Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152060/bmid_zitkovske-bohyne-2Zl-152060.jpg 4 7212 7212

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice… Cena Josefa Škvoreckého 2012; Český bestseller 2012 2. vydání... celý text

NelushkaM
21.10.2024 4 z 5

Velice zajímavá kniha s poutavým příběhem. Občas jsem měla pocit, že bylo čtení těžkopádné, ale ve výsledku se mi moc líbila. Nakonec tolik, že jsem šla i na představení do divadla Pod Palmovkou, které doporučuji také.

Evkaha
15.10.2024 5 z 5

Knihu jsem si půjčila jen tak náhodou v knihovně. Slyšela jsem o ní, ale nijak zvlášť mě nelákala, hold zrovna mě tam nic jiného nezaujalo, tak jsem po ní sáhla.
Moc mile mě překvapila. Zajímavé téma a hezky čtivě zpracované. Nejspíš někoho zmate množství postav, ale poslední dobou jich mám v každé knize tolik, že už mi to ani nepřijde a orientuji se snadno ;)

Iveta Černá
09.10.2024 4 z 5

Kniha se dobře četla, téma zajímavé, jen jsem měla trochu chaos s postavami, musela jsem se každou chvíli vracet zpátky, abych si připomněla kdo je to, čí příbuzný je to a jaký osud měl, na které stránce se o něm psalo...

booklover_mili
24.09.2024 5 z 5

Knihy Kateřiny Tučkové nejsou pro každého čtenáře. Přesto by si knihu měl přečíst každý a právem je i v povinné četbě k maturitě (bratr ji v seznamu měl). Věřím, že je dobré pro nás Čechy vědět, co se tu dělo a jaké místo je s tím spjato.
Jsem moc ráda, že se autorka věnuje příběhu bohyň ze Žítkové. Jak je v knize psáno po staletí je nezastavily ani čarodějnické procesy, ani mor, dorazil je až bolševik.

Měli skutečně léčivé a některé z nich i čarodějnické schopnosti? To je na každém z nás, zda tomu uvěříme.
Knihu budu dlouho vstřebávat a musím se jet podívat do Bílých Karpat na ty domy a hlavně celkově do té krajiny.

Jsem také rada, že teď už vím, co jsou to zeliny.

hezuveru
18.09.2024 5 z 5

Krasa. Příběh byla poučný a úplně z jiného soudku, než jsou ty zbylé. Tohle tema se mi libi, a tak se mi knížka cetla sama. Spisy StB přidávaly na kvalitě stejne tak jako viditelná prace a pile, se kterou autorka musela prosedet nekolik hodin v archivu. Jsem rada, ze se mi Zitkovske bohyně dostaly do rukou a ze nase literatura jde spravnym směrem!

pingu1
12.09.2024 3 z 5

O téhle knize jsem slyšela samé superlativy, takže jsem cítila povinnost si ji také přečíst. No, asi jsem čekala příliš... Téma bylo zajímavé, ale kniha se mi četla dost ztěžka, místy jsem se musela vracet a k dočtení jsem se musela vyloženě donutit. Asi nejsem cílová skupina... :-(

Karloska
10.09.2024 5 z 5

O žítkovských bohyních jsem nevěděla vůbec nic.
Ale celý příběh mě pohltil a těšila jsem se vždy na chvíli, kdy jsem mohla nerušeně číst.
Po přečtení jsem začala vyhledávat další informace. A jednou bych do těchto končin ráda zavítala osobně, škoda, že už tam bohyně nejsou.

Licie84
06.09.2024 5 z 5

Desítek generací nositelek starobylého učení přežily nástup křesťanství, čarodějnické procesy ranného novověku, řádění místních kněží i justice, výzkum esesáckého komanda, a nakonec je zlikviduje bolševik.....
Přiznávám, že knihu jsem chtěla odložit do nedočtených... Ale překonala jsem se a začla číst znovu a nemohla jsem se odtrhnout. Výborný.. teď už vím kdo je bosorka,ale netuším co jsou to zeliny. A kdo je vlastně vrah???

