Žítkovské bohyne

Žítkovské bohyne
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271767/mid_zitkovske-bohyne-ZPM-271767.jpg 4 7360 7360

Dnes už kultový román z Česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát od českej autorky Kateřiny Tučkovej vyšiel iba pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 100.000 výtlačkov. Žitkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu, pričom ich velehlasná povesť siahala až do Viedne. Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním. Umenie, pre ktoré sa v 21. storočí už nenašlo miesto. Ůžasný príbeh, za ktorý získala autorka literárnu cenu Josefa Škvoreckého, vychádza teraz aj v skvelom slovenskom preklade, aby priblížil časť aj našich dejín slovenským čitateľom.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Žítkovské bohyně, 2012

Loucillé
02.07.2013

Nedočetla jsem.. Už se tím prokousávám na můj vkus dlouho. Zatím odkládám s myšlenkou, že se k této knize vrátím později. Až bude ta správná "konstelace hvězd".

Romkal
28.06.2013 4 z 5

Velmi pěkný román,krásný a smutný příběh!Nikdy by mě nenapadlo,že stb dokázala řádit i v krajinách,kde dávají lišky dobrou noc!Popsaná příroda,samoty,lesy!Mám v plánu se tam letos určitě podívat a aspon na chvilku se nadechnout zdejšího žítkovského vzduchu!

bbara155
27.06.2013 4 z 5

Hezká a zajímavá knížka, psaná krásnou češtinou. Pokud příběh berete čistě jako fikci a beletrii, není co vytknout. Pokud by to však měly být převyprávěné skutečné události, je to pro mě poněkud nevěrohodné. Ale za přečtení rozhodně stojí a mohu doporučit, opravdu se mi to líbilo

hankapimi
25.06.2013 4 z 5

Silný a poutavě gradující příběh několika bohyní z Moravských Kopanic, předávající své zkušenosti a vědomosti z generace na generaci, jak zřejmě zamýšlela i bohyně Surmena, pěstounka Dory a Jakoubka. Etnografka Dora se se ovšem brání zastaralému způsobu života negramotné Surmeny i všemu iracionálnímu. Postupem času však přichází na to, že nic není, jak si myslela...
Autorce se podařilo poutavě vykreslit mikrosvět jednotlivých samot a obyvatel Kopanic v Bílých Karpatech, tamní drsnou a krásnou přírodu a také zachytit plno zapomenutých zvyků - zapůsobil na mě např."obřad loučení s mrtvým" -( jako kdyby tam člověk byl s nimi a vyprovázel nebožtíka)...
Jen mi chybělo při přímé řeči to moravsko-slovenské kopanické nářečí, myslím, že by to knize (i čtenáři) prospělo...měla jsem dojem, že mám nějaký "překlad do češtiny", protože "originál" byl vyprodán...
V nějakém rozhovoru se K.T. vyjádřila, že plno úředních dokumentů vynechala z obavy, že by to čtenář "neučetl" a málo platné, ta její pečlivá příprava a řazení archívních dokumentů a zpráv STB je na kvalitě knihy velmi znát !
Musela jsem se také několikrát při čtení pousmát ironii osudu - s bohyněmi (vědmami, čarodějkami) měli problém jak Němci, tak komunisté, a nakonec i ten vesnický farář, přestože je známo, že si Hitler nechal tajně předpovídat vývoj války a dozvěděl se i svůj konec...
Kateřina Tučková má můj veliký obdiv, Žítkovské bohyně se četly krásně, lehké mrazení v zádech z nečekaného konce příběhu a přes absenci autentického nářečí určitě stojí za to si ji přečíst. A také se chystám přelousknout její "Vyhnání Gerty Schnirch" !

červená
13.06.2013 5 z 5

úžasná kniha, doporučuji

Ronin Roujin
13.06.2013 5 z 5

Knihu jsem nečetl ale slyšel a díky parádnímu provedení to bylo možná o kousek lepší, než kdybych to četl sám.
Autorka šikovně pracuje s několika časovými rovinami, s vyprávěním hlavní hrdinky a citacemi "úředních" spisů a materiálů a přesto všechno do sebe zapadá jako dílky nějakého důmyslného hlavolamu.
Až nemůžu uvěřit, že jde i gaindžinskou spisovatelku.

kathy
11.06.2013 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, která "chytila" a udržovala v napětí. Jen konec mě trochu zklamal... :-( Dobrý pocit ze skvělé knihy ale zůstal :-).

