Žítkovské bohyne
Kateřina Tučková
Dnes už kultový román z Česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát od českej autorky Kateřiny Tučkovej vyšiel iba pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 100.000 výtlačkov. Žitkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu, pričom ich velehlasná povesť siahala až do Viedne. Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním. Umenie, pre ktoré sa v 21. storočí už nenašlo miesto. Ůžasný príbeh, za ktorý získala autorka literárnu cenu Josefa Škvoreckého, vychádza teraz aj v skvelom slovenskom preklade, aby priblížil časť aj našich dejín slovenským čitateľom.... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2015 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Žítkovské bohyně, 2012

Knihu jsem četla již před 8 lety v roce 2013 a hodnotila jsem ji 2 hvězdičkami, vůbec mě nezaujala, říkala jsem si ale, že možná na ni nebyl vhodný čas, vhodné rozpoložení, atd. všichni z ní byli nadšení, unešení či uchvácení. Tak jsem se rozhodla, že musím knížku přečíst znovu (to normálně nedělám, pokud to není nějaká moje extra oblíbená kniha), no a stalo se teď, začátkem roku 2021 a bohužel můj názor se příliš nezměnil, dávám 3 hvězdičky, protože jsem poslouchala tentokrát jako audioknihu a moc se mi líbilo zpracování i hudba v audioknize. Budu se tedy opakovat, námět je poutavý, originální a a prostředí je od mého rodiště nepříliš vzdálené, ale zpracování mě neoslovilo (přitom například Vyhnání Gerty Schnirch jsem četla s nadšením), vůbec mě nebavily pasáže z vyšetřování STB, také láska k závěru knihy mi přišla absolutně zbytečná a "navíc". Takže já i na druhý pokud jdu proti proudu většiny příznivců této knihy, ale přesto se moc těším na autorčiny další knihy.

„Za komunistů se špatně ne-ži-lo, v létě bylo vedro, v zimě sně-ži-lo.
Z jara tály ledy, byly po-vod-ně, to jste, milé děti, přišly o ho--dně!“
Kdovíproč mi v průběhu četby často naskakovala tahle hříčka, zplozená Jarkem Nohavicou. Jiný důvod k úsměvu jsem nenašla, „Žítkovské bohyně“ zjevně nebyly sepsány za účelem zvednutí nálady. Pokud si však chcete hojně přiživit splín návštěvou oblasti Moravských Kopanic, místa, kde se zastavil čas, zjistit něco o tamním nelehkém životě za bolševika i dříve, o různých lokálních (ne)zvyklostech, o víře, o lidské povaze, potom je tato kniha ideální.
Jelikož jde o románovou fikci inspirovanou reálnými základy, cloumala mnou zvědavost, co si autorka vycucala z prstu a kolik z uvedeného jsou fakta. Někdy si naplánuji výšlap tamní přírodou, ovšem nejsem komunikativní typ, ochotný otravovat místní svými dotazy. Spokojila jsem se s články na internetu, leccos si v hlavě srovnala, podivila jsem se odvaze (drzosti) použít jména skutečných osob bez souhlasu jejich příbuzných. To se potom nelze divit, že obyvatelstvo Moravských Kopanic nepřijalo „Žítkovské bohyně“ zdaleka tak pozitivně jako čtenáři z jiných končin.
Mám ráda příběhy, nutící mě zapátrat a zjistit víc, atmosféra byla hutná až dusná, připomínek zločinů komunismu (jakož i dalších zhůvěřilých ideologií) není nikdy dost. 80%

Po dlouhé době knížka, u které mě opravdu zaujal začátek. To bylo ale bohužel všechno. Po asi 150 stranách jsem odložila. Přehrabování v archivu asi není můj šálek kávy.

Fascinující, výborná kniha ze dvou světů: Kouzlo, magie, drsné přírodní zákony versus drsná socialistická realita....

Zajímavý příběh, bohužel číst spisy z archivu mě většinou nebavilo, ale určitě měly své opodstatnění.

Skvělá kniha, úplně mě vtáhla do děje. Tohle dílo se Kateřině Tučkové povedlo na výbornou. Pokud má někdo problém s tím, že děj není kompletně podle pravdy je to jeho problém, protože tohle je román.

Bohužel mě kniha až tolik neoslovila. Zajímavý námět, lokace a postavy, versus nezáživné a zdlouhavé pasáže z vyšetřování STB, chorobopisy atd., kvůli kterým jsem se do čtení vysloveně nutila. Z knihy jsou cítit ambice o vytvoření jakési doku-fikce, která bude mířit na literární ceny. Oceňuji pečlivé rešerše a popisy prostředí, díky nimž jsem se o tento kout Moravy a samotné bohyně začala zajímat, a tudíž si rozšířila obzory.

