konci cesty. S empatií, s lehkou sebeironií, s nenápadně budovaným napětím. Tentokrát jsem si pomohl audioknihou, kterou mi během nedělních individualistických aktivit přečetli na střídačku Jan Maxián a Jitka Ježková.
80 % (zatím 223 hodnotících s průměrem 88 %).
(SPOILER)
Vlastní příběh není příliš rozsáhlý, ale o to silnější. Spád, originální zápletka, vše hezky proložené reáliemi té doby (potěšil výraz "dědek na Hradě", který už je naštěstí minulostí). Posloucháno jako audiokniha a kultivovaný projev a příjemný hlas Jana Maxiána i Jitky Ježkové byl na výbornou.
Od krátkého pomalejšího úvodu, kdy si novinář nehraje na hrdinu a všeználka, ale přenechá problém specialistovi, příběh postupně graduje až k vynikajícímu závěru. To celé bez jakékoliv slabší pasáže, od začátku do konce opravdu hutné. Spolu s Děvčátkem to pro mě bylo (ze zatím načteného od Martina Goffy) to nejlepší.
"…znal systém, protože byl dlouhé roky jeho součástí, věděl jak pevné můžou být vazby mezi lidmi uvnitř a že někdy jde o bratrství daleko nad rámec nejen společenských vztahů, ale i nad rámec zákona."
P.S.
A kromě tomto mám ráda happyendy :-)
Skvělá volba sjíždět léto na vlně inspirace literatury od autora s tak poutavým vyprávěním.
Příběh o tom, jak prohnaným utéct z pasti.
Vžít se do role a zamyslet se, jak by se měl člověk správně zachovat, je vlastně soukromý test, a ten je krutě ošemetný, bez rádců a s pomyšlením co po letech, jestli se pak dostaví pomsta.
Prostě opět super.
S Děvčátkem nejlepší díly série. Přitom Terence hraje jen takovou "vedlejší" roli spíše nezúčastněného vypravěče. Vlastní příběh postupně graduje až k ještě napínavějšímu vynikajícímu závěru. To se povede málokdy. Tohle zhltnete na jeden záběr. Není žádná slabší pasáž. Doufám, že další díl bude na této úrovni a nepřijde jako většinou kvalitativní krok dolů.
Další moc dobrý díl s novinářem Markem Vrázem. Mělo to spád, zajímavou zapletku a až do konce to bylo neodložitelné. Martin Goffa je podle mě právem jeden z našich nejlepších autorů detektivek.
Nebyla to nejlepší kniha z této série, ale stále velice dobré. Jednoduchá zápletka, kultivovaný humor a přímočarý děj. To jsou hlavními atributy tohoto příběhu. Ale pan Goffa mě pokaždé potěší především tím, že v jeho příbězích vystupují skuteční chybující lidé. Zejména z tohoto důvodu, mohu označit jeho příběhy za věrohodné. A ne jinak tomu bylo také v této knize. Audiokniha, kterou načetli Jitka Ježková a Jan Maxián je zpracována také naprosto dokonale.
Audiokniha. Čte Jan Maxián a Jitka Ježková.
Vůbec to nebylo špatné poslouchání, ale (vždy je nějaké ale) proti minulým knihám (v mém případě audioknihám) to nebylo až takové... nevím jaké slovo použít... appetitlich?, asi.
Téma bylo dobré, jen jsem čekal trochu víc a hustší kapky. Vlastně se v knize nic moc nedělo a poslech jsem si na rozdíl od minulých knih moc neužil. Třeba Muž z chatrče, Sekta nebo Děvčátko byly o level lepší.
*** si to asi zaslouží. I když **1/2 by bylo spravedlivější. Protože to byl takový happyend, oproti minulým knihám.
p.s.: Nemám nic proti Queen ani Police. Rád je poslouchám. Jen můj žebříček jejich písní je jiný... Innuendo, Don't Stand So Close to Me. To jen tak na okraj. :-)
Posloucháno jako perfektně zpracovaná audiokniha. Navíc hlas a projev Jana Maxiána je prostě dokonalý, člověk se těší na každé další slovo. Co se týká samotné knihy, platí co jsem psal již u jiných od Martina Goffy. Série Martin Vráz se mi líbí víc než Miko Syrový. Kniha je dost krátká, navíc ještě nastavovaná tím, že se některé odstavce v knize objevují 2x. Nechci spojlerovat, ale v jednu chvíli jsem si říkal, jak by na mě kniha působila kdyby skončila špatně, jak se v jednu chvíli snažil autor čtenáři podsunout. Skoro si říkám, že by si ji člověk déle pamatoval. Sečteno podtrženo jsem nakonec dal 5 hvězd, ale jsou s odřenýma ušima.
(SPOILER)
Další bezvadná detektivka Martina Goffy! Přemýšlím, proč mě jeho příběhy tolik baví a možná tomu velkou měrou přispívají jeho hlavní hrdinové. Nejsou to žádní namachrovaní mistři světa, ale nejsou to taky žádní zoufalci s temnou nebo tragickou minulostí. Prostě obyčejní chlapi (jak Marek Vráz v této sérii, tak Miko Syrový v druhé mé oblíbené sérii), kteří řeší své případy někdy s menší, někdy s větší úspěšností, prostě ze života.
SPOILER: I když v tomto případě to mělo konec skoro pohádkový :)
Tak tento příběh byl určitě jedním z nejlepších z celé série případů novináře Marka Vráze, Terence. Kniha má spád, napětí a ženu, která se u Terence objeví a potřebuje jeho pomoc.
Audio, jednodušší detektivka na dovolenou.
Knížky od Goffy mám ráda, ale tahle mi přišla slabší....
Další skvělá kniha přečtená za jedno odpoledne - příběh má spád, krátké kapitoly . Co víc si přát - jen aby autora nepřestalo bavit psaní.
Za mě je Ženská na odstřel zatím nejlepším příběhem novináře Marka Vráze, alias Terence. Námět je jednoduchý, ale neokoukaný, kniha má spád, nic očividně nelogického jsem neobjevil a jako bonus nechybí kráska v nesnázích, takže kdo by odolal. Líbí se mi, že si novinář Terenc nehraje na vševědoucího všeuměla a finále přenechá povolanějším rukám. Celkem se mi kniha velmi líbila, ale mám tradiční výhradu k autorovi, který píše dobré, ale KRÁTKÉ knihy.
Hodnotím 80%.
Jednoduchý příběh, který rozsahem i "hloubkou" odpovídá tak námětu pro jeden díl nějakého seriálu - na celovečerák už by to bylo málo. Je to nekomplikované a víceméně funkční, i když přeci jen je mi s podivem, že dva lidi z médií nenapadne "ochránit" hlavní hrdinku právě pomocí médií, ale no co už...jako audio k domácím pracem ideální.
(SPOILER)
Autor píše skvěle, ale řekla bych, že tato kniha byla asi nejslabší ze série Vráz, ale četla se dobře...
Akorát jsem si tedy opravdu myslela, že Karlos Terrence podrazi a dopadne to ne zrovna happy endem - možná je to škoda...chyběla tam taková ta napínavá zápletka..
Ale i tak doporučuji k přečtení.
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
Tak jsem zakončila týden s Martinem Vrázem, víc jich zatím nemám :o) No a byla to jízda. I tento díl byl zajímavý a napínavý. Je vidět, že autor je bývalým policistou, protože to má hlavu i patu. Není to žádná "drasťárna", ale pomalu plynoucí příběh, který musíte doposlouchat (dočíst) do konce :o)