Život plný nepřátel: Život a smrt Františka Ferdinanda D´Este
Jiří Pernes
Bibliografická kniha o životě následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda von Österreich d ´Este. Sleduje jeho osudy od narození až po tragickou smrt v Sarajevu na základě poznatků soudobé historické vědy v konfrontaci s představami, které stále přetrvávají v obecném povědomí, přestože jsou často mylné. Jiří Pernes vykresluje poměry na rakouském dvoře, arcivévodovu snahu o prosazení nerovného sňatku s hraběnkou Žofií Chotkovou i komplikovaný vztah k císaři Františkovi Josefovi.... celý text
Je zde popsán život Ferdinanda de Este, jeho politika, soukromý život, léta prožitá na Konopišti, až do atentátu v Sarajevu.
životopisy, biografie Habsburkové sarajevský atentát František Ferdinand d´Este, 1863-1914
Jaké by to bylo, nepřijít první světová, nebýt Sarajeva, zůstat Rakousko Rakouskem? Nad tím se zamyslíte při četbě o životě následníka trůnu, jeho manželky Žofie Chotkové, kterou si prosadil přes odpor císaře, o jeho myšlenkách a plánech na směrování monarchie. Ač kniha historická, je velmi dobře čtivá nejen pro nás, příznivce monarchie a panování osvícené šlechty. Ona totiž přes všechny své chyby své země nedrancovala, nýbrž snažila se spravovat je co nejlépe jako budoucí dědictví dalších generací.