Žiarlivec a iné príbehy
Jo Nesbø
Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa? O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala? V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí? Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede. Jo Nesbo v unikátnej zbierke poviedok dokazuje, že je ozajstným majstrom mysterióznych príbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov. V audioknihe sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno:Originální název:
Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021
Interpreti: Peter Kočiš
![KateTheBlogger KateTheBlogger](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/204291/m_204291-x7j.jpg?v=1506936566)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první seznámení s tvorbou tohoto autora a ihned u první povídky jsem byla příjemně překvapená. Mám ráda povídky s nečekaným koncem a v této sbírce se mi takových příběhů dostalo hned několik.
Nejvíce mě bavily povídky Londýn, Fronta, Náušnice a Přiznání. Kupodivu povídku Žárlivost, která je v názvu sbírky, se mi jevila jako nejslabší. Byla totiž dost předvídatelná a možná až zbytečně dlouhá.
![Loxias Loxias](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121355/m_loxias-jtb.png?v=1549024450)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Mozna je to tim, ze mi povidky obecne moc nesedi. Kazdopadne mi nesedla ani nesbova zarlivost. Asi u dvou povidek sem mel pocit, ze me zajima jak to dopadne, ale zbytek mi prisel spise otravny nez zabavny.
![Pe3ček Pe3ček](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32863/pe3cek-RUZ.png?v=1633589696)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Až na tu povídku o spisovateli mě to hodně bavilo a povídky byly skvělý. Dobře se to četlo, i
Ich forma byla u Nesba příjemná změna a počet vražd mi taky vyhovoval. :)
![Netae Netae](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nejvíc se mi líbila první a poslední povídka. Ta, po které je celá kniha pojmenovaná, tedy Žárlivost, mě moc nenadchla, zbytečně dlouhá a děj je uměle protahovaný. Není to špatná sbírka, ale taky to není nic zásadního.
![mila2411 mila2411](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/301190/m_mila2411.jpg?v=1737351462)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kupováno trošku s obavami, jaké to bude. Bez HH a v paměti podivný "Hamlet"... ale, JO, je to tak dobrý Nesbø - jak asi může bez HH jen výborný být. Hned úvodní povídka je dokonalá, další baví a hlavně ani na okamžik nenudí. Pěkné. Povídka není snadný útvar a autor ho zvládl na výbornou!
![Mirek240 Mirek240](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nekolik povidek na stejne tema. A mozna to byl problem u me, ze uz na konci me tolik nebavily, protoze jsem tak nejak tusil, co se asi stane. Ale celkove to byla zajimava knizka, je super jak autor meni prostredi, socialni status, misto pribehu a zaroven tam porad ta zatlivost nekde je
![Nymfadora.T. Nymfadora.T.](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/134990/m_nymfadora-t-QIj.jpg?v=1691777876)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
No, trvalo dost dlouho, než jsem se prokousala do konce. Pár povídek nebylo špatných, ale převažovaly ty, které se mi nelíbily.
![ještěrka38 ještěrka38](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126166/m_jesterka38-Jtt.jpg?v=1540878309)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vztahy, žárlivost.. Takové jsou povídky od Nesbeho. Nějak jsem se s tím trápila. První povídka mě nadchla a pak už mě to spíš nudilo. Ale kniha se mi hodí do výzvy ;-).
![zsykorova zsykorova](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/195901/m_zsykorova.jpg?v=1720641074)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první kniha od proslulého krále detektivek. Přiznám se, že tento žánr moc nemusím, ale tyto povídky se mi celkem líbily. Nejlepší za mě byla povídka Fronta.
![bafuskyBaf bafuskyBaf](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/197757/m_bafuskybaf-ZlS.jpg?v=1672337385)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Co k této povídkové knize napsat...Pro mě to bylo prostě utrpení přečíst a ani jsem to nedočetla. Mám prostě problém s povídkovými knihami, raději sáhnu po celém dílu.
Abych nebyla úplně kritická povídka Londýn pro mě byla nejlepší, povídka Žárlivost pro mě byla trochu přitažená za vlasy....
![Ajrad1981 Ajrad1981](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52555/m_ajrad1981-JUA.jpg?v=1554568401)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Docela jsem byla zvědavá, jak Nesbo zvládne krátké povídky, když si libuje v psaní tlustých bichlí a do každé nacpe několik báječných zvratů a ještě víc mrtvol. Bohužel jsem byla zklamaná. Přestože v každé povídce byla (minimálně jedna) mrtvola a zvraty. Nejlepší byla hned první povídka, ta byla fakt super, a pak ještě poslední. Žárlivost mě zklamala na celé čáře, byla zbytečně dlouhá, takže mi to celé stihlo docvaknout a odhalení mě už nemělo čím šokovat. Odpad byl jasný hned, Přiznání zbytečně ukecaný, Fronta mě nezaujala a Odd, no dobře, tam mě ten zvrat trochu překvapil, ale v druhé půlce jsem Odda považovala za debila, což mi dojem zkazilo.
Ale i přes to, že nemůžu dát vyšší hodnocení, ty povídky nebyly špatné a Krysí ostrov si taky někdy přečtu.
![marie.kolarova marie.kolarova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavá změna. Některé povídky lepší, jiné slabší. Všechny je spojovalo téma vztahy a žárlivost a možná proto mi přišly na jedno brdo.
![Ivinka.S Ivinka.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50975/m_50975-Omx.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobré čtení. Nemám ráda zbytečně natahování příběhu, kdy se z napětí stane nuda a příběh pak dočítám, jen s myšlenkou ať už to skončí. Tyhle povídky jsou tak akorát, některá lepší jiná horší, ale určitě nenudí a nezklamali. Nej je Londýn a Žárlivost, i když si člověk lehce domyslí co bude dál.
Kdyby to šlo, dám 2,5*. Neurazí, nenadchne. Do týdne nebudu vědět, o čem povídky byly, při poslechu mě příliš nezaujaly. Vlastně jsem se do sbírky pustila jen kvůli čtenářské výzvě. Zůstanu asi u klasického Nesba a jeho Harryho Holea.
Interpret má skvělý hlas ale ve spojitosti s těmito povídkami mi nesedl. Škoda, že se v audioknihách nepřidělují k postavám konkrétní interpreti... Nebyla by potřeba při poslechu přemýšlet, kdo z postav něco pronesl a mohl by se člověk trošku vcítit do děje. :-)