Zimní lidé
Jennifer McMahon
West Hall ve Vermontu bylo vždy město podivných zmizení a starých legend. Nejzáhadnější z nich je smrt Sary Harrison Shey, která byla v roce 1908 nalezena mrtvá na poli za jejím domem, jen několik měsíců po tragické smrti své dcery. Nyní, v současnosti, žije devatenáctiletá Ruthie na tomtéž statku se svou matkou Alicí a mladší sestrou. Jednoho rána Ruthie zjistí, že její matka zmizela. Ve snaze najít nějakou stopu prohledává matčinu ložnici a pod podlahou nalézá starý deník Sary Harrison Shey. Ruthie je náhle vtažena do prastarého tajemství a zjistí, že není zdaleka jediná, kdo na tomto statku hledá někoho zmizelého. Ale může být jediná, která tuto stále se opakující historii zastaví...... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2017 , OmegaOriginální název:
The Winter People, 2016
i kdyz mi byla tato kniha hrozně doporučována že je lepší než knihy od Darcy Coates,tak musím říct že lepší není a ani jsem se u ní úplně nebála,proto mi to prijde spíš jako takový thriller, fantazi ale přesto musím říct že kniha byla pěkná a přečetla jsem jí celkem rychle
Celkem povedená duchařinka, dokonce bych řekla, že propracovanější než duchařinky od Darcy Coates. Docela mě i mrazilo.
Pěkné, svižné, napínavé čtení, na první dojem jsem byla po přečtení spokojená. Po hlubším zamyšlení ale musím vytknout zbytečnou přemíru postav. Na začátku bylo "přetetičkováno" - pořád jsem vracela stránky zpět, abych si připomněla jména a nespletla si, o čí tetičce je zrovna řeč. Postavy děje v současnosti mi přišly zbytné skoro všechny, protože by mi ke štěstí stačilo to, co se odehrálo v minulosti. Z té současné části je nejdůležitější hlavní děsivé zjištění a vše kolem je omáčka nových a nových ženských postav. A pak mě překvapilo, že v závěru najednou bylo všechno rychle hotovo na pár stránkách. Ale námět se mi moc líbil.
Velmi čtivý tajemný příběh, který se odehrává v minulosti i současnosti. Zpočátku jsem se neorientovala ve všech postavách, ale postupně to do sebe zapadlo a já se od knížky nemohla odtrhnout . Určitě stojí za přečtení.
Náměsíčníci jsou lidé, kteří umřeli, ale následně byli oživeni. Připomíná vám to zombie? Tak mně taky. S tím rozdílem, že pravý náměsíčník může být vytvořen jen na určitých místech a jen až určitých okolností.
Sarah žijící na přelomu 19. a 20. století měla tetičku, ktera znala všemožná kouzla a čáry. Některá z nich patřila k natolik nebezpečným, že vskutku nepatří do rukou každému. Když však ztratíte milovanou dceru, i děsuplný Ďáblův pařát, hora, kde se má nacházet vstup do světa mrtvých, je najednou přátelským místem.
Co v současnosti spojuje Katherine, jíž zahynul manžel, se dvěma sestrami, které hledají v okolí Ďáblova pařátu ztracenou matku? A co s tím má společného dávná minulost a kostěný prsten po tetičce? Mrazivá jízda plná duchů a krve může začít.
Jennifer McMahon vytvořila opravdu působivý román, který se sice ve styčných bodech až zoufale opírá o profláklou konstrukci Stephena Kinga, již použil ve Řbitovu zviřátek (ztráta dítěte, snaha jej oživit na speciálním místě), nicméně působivost celému vyprávění nemůžeme upřít. Postavy nejsou vylíčeny úplně dokonale, ale přesto mnohem lépe než v dílech Darcy Coates. Co bych rád vyzdvihl, je stavba napětí, pozvolná gradace a neuvěřitelná kompozice lidských osudů. V tomto ohledu lze odpustit i přemrštěnou inspiraci Kingovou knihou.
Vytýkám korektorce, paní Kubanové, že si nepohlídala slovíčko ,,poté" , které pravidelně zaměňuje za ,,po té", a pár dalších jazykových lapsů, které se ovšem dají odpustit.
Jde o jednoznačně dobré dílo, jaké mohu vřele doporučit. Celkové hodnocení 90% -hluback-
Nebylo to tolik děsivé, ale příběh zajímavý. Docela si ho dokážu představit jako film. V knize mi vadilo přeskakování z postavy na postavu v rámci kapitol. Děj pak byl ve stylu tam-zpázky-tam-zpátky..