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Nesporne zaujímavá a nevšedná téma, ktorou sa Tučková v knihe zaoberá. Dokonca je to všetko napísané veľmi peknou češtinou, ale.....ja som sa občas nudila. A to majú na svedomí hlavne pasáže, ktoré sú takzvaným výberom z archívu. Nebavilo ma to čítať, viac by som privítala, keby bola kniha napísaná čisto ako román, nie ako nejaká štúdia, ktorej príbeh sa odohráva niekde v pozadí.
Vyhnanie Gerty sa mi páčilo omnoho viac, ale to nezmení fakt, že Tučkovú považujem za jednu z popredných autoriek súčasnej literatúry, a s radosťou si prečítam aj ďalšie diela, ktoré snáď v budúcnosti vydá.

pil
07.06.2013 3 z 5

Příběh o bohování z Bílých Karpat. Autorka zručně střídá příběh hlavní hrdinky Dory s dokumenty nalezenými v archivech, s výpověďmi svědků a dobovými materiály. Možná i proto se román čte jako po másle. Jenže. Ať se prosím na mě nikdo nezlobí, postavy z Kopanic jsou pro mě neuvěřitelné. Ne tím, co prováděly, ale svým chováním a vyjadřováním. Pocházím z Valašska a prarodiče žili přibližně v době co Surmena.Rozhodně nemluvili obecnou češtinou a z úst jim neplynuly šroubovaná souvětí s postupně rozvitými přívlastky! Surmena i jiné postavy se vyjadřují jako vzdělané prvorepublikové dámy z Vinohrad. V místech, kde se nečetlo, nehrál rozhlas, kdy lidé k sobě přes kopce měli daleko. Nevěřím jim ani slovo. Proč autorka upustila od dialektu? Že by knihu četlo méně čtenářů? Nevím. Jak si ale vychutnat celkem zajímavý příběh, když při každé přímé řeči postav vesničanů krčíte nos a skřípe vám v uších?

Pa3k
05.06.2013 4 z 5

Hodně zajímavé téma v zajímavém kraji.

Mattie78
01.06.2013 5 z 5

Tak tato kniha mne dostala! Do děje mne vtáhla hned na začátku a nepustila až do konce. O žítkovských bohyních jsem do té doby neslyšela, o to víc mne celý příběh zasáhl. Hned bych se do popisovaných míst vydala jak barvitě a krásně byly vykresleny. Jednoznačně doporučuji!!!

witko
31.05.2013 4 z 5

Kniha mne velmi bavila. Dobře provedené.

JitkaJak
30.05.2013 2 z 5

Obecné nadšení knihou mě překvapuje. Pro mě souhrnem nic moc. Superlativům jako "strhující, podmanivé, nejzajímavější, skvělé, výjimečné..." nerozumím.

egan
27.05.2013 5 z 5

Krásna kniha! Strhujúca! Drsná! Aj nežná a poetická! Začal som ju čítať ráno a skončil som okolo jednástej večer - čo asi nie je nič mimoriadne - v komentároch sa táto jej vlastnosť "strhnúť a nepustiť", objavuje pomerne často. Kateřina Tučková je obdivuhodne talentovaná! Ale slová pre hodnotenie tejto knihy sú podla mňa zbytočné. Čas strávený s touto knihou bol výnimočný a ešte sa k nej určite vrátim. Bodka.
A vy tiež už nečítajte tento komentár a zažite niečo výnimočné - čítajte Žítkovské bohyně :)

Sajdeman
24.05.2013 5 z 5

Vše tu byla napsáno. Prostě vynikající kniha.

katerinn
21.05.2013 5 z 5

Krásně a podmanivě bylo popsáno prostředí Kopanin, zlákalo mě to tam zajet. Škoda, že děj byl fiktivní, ale knížka mě dostala, je zde pěkně popsán drsný život v podhorských chaloupkách.. Všem co mají rádi folklor a přírodní mystiku doporučuju..

Jarina42
21.05.2013

Se zájmem jsem přečetla bez dechu, děj je velice poutavý. Kopanice z obou stran hranic trochu znám a je mi i blízká posaná mentalita osob. Jsem ráda za dar, takže mohu se k obsahu vždy a ráda vrátit. Je zde zobrazen tvrdý život lidí i jejich různé myšlení, které graduje dějem.

bondula
21.05.2013 5 z 5

V prvom rade by som chcel pochváliť úžasný námet. Nápad skĺbiť tak rozdielne motívy, na prvý pohľad vôbec nesúvisiace, do jedného príbehu je super. Forma textu, vložené archívne správy atď., čítanie príjemne spestruje.
Dejová línia, kde ústredná postava odkrýva minulosť bola pre mňa tou zaujímavejšou časťou. Dejová línia, ktorá šla dopredu, akoby súčasnosť mi pripadala trochu menej dynamická, očakával by som že práve táto časť bude posúvať príbeh dopredu, no trochu mi tam chýbala ostrejšia gradácia.
Vcelku ale knižku hodnotím vysoko pozitívne, jednoznačne stojí za prečítanie.

Rousse
17.05.2013 5 z 5

Kniha hodně čtivá a podle mě taky hodně dobrá. Toho, kdo se zajímá např. o dějiny komunismu určitě nenechá chladným. Já navíc ještě pocházím z tohoto kraje a učila a bydlela jsem určitý čas ve vedlejší vesnici, takže mě děj naprosto smetl. Trochu mě ale mrzí, že se k tomu někteří místní lidé staví dost negativně a vzali si z knihy názor, že podle autorky byly Kopanice plné léčitelek udavaček... to přece vůbec není pravda a v knize je to přece úplně jinak.

Radka222
17.05.2013 5 z 5

Knížku jsem přečetla, určitě patří k těm, které ve vás zanechají "stopu". Velký obdiv autorce, moc hezky napsáno a úžasné téma. Přiznám se, že jsem si šla koupit další knihu Kateřiny Tučkové a těším se :-)