Kleo99
03.09.2024 5 z 5

,,Tvé příjmení by se skvěle hodilo ke jménu mojí dcery." Věta, která stojí na počátku mé cesty k této božské knize o žítkovských bohyních. Jistě chápete, že motivace k přečtení tedy byla maximální. A nebyl jsem zklamán. Byl jsem vlastně víc než potěšen. Kniha mne absolutně pohltila a jako by mne někdo uřknul, že nespočinu, dokud knihu nedočtu, musel jsem číst a číst a číst, což vyústilo v to, že jsem ji přečetl na mé poměry v rekordním čase (byť to i přesto trvalo dva a půl dne). Co si ale budeme, není to zrovna kratičké dílko. I přesto jsem doteď smutný, že nakladatelství seškrtalo desítky stran, o které tak příběh byl ochuzen. Některé z dějových linek jsou na úkor seškrtání hluché, což je někdy zřetelné více a někdy méně, avšak na čtenářském zážitku mi to nijak extra neubralo. Jako by před námi autorka rozplétala obrovské klubko příběhů, z něhož každá nitka jako by byla součástí dalšího velkého klubka. Na příběhu je jednoznačně vidět, že má Tučková perfektně zmáknuté narativní způsoby, kterým se přiučila na bohemistice, a tak se není čemu divit, že každá z kapitol končí cliffhangerem, který čtenáře nutí si říkat ,,ještě jednu" až do doby, než zjistí, že vlastně už žádná další nezbývá. Místy jsem měl pocit jako by Tučková byla sama hlavní protagonistkou. Ostatně průběh její rešerše k tématu si nepředstavuji nijak jinak, než že podobně jako Dora strávila notnou dávku času objížděním nejrůznějších archivních zařízení, kde sbírala prameny, na jejichž základě pak vystavěla poutavý příběh mísící realitu s fikcí. Posledních zhruba sto stran dle mého názoru bohuže trošinku pokulhává za zbytkem knihy, avšak za vinu to dávám onomu proklatému vyškrtávání, které v této části bylo zřetelnější, než kde jinde v knize. Způsob, kterým v knize byly vykresleny praktiky a smýšlení komunismu a nacismu, je téměř dechberoucí. Číst o těchto ,,zločinech proti lidskosti" v porovnání právě s lidskostí Surmeny či obecně toho, co většina bohyň zosobňovala, to je zkrátka síla. Magnesia Literata rozhodně více než zasloužená. Přiznávám, že jsem ani netušil, že se u nás tak dobře píše a teď se stydím... A víte vy co? Pokud by tohle byla jedna z těch knih, o kterých se budou učit naše děti, byl bych za to rád. Jen doufám, že tou dobou budou mít k dispozici kompletní materiál. Žítková prozkoumána. Další zastávka: Bílá Voda. PS. Nemáte číslo na Tučkovou? Nutně si potřebuji přečíst tu nepublikovanou část textu!

adelče
27.08.2024 4 z 5

Bílou vodu už mám přečtenou, takže už jsem věděla, co mě asi tak čeká. Jako literární dílo hodnotím vysoko, otázky ve mně vzbuzuje přístup autorky, kdy prolíná fikci s realitou takovým způsobem, že běžný (nepoučený) čtenář nemá šanci tyto vrstvy od sebe oddělit - dokud se nejedná o konkrétní jména a osudy, pak je to asi v pořádku, ale v tomto případě považuju takové nakládání s prameny za necitlivé a mírně řečeno kontroverzní.

dana_vrana
21.08.2024 4 z 5

Knížku dočítám v nádherné a pořád svým způsobem divoké krajině Bílých Karpat. Procházím se po loukách, kolem staveních na Bedové, Koprvasích... a představuju si, jak těžký život Kopaničáři měli. Je to opravdu jedinečný kout země s jedinečnou historií a tradicemi. Ale nedivím se, že místní tuhle knihu nemají rádi. Kdo by i po tolika letech rád četl, že se jeho předci paktovali s Němci nebo s komunisty.
Protože je příběh spíše rozkrýváním rodinné historie plné křivd, já vnímám tento román jako knihu, která vede toho, koho osloví, k hledání dalších knížek a článků, ve kterých se dozví více do hloubky o místním unikátním folklóru.

Lucieenka
17.08.2024 4 z 5

Už ze začátku se mi kniha četla velmi těžce, nemohla jsem se do ní začít. Některé pasáže knihy mi přišly méně zajímavé. I přesto jsem knize dala šanci a dočetla ji až do konce. A nelituji. Závěr knihy mě bavil nejvíce.

april4
25.07.2024 5 z 5

Vše podstatné už tu bylo napsáno. Já mohu jen dodat, že tohle je kniha, která mi po přečtení zůstala v hlavě ještě hodně dlouho.