Vcelku spíš zklamání.Zápletka zbytečně složitá a překombinovaná.Už jen to,že bez zdlouhavého vysvětlování na konci by čtenář vůbec neměl šanci pochopit,co se to tam vlastně dělo.Tohle mi příjde jako takový indikátor toho, že je s příběhem něco špatně. Střídání vypravěčů a deníku mi nevadí.Po téhle stránce mi to připomínalo Kořist (Darcy Coates).Ale co ta Katherine?Proč ta tu byla?Bylo potřeba tu “jednoduchou zápletku” trochu zkomplikovat?To snad ne.Pokud by se to drželo v kroužku čtyř ženských - Ruthie,Fawn,Alice,Candance (Sáru a Gertie nepočítám), ještě bych to zkousnul bez komentáře.I tak je to na mě až příliš dámské složení.Na psaní autorky mi hrozně vadilo byly ty odbočky ve vypravování ve stylu:Martin jde na lov,dojde někam,během cesty má potřebu zavzpomínat (a převyprávět), jak se seznámil se Sárou,co má s nohou,apod…a když se konečně vrátí k ději, tak si uvědomíte:”Aha,on je ještě pořád na lovu!”.Tohle na mě bylo moc.Pokud totiž nečtete knihu v jednom zátahu,úplně se v tom ztratíte.Naštěstí se tenhle nešvar objevoval hlavně v první polovině,pak už to bylo lepší.Jinak bych určitě nedočetl.Tohle je třeba zásadní důvod,proč autorce nebudu dávat další šanci.Ke konci mě ještě zarazily některé zkratky v ději.Z Ďáblova pařátu šupky-hupky domů do tepla.Myslel jsem,že mi v eknize chyběla kapitola.Abych vypíchnul i pozitiva-občas mě z některého popisu,zjevení nebo představy postav trochu přeběhl mráz po zádech a díky tomu dávám tři hvězdy,byť trochu s odřenýma ušima.O dvojce jsem uvažoval dlouho.
Jsem na vážkách, jak knihu hodnotit. Docela jistě mi nepřišla jako horor, nebála jsem se a od začátku bylo jasné, o co v knize jde, na fantazii a hádání zbylo dost málo prostoru. Spíš mi to chvilkami přišlo jako detektivní pátrání, což už nebylo tak špatné, ale ani skvělé. Nicméně mi zůstalo pár nezodpovězených otázek a konec byl nedokončený a strašně uspěchaný.
Musím říct, že mě knížka hodně překvapila. Od autorky jsem četla Tajemství pramenů a díky nim jsem se dostala i k autorčiným dalším pracím. K samotnému obsahu - bylo to úžasné. Celou dobu jsem se bála a doslova jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Pořád jsem musela číst dál a dál, lačnila jsem po dalších odhaleních jako hladové zvíře. Určitě knížku doporučuji, je to skvělá napínavá pecka.
Super čtení, které mě moc bavilo a měla jsem knížku přečtenou za dva dny. Velmi čtivý a tajemný příběh, který vás vtáhne a nepustí až do poslední stránky.
Možná bych nedala toto dílo do kategorie "horory", ale spíše do nějaké kategorie "pohádky pro dospělé". Ale kniha se mi moc líbila, prolínání přítomnosti a minulosti bylo mistrně popsáno, všechno do sebe postupně zapadalo. Dílo obsahuje nadpřirozené prvky, ovšem nemůžu říct, že bych se nějak zvlášť bála. Mnohem více než samotný děj mě děsil obal knihy :-). Pokud má někdo rád tyto nadpřirozené jevy, určitě knihu doporučuji.
Velmi čtivé, místy mi běhal mráz po zádech, na pět hvězd to sice není, ale za přečtení to stojí určitě.
zručne napísané a dobre sa čítajúce dielko. duchariny a svet zamorený neuveriteľnými bytosťami ma nikdy veľmi nebral a podľa mňa aj tomuto dielu uberá na hodnovernosti. prevažná väčšina toho, čo sa v knihe odohráva a opisuje, je ľahko vysvetliteľná úbohou neschopnosťou ľudí vyrovnať sa so životom a iracionálna viera v čosi, čo je kdesi za všetkým, čo poznajú.
po dočítaní mám pocit, že najväčším nepriateľom človeka je jeho vlastná nevedomosť a potreba vymýšľať si nadprirodzené vysvetlenie toho, čomu nerozumie.
ale o tom táto kniha nie je.
príjemné a zimomriavky vyvolávajúce čítanie.
autorka veľmi dobre zvláda blúdenie ľudskými pohnútkami.
a vysoko hodnotím štýl a pekný preklad.