Kniha se mi líbila, toto téma je mi blízké...konec mě malinko zklamal, byl tak neurčitý, pro mě neuchopitelný, prostě mi tam něco chybělo. Jinak zajímavé čtení.

Dlouho jsem odkládala přečtení, protože se o ní všude psalo. Je to ale jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Svižná, zajímavá, překvapivá. Hltala jsem každé slovo. Musím přiznat, že mě docela rozebrala a chvíli mi trvalo než jsem se zase s chutí začetla do něčeho jiného.
Tohle byla čistá radost!

Krásný příběh a ještě k tomu na pozadí skutečných událostí. To mám ráda. Styl psaní vcelku napínavý, takže přečteno za tři dny vč. zaměstnání a výchovy zvěřince.

Oceňuji to, že autorka nasbírala a prostudovala spoustu údajů a informací. Tyto ale pak proměnila v suché a nezáživné čtení.

(SPOILER) Musím se přiznat, že před touto knihou jsem o bohyních nikdy neslyšela. Kniha je krásně zpracovaná, přestože jsou některé pasáže fiktivní (jak sama autorka na konci píše). Hlavní postava Dora měla v životě smůlu, potkalo ji jedno neštěstí za druhým, přišla o všechny blízké, sama pak skončila tragicky. Ať už věříte v "něco mezi nebem a zemí" nebo ne, něco na tom příběhu o bohyních a jejich historii je zvláštního a nadpřirozeného. Opravdu zajímavé a záživné čtení. Také muselo dát hodně práce sehnat všechny potřebné materiály a informace.

Nemám ráda hodně zpopularizované knihy, vede to k tomu, že se jim vyhýbám. I na Žítkovské bohyně jsem se dostala až po letech a to mám jeden výtisk už asi 5 let doma. Kniha je zajímavá, odlišná. Autorka umí sugestivně popsat přírodu a prostředí i realisticky popsat tehdejší náladu mezi lidmi. Retrospektivní příběh Dory a bohyní. Postupné odhalování mnoha informací, které rozkrývají příběh.. Nevadily mi ani pasáže s dokumenty StB. Jediné mínus za mě, že jsem se nedokázala do žádné postavy vcítit. Za mě je škoda, že autorka vyprávění nepojala trochu jinak.

O téhle knize už bylo napsáno asi vše, tak stručně: poutavé, někdy vyloženě sugestivní. Výjimečně subjektivně nudnější pasáže. Ale celkově originální téma, velmi poctivé důkladné zpracování. Skvělá kniha!

Kniha, ktera me pri samotnem cteni nikterak nenadchla, zajimavy pribeh, neotrele zpracovani, ale u vytrzeni jsem nebyla. AVSAK po jejim precteni nemuzu pribeh dostat z hlavy. Kratky zaver tedy zni – potlesk autorce. U par knih se mi to v zivote jiz stalo – neustale se vraceni se k pribehu, opetovne premysleni o tom, co jsem precetla apod. Za me se nejedna o zadny strhujici nebo detektivni pribeh, spise o popis zivota v Bilych Karpatech, jak beznych lidi tak bohyni a ukazka zverstev, ktere se dely nejen za bolsevika. Ale dojem, ktery ve mne popis jak bohyni tak prosteho tvrdeho zivota i prirody zanechal je krasny. Knihu jsem si precetla mimo jine i proto, ze jsem se na Zitkovou na vikend chystala a chtela jsem mit o miste trochu povedomi. Musim rict, ze autorka bezchypne vystihla prirodu, atmosferu, krasu, magicnost i tvrdost prostredi. Precteni tedy doporucuji, jen necekejte detektivku ale spise popis zajimavych udalosti a zivotu, stejne tak doporucuji navstevu tohoto energickeho a malebneho mista.

Kniha je neuvěřitelně libezná, napsána na vysoké odborné úrovni. Věřím, že autorka strávila hodiny a hodiny bádáním v archivech. Všechny ty děsy historických událostí a osudy bohyň jsou ale podány čtenáři tak nádhernou formou. Kniha se čte sama, budu na ni myslet ještě hodně dlouho. Zaujme jedno z nejlepších míst v mé knihovně.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2022 | ![]() |
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2018 | ![]() |
Podmanivá kniha. Ženská kniha. Od ženy o ženách pro ženy. Nula mužských pozitivních postav. Moc pozitivního nenajdete. Celkově jsou pozitivní postavy snad jen Surmena, Dora a Jakoubek. Tvrdá kritika komunistickéhi režimu, nacistický moc nevadil. Čekal jsem víc přírody, poetiky a krásy a dostal víc mrtvých, utpení a dramatu. Fenomém Žítkovských bohyní je nepopiratelný.