Žítkovské čarování
Jiří Jilík , František Bartoš , Ferdinand Dúbravský , Bohumil Haluzický , Josef Hofer , Jan Pavelčík , Bedřich Rychlík , Olga Vlasáková
Žítková, obec na Kopaninách, proslula v minulosti bohyněmi, ženami léčitelkami, které pomocí magie předvídaly budoucnost. Knížka přináší výbor z tvorby autorů, kteří o bohyních ať již ze zájmu odborného nebo beletristického, psali.
Velmi pečlivě zpracovaná knížka: citace očitých svědků, zkušenost autora. Jasně oddělené, co je zaznamenaný příběh a co umělecké zpracování. Sice je zřejmé, že autor fandí magickému vysvětlení, ale opravdu se snaží být objektivní a poskytnout ověřená fakta. Pěkná práce.
Kdo četl Žítkovské bohyně, a chce se o nich dozvědět trochu víc a z jiného soudku, rozhodně nebude litovat, když se do knihy začte.
Kniha mě vůbec nebavila, dokonce jsem ji chtěla i odložit...Nakonec jsem ji dočetla, ale byla jsem zklamaná tím, jakým způsobem je napsaná. Myslela jsem si, že se dozvím nějaké zajímavosti, ale první část jsou jen zaříkávání a ještě v původním nářečí, což je sice zajímavé, ale číst se to moc nedá. V druhé jsou spíš pověsti a povídky. Takže za mě nic moc.
Žítkovské bohyně jsou román, Žítkovské čarování je faktografie, poskládaná z literatury o bohyních napsané a to v kladném i záporném smyslu. Dále jsou popsána setkání autora s poslední bohyní nebo s jejími potomky až do její smrti v lednu 2001. Jsou zde také příběhy lidí, kteří se na některou bohyni obrátili pro radu ať přímo, nebo znají historky z vyprávění. Mě zaujala zaříkávání psaná v nářečí, také dieta ke snížení váhy, která odpovídá i současným požadavkům.Určitě byly velké znalkyně bylin a jejich použití při léčení, vyznaly se intuitivně v psychologii. Něco se v knize opakuje, ale zřejmě z důvodu rozšířeného druhého vydání. A to, že si o klientech zjišťovaly informace pomocí společníků a odposloucháváním z půdy, jenom dostupná možnost získávání informací v jejich době. Dnes ani netušíme, kdo a odkud si o nás cokoliv zjišťuje. Publikaci doplňují dobové fotografie .
Zvlastne usporadane, opakujici se. Cekala bych ze cilem takoveho zpracovani bude hlavne dozvedet se vic, ale moc vic, nez jsem vedela jsem nenasla
Líbilo, moc líbilo. A knihu jsem měla přečtenou jako 666 v pořadí zde na databázi, tak nevim...:)
Trochu smutné čtení o konci svébytného umění. Či spíše jedné jeho podoby. Myslím, že schopnosti a znalosti předávané po staletí zcela nevymizely. Jen bohyně v současnosti už nežijí na Kopanicích v doškových chalupách a nenosí vyšívané kroje.
Okouzlena bohováním jsem chtěla vědět trochu reálií. Dostala jsem je, ale asi jinak než jsem si představovala. Že bych byla očarovaná Žítkovskými bohyněmi?!
Literatura faktu, zajímavá a čtivá. Některé motivy upomínají na Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, ale tady je to bez přikrášlení, tak, jak to skutečně bylo. Občas se člověk musí trochu namáhat, aby rozluštil text v dialektu, ale to určitě patří k věci. Škoda, veliká škoda, že všechny ty tradice čarování, „bohování“, už zmizely nenávratně za oponou času.
„Bohyně sice žily v povědomí Kopanic, ale v zapomenutém ústraní, zrovna tak jako jejich chalupy na stráních kolem Žítkové. Staly se tak trochu špatným svědomím svého kraje – tolikrát přece pomohly, ale ve chvíli, kdy samy potřebovaly pomoci, se jich svět zřekl a nechal je odejít do zapomnění.“ (úryvek z knihy)
I druhá kniha o Žítkovských bohyních má jisté kouzlo, i když ta první mě „očarovala“ přece jen o malinko víc. Je to dáno i tím, že Žítkovské čarování je sbírkou různých příběhů od různých autorů o bohyních, které už se ale objevily i v první knize. Nicméně je tu i několik příběhů nových. Zajímavý je silně skeptický pohled na bohyně faráře Hofera a stejně tak i laskavé články samotného autora a jeho kolegyně o jejich setkání s jednou z bohyní, které se čte s úsměvem na rtech. Opět velmi příjemné a zajímavé čtivo.
Bílé KarpatyAutoři knihy
česká, 1871 - 1947 Jan Pavelčík
česká, 1906 - 1990 Bedřich Rychlík
česká, 1936 - 2013 Olga Vlasáková
česká, 1934
Doporučuji, pokud se chcete dozvědět něco více o žítkovských bohyních než jen z knihy od K. Tučkové "Žítkovské bohyně". V této knize je spousta citací a odkazů na autory 19. a začátku 20. století, kteří se setkali s bohyněmi a psali o nich různé povídky a články. V knize je i dost fotografií a neuškodí si rozšířit obzor o tomto kraji a bohyních, které ještě donedávna byly součástí života kopaničářů.