Já asi půjdu proti proudu. Mě se kniha moc nelíbila. Pořád jsem čekala nějaký wow efekt a ono se nic nestalo. Do toho všechny ty postavy, Sára, teta, Ruthie. Podle mě to bylo zbytečné.
Opäť som okúsila niečo z pera tejto autorky, ale predovšetkým som chcela vyskúšať ešte niečo temnejšie a viac mysteriózne.
Tento príbeh nás vtiahne do histórie statku, kde sa dejú veľmi divné veci. Hlavná hrdinka Ruthie sa so svojou sestrou a mamou presťahuje na to isté miesto, kde v minulosti brutálne zavraždili Saru. Jedného rána zmizne Ruthina mama Alice a Ruthie sa rozhodne, že urobí všetko pre to, aby ju našla. Začne maminou spálňou, kde pod podlahou nájde starý denník patriaci Sare. Ruthie je tak vtiahnutá do prastarého tajomstva a zistí, že nie je zďaleka jediná, kto na tomto statku hľadá niekoho zmiznutého. Môže všetko zastaviť, avšak otázkou je, či sa jej to podarí.
Bavilo ma čítať naozaj úplne všetko, či minulosť, prítomnosť, alebo samotný denník Sary, ktorá žila v roku 1908, a ktorý bol zároveň plný zaujímavých informácií z histórie a mal za mňa veľké plus.
Okrem toho v tejto knihe napätím autorka vôbec nešetrila. Aj tu sa mi páčil jej pútavý štýl písania. Je pravdou, že jej príbehy musíte čítať s porozumením, aby ste ich nakoniec pochopili správne, pretože za mňa píše dosť chaoticky hlavne čo sa týka postáv a vy sa tak ľahko môžete stratiť v príbehu. Práve s tým som mala tentoraz najväčší problém. Pani autorka sa rozhodla, že pridá novú postavu Katherine, ktorá sa z ničoho nič objavila a ja som nevedela kto to je. Netušila som, či má nejaký súvis s Ruthie, Sarou alebo či za tým bude niečo iné.
Príbeh bol duchárny a ten najväčší bojko z duchov sa pravdepodobne báť bude, ale z môjho pohľadu to kľudne odporúčam aj začiatočníkom, ktorí chcú vyskúšať niečo temné. Ja som sa úprimne nebála. Príbeh vo mne spôsobil skôr zimomriavky ako strach.
Kniha nebyla špatná, zajímavý příběh při kterém mi sem tam přeběhl mráz po zádech. Jedna z lepších knih od autorky.
Jé, tak to se mi líbilo!!!
A to tento žánr nečtu, setkala jsem se jen s knihami D. Coates, ale tohle se mi líbilo o mnoho víc.
Napsáno nápaditě, zajímavě, citlivě a mělo to spád.
Ohromně napínavé, jde se do minulosti, to zbožňuji - jedním slovem bezvadné, přečteno za dva dny a nedalo se přestat.
Rozhodně doporučuji!
Celkem dobrá kniha, je tam duchařina a byla maličko strašidelná :). Četla se fajn, ale úplně dokonalá není, proto dnes jenom čtyři stars :).
zajímavá kniha. Nejdříve jsem měla pocit, že jsem podobné téma už četla, ale závěr byl velmi nečekaný. Takový klasický duchařský příběh plus prolínání minulosti a přítomnosti. Zimní lidé se opravdu četly hodně dobře ale, že bych se bála to se říct nedá.
duchovno horory romantika duchařské romány prolínání minulosti a současnosti Nová Anglie
2017 | Zimní lidé |
2020 | Pozvaní |
2018 | Vermontské psycho |
2022 | Tajemství pramenů |
2023 | Klub monster |
(SPOILER) Fuuu. Vůbec nechápu proč má tato kniha tolik procent. Vždyť to byla prakticky pohádka a to ještě ne moc dobře napsaná. Postavy úplně ploché a třeba taková Katherine tam vystupovala vysloveně jenom kvůli tomu aby se zaplnilo víc stran, jinak s příběhem nic neměla. Jediná strašidelná část byla, když se Martin vydal na lišku, tam mne kniha hrozně namlsala a je škoda, že její zbytek je prakticky úplně jiný žánr.