Žirafa, Pelly a ja
Roald Dahl
Deti, počuli ste už o firme BČO – bezrebríkové čistenie okien? Čo iné by žirafa s dlhočizným krkom, pelikán s obrovským zobákom a šikovná hybká opička mohli robiť? Keď našu nezvyčajnú trojicu pozve Vojvoda z Hampshire, aby vyčistila 677 okien na jeho zámku, nečudo, že zažije tie najneuveriteľnejšie dobrodružstvá. A s nimi aj ich malý priateľ Billy. Keď Roald Dahl rozpráva nejaký neuveriteľný príbeh a Quentin Blake kreslí k nemu svoje nenapodobiteľné obrázky, žiadne dieťa neodolá magickej príťažlivosti takej knihy. Toto jedinečné trio, milujúce dobrodružstvo, teší a zabáva milióny malých čitateľov všade na svete. Naozajstná pochúťka pre fanúšikov Roalda Dahla!... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , EnigmaOriginální název:
The Giraffe and the Pelly and Me, 1985
Kniha mě moc neoslovila. Nápad zajímavý, ale bylo to takové naplácané bez nějakého smyslu.
Tak jsme se večer před spaním s mým prvňáčkem pobavili! Byla to zábava, text doplňují legrační obrázky. Je to milé čtení o přátelství mezi zcela odlišnými postavami, o pracovitosti, laskavosti a štědrosti.
Tenhle další Dahlův příběh o zvířátkách, která si založila skvělý byznys na mytí oken ve výškách, jsme slupli s chlapečky jako malinu. Bylo to docela srandovní, zvlášť prefíkaná spolupráce žirafy s pelikánem, jakožto vysokozdvižnou plošinou v podobě ptačího zobáku nebo typicky opičí výmluvnost...
Bavilo nás to obzvláště proto, že příběh má velmi šťastný konec. Dahlovy bizarní (ne)pohádky máme i nadále rádi a doporučujeme každému, koho neodradí jeho proslulá nekonvenčnost.
...a nás velmi zaujala. Na večerní čtení před spaním ideální. Dahl si u mě zase spravil reputaci (od poslední "Čarodějnice", kterou naopak pro děti nedoporučuji). Zvířata jsou milá, vtipná a příběh má spád.
Roald Dahl patří mezi mé nejoblíbenější autory a jeho Žirafa, Pelly a já mezi mé nejoblíbenější knížky vůbec. Každé její přečtení, spolu s ilustracemi Quentina Blakea, je pro mě pohlazením pro duši a často se pri čtení přistihnu, jak se usmívám.
Zábavná kniha pro děti i dospělé, i když v porovnání s dalšími autorovými díly asi spíš slabší.
Každopádně opět nápaditá zápletka a moc hezky se to četlo.
Od pána dahla som čakala viac, vzhľadom na jeho predchádzajúce diela. Toto bolo priemerné, nudné a bez hlbšieho zmyslu.
Četl jsem anglický originál a musím říct, že tato Dahlovina už je určena opravdu pro děti - pro mě příliš infantilní.
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Tuto knihu mám taky přečtenou. Taky supr kniha