Život v hříchu
Eva Ava Šranková
Historický román ze středověké Itálie je nevšedním příběhem o lásce, zradě, odvaze a vzácné relikvii. Příběh z dob, kdy se hrdinské, ale někdy i zvrhlé činy rytířů, často zaslepených bezohledností a touhou po moci, nesmazatelně zapsali do dějin. Odehrává se krátce po druhém lateránském koncilu, který nejen ukončil papežské schizma, ale byl na něm uzákoněný i povinný celibát kněží a jejich manželství byla zrušena. Na pozadí intrik v tehdejší společnosti se odvíjí osudy tří hlavních představitelek – Adelasy, Arianny a Alessandry, jejichž život v nemalé míře ovlivní jeden a týž muž. Jak se vyrovnají s ranami osudu, když je nejkrutěji zraní právě ti, kteří jim měli podat pomocnou ruku? A k jaké nejposvátnější křesťanské relikvii, o níž se traduje, že má magickou moc, se dostali obdivovaní, ale také zatracovaní templářští rytíři?... celý text
Ze začátku mi trvalo než jsem se začetla. Pletla se mi jména a občas jsem se v ději ztrácela, nakonec však, se mi román docela líbil. Není to sice žádný hit, který bych přečetla jedním dechem, ale za přečtení stojí.
Kniha začala velmi dobře. Napínavá, poutavá, čtivá. Když však skončila první část knihy a druhá část začala zcela jinak než bych si představovala, byla jsem trochu zklamaná, nakonec jsem ale usoudila, že je to tak i lepší, o nic důležitého jsem nepřišla.
Během čtení jsem občas zažívala zoufalství spolu s postavami. Akorát mě trochu zklamalo, že se v anotaci mluví o třech hlavních postavách, ovšem většina knihy se točila jen kolem jedné z nich. Další se časem vytratila a na třetí se už úplně zapomnělo. Ale i přesto se mi kniha velmi líbila a doporučila bych ji.
Nemohla jsem knihu dočíst, motala se mi jména, musela jsem se vracet, kdo byl vlastně kdo. Druhá polovina se četla lépe, ale něco bylo takové "nedokončené".
Na tuto knihu jsem se těšila ,mám ráda historické romány, ale nebylo to ono. Děj se odehrává ve 12.století a točí se okolo církve a jejímu vlivu na všechny události a tím nám také autorka popsala krutosti té doby. Já jsem se chvílemi v ději ztrácela. Kniha má velmi pěknou a lákavou obálku.
Čekala jsem víc. Pořád se mi pletla jména, která se všemi tituly byla dlouhá a krkolomná. Bylo to jak číst učebnici dějepisu.
Kniha je docela čtivá a mohla by být i dobrá, kdyby.....autorka psala o prostředí, které je jí trochu bližší. Ani psychologicky nejsou postavy dobré. Nejvíc ze všeho mi to bohužel připomíná jarmareční kalendáře typu "o tej Jenovéfě":)
Přestrojený žebrák, kterému klesne do náručí čerstvá vdova a zoufalá matka ztracené dcerky...ne, opravdu ne. Hodná dcera, která se prodává, aby zachránila umírající matku a která vzbudí vášeň v židovském lékaři...Strašné. Do odpadu to nehodím kvůli snaze, kterou autorka zcela jistě vynaložila.
Román slovenské autorky nás přenese do Itálie 12. století, do doby plné intrik, zvratů a krutostí. Křížová výprava, život templářských rytířů, ale hlavně středověkých žen, tím vším je naplněn tento příběh z historie. Nechybí láska, krása, vášeň, vše s velkým citem pro detail.
Určitě si přečtu i další autorčinu knihu, velmi ráda i slovensky, neboť Život v hříchu mě překvapil, pobavil a okouzlil. Bravo, paní Šranková, pište prosím dál !!
láska Itálie katolická církev křížové výpravy romance historické romance templáři církevní dějiny, dějiny církve
2011 | Láskou spútaní |
2012 | V tieni Notre-Dame |