Maki21
12.07.2024 5 z 5

Nádherná kniha, dlouho jsem se opovrhovala českými autorkami (nechápu proč) a letos již podruhé jsem narazila na knihu kterou napsala žena a k tomu Češka a opět paráda. Příběh krásně vykreslen, člověk se opět dozví něco o historii svojí země o které nemá ani ponětí. Kniha mě opravdu nadchla a přečetla jsem jí ze zatajeným dechem jelikož jsem pořád potřebovala vědět jak to dopadne, kam se bude děj vyvíjet.

dasa6360
11.07.2024 5 z 5

Čekala jsem román, ve kterém se dozvím něco víc o životě bohyní z Bílých Karpat, které byly známé svými léčitelskými a věšteckými schopnostmi. Místo toho jsem dostala komplikovaný osobní příběh, který se více než na samotnou praxi bohyní zaměřuje na historické křivdy. A musím říct, že mě to ve finále vůbec nijak nepobuřuje. Naopak bych chtěla pochválit originální téma i historický a etnografický výzkum, který autorka do knihy vložila. Děj plný magického realismu a temné historie regionu příjemně ubíhal a byl napínavý až do samého konce.

Clea3112
25.06.2024 5 z 5

AUDIOKNIHA: Příběh opředený mystickou minulostí, jež se prolíná s tvrdou realitou bývalého totalitního režimu, odmítajícího tradiční, pro režim "nebezpečnou" kulturu dávných žítkovských bohyní. Vyprávění vystavěné kolem ústředního motivu Dory Idesové, která se snaží pochopit nejen svou minulost, ale i minulost své rodiny a prostředí, ze kterého vyšla,ač se s ním neztotožňuje. V knize je vše - zajímavé střípky málo známé historie i etnografie, napětí, tajemno, podněty k otázkám životní reflexe i vědomý obraz mezilidských vztahů na venkově. Pro mě byla kniha úžasnou procházkou krajem Bílých Karpat, ke kterým mám osobní (ač už trochu idealizovanou :) ) vazbu, a také proto knihu hodnotím plným počtem hvězdiček :) Audioverze vynikající !

sar.janurova
22.06.2024 5 z 5

Pár knížek od Tučkové už mám za sebou. Myslím si, že je důležité říct, že si vytvořila svůj osobitý styl psaní, vystavování celého příběhu a jeho plynulosti, což nemusí sednout úplně každému čtenáři. Já si ale tento její styl velmi zamilovala a stejně tak i příběh Žítkovských bohyní, který se mi velmi líbil.
Stejně jako i jiné její ostatní knihy jsou i Žítkovské bohyně velmi propracované a to sbírání informací je na tom velmi dobře vidět. Opětovné dělení na příběhovou a spisovou část příběhu je velmi příjemné a dobře uchopené, i "obyčejné" spisy a archivní materiály dokázaly dobře a kvalitně celý příběh posunout dál.
Prostředí Žítkové je velmi precizně vykresleno a stejně tak i postavy - i přesto, že se jich v jednu chvíli na scéně vynoří až moc a občas jsem měla trochu problém si jednotlivé rodinné příslušníky k sobě přiřadit.
Zpočátku mi trochu dělal problém styl psaní přímé řeči, chvíli mi trvalo si na něj zvyknout, ale nakonec to bylo zajímavé obohacení pro celou knihu.

MichalMartinka
22.06.2024 5 z 5

Ve své poctatě tady bylo řečeno všechno. ALE určitě nemohu souhlasit, že to bylo povrchní, nudné a nezáživné čtení se spoustou odboček. V žádném případě...Nebylo to jednoduché čtení...ano. Mnoho postav, rozvazování uzlíků minulosti za 2 války a následně po válce a v době socialismu. Hlavní osoba mě byla sympatická a její nutnost se dozvědět o své rodině co nejvíc mi přišla oprávněná. Suma sumárům...já hltal každou stránku. O paní spisovatelce se ví, že nastuduje obrovské množství pramenů, než se pustí do psaní a všechno se snaží do knihy vložit. Mě to nevadilo. Proč by to jinak dělala :)

MirkaV
16.06.2024 2 z 5

První polovina knížky mě chytla. Nevadilo mi ani přerušování děje spisy. Ovšem v druhé půlce už jsem se musela do čtení nutit, začaly se mi plést postavy a dočetla jsem to jen, abych to měla za sebou. Závěr mě nějak neohromil. Časem si to možná přečtu ještě jednou a třeba změním názor.

Gandalff007
13.06.2024 3 z 5

Hezká četba, trošku mě jen rušily odbočkové úřednické části