Žítkovské bohyne
Kateřina Tučková
Dnes už kultový román z Česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát od českej autorky Kateřiny Tučkovej vyšiel iba pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 100.000 výtlačkov. Žitkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu, pričom ich velehlasná povesť siahala až do Viedne. Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním. Umenie, pre ktoré sa v 21. storočí už nenašlo miesto. Ůžasný príbeh, za ktorý získala autorka literárnu cenu Josefa Škvoreckého, vychádza teraz aj v skvelom slovenskom preklade, aby priblížil časť aj našich dejín slovenským čitateľom.... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2015 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Žítkovské bohyně, 2012
Přiznám se,že jsem k této knize přistupovala se značnou nedůvěrou.Má realistická povaha odmítala věřit,že by mě toto téma mohlo zaujmout.Kniha mě však dostala.Tak jsem se do děje začetla,že jsem se nemohla odtrhnout.A co víc-autorka mě téměř přesvědčila,že bohyně skutečně uměly čarovat. :)
Velice příjemná kniha. Navíc konečně nějaké nové téma, které není popsáno už ve stovkách knih.
Ač české autory nevyhledávám, na základě pochvalných recenzí a komentářů jsem si tuto knihu půjčila od známé. Nyní po dočtení nevím, jestli kniha moje očekávání splnila. Ale možná jsem od ní čekala až příliš. Kniha je čtivá, poučná a smekám před autorkou a její prací při shromaždování informací, aby kniha mohla vzniknout. Přesto je ve mně velké Ale... Některé části knihy byly příliš zdlouhavé a rozvleklé. A především mi vadily pasáže s citací disertační práce hrdinky, nebo německých posudků či citace z historických děl. Jako laikovi mi přišly příliš odborné, cizí a srážely moji chuť číst dál. Přesto však posledních asi 100 stran jsem četla jedním dechem. Jsem toho názoru, že kdyby kniha měla tak o 100 stran méně, měla by větší spád. Bez ohledu na moje zde vyřčené námitky, jde ale o zajímavý příběh i celé jeho vyústění.
Preciznost ve všech detailech je až zarážející. Od prvních stránek až do konce. Dál bych jen bych opakoval chválu. Takže dávám šest hvězdiček z pěti.
Opravdová paráda :-) Nechci tu nějak spoilerovat, ale já si naopak myslím, že ten vztah nebyl nadbytečný, anóbrž z hlediska děje klíčový.
Všchno už tu bylo vysloveno. Jedním slovem skvost mezi českými autory, klobouk dolů před Kateřinou Tučkovou. Vynikající kniha, napínavá, plná historie, vůbec jsem netušila, že existovalo něco jako Žítkovské bohyně. Nemohla jsem se odtrhnout a na konci knihy jsem litovala, že už je přečtená a nemá ještě dalších 500 stran.
Bohyně jsem četla už jako druhou knihu autorky a zpočátku mi styl psaní hodně připomínal předchozí Vyhnání GS. Později ale převážila poutavost příběhu, který mě nakonec docela unesl. Téma není tak palčivé jako u předchozí knihy, ale pocit nespravedlnosti je stejně dráždivý. Trochu nadbytečný mi přišel lesbický vztah hlavní hrdinky, ale v celkovém kontextu asi ne nereálný. Obecně příběh působí věrohodně, ačkoliv na jednu rodinu je v něm smůly snad až přespříliš. Tady záleží spíš na tom, nakolik je čtenář ochoten přistoupit na skutečnost, že bohyně opravdu vládly silou nadpřirozenou...
Nejlepší kniha od českého autora za poslední dobu. Zajímavé téma, velmi čtivé. Doporučuji.
Skvostné! Kniha mě velmi oslovila již na začátku a nedala mi spát. Četla jsem ji s velikou chutí a příběh mě opravdu nadchl. V určitých místech jsem musela mít po ruce kapesníčky, opravdu dojemně krásné.
Zajímavá knížka, autorce muselo dát spoustu práce nasbírat všechny podklady pro tvorbu. A to se jen tak nevidí (není to obvyklé). Není to teda moc oddychové čtení, občas jsem se v ní ztrácela co se týče postav a děje, ale šlo to. Knihu jsem si zakoupila na základě kladných hodnocení čtenářů a proto jsem čekala asi víc, že mě kniha strhne a nedokážu přestat číst, ale je to také tím, že tento žánr není můj styl.
Velice zajímavá záležitost postavená na reálném základu a pečlivém badatelském výzkumu. Doporučuji číst velice pozorně, zvlášť vzpomínání bohyně Irmy Gabrhelové a Baglárky, a všímat si drobných detailů. Za to vás čeká odměna v podobě nečekaného rozuzlení a objasnění spousty zdánlivě nesouvisejících momentů. Aspirant na Magnesii literu 2012.
Kniha mi vzala dech, je neuvěřitelně autetincká,autorka dokáže oslovit a dát slovům a situacím takový výraz, jaký jsem vůbec nepředpokládala,
Včera jsem si ji půjčila od kamarádky, má ji dokonce s věnováním autogramem autorky. :) A hned jsem se do ní pustila. Jsem na knížku opravdu hodně zvědavá.
Výborná kniha, i když- snad kvůli velkému očekávání- pro mě zase ne až tak jedinečný zážitek. Autorka píše více než poutavě- zvlášť v první půlce knihy jsem se nemohla odtrhnout. Druhá část už trochu ztrácí tempo, některé záznamy z archivů jsou místy vyloženě nudné, ale zase chápu, že v knize mají svůj účel.
/žasná kniha, zajímavá, napínavá, autentická. Přečetla jsem ji jedním dechem. V rodině ji zatím přečetla moje matka, já i dcera a všechny jsme nadšené. Všem velice doporučuji.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Vynikající kniha! Přečteno během jednoho dne a jen lituji, že jsem se k ní nedostal dříve.