Život je boj
Jiří Žáček
Chceš-li poznat, jaký jsi, zkoumej život v říši zvířat. Vždyť právě tam nacházíme tolik trefných příhod, které se podobají lidskému konání. Například: Kdyby měly sovy moc, celý den by byla noc. A tohle už také nejeden člověk zažil: Převesele zpívá ptáček, než ho klepnou přes zobáček. Zvláště když platí následující: Čím větší pes, tím větší kost, čím větší vůl, tím vyšší post. Můžete si říct: Ještě že nerozumíme řeči zvířat, ztratili bychom poslední zbytky sebeúcty. Ale s Žáčkovou knížkou jí trochu porozumíte. Život je boj, ale ne za každou cenu. Ilustrace Boris Pralovszký.... celý text
Netradiční bajky ,které jsou jak vtipné ,tak některé i smutné, přesto všechny zanechají nějaké to poučení.
Některé texty jsou vtipné, jiné k zamyšlení, pár jich je vyloženě smutných. Pro většinu bajek však platí, že jsou nápadité a hravé.
Velmi netradiční bajky. Výborně jsme se u nich nasmáli, těším se, až se k nim jednou vrátím. Opravdu doporučuji, je to krátké, je to čtivé a hlavně je to třeskutě vtipné! Jak pro děti tak dospělé :-)
1983 | Aprílová škola |
2010 | Krysáci |
1996 | Slabikář |
2015 | Ezopovy Bajky |
2007 | Okurková sezóna |
Typický JŽ: hravý, milý, vážný i rozverný.
Naprostá většina bajek může nadchnout - záleží, zda k textům přistupujeme bez předsudku. Nepostrádají totiž vtip, nadhled, smutek (i ten k životu patří) i radost. Mně zpříjemnily nejednu chvíli, a rád se k nim vracím.