Život v pravdě aneb Lhaní z lásky
Jiří Gruša
Život v pravdě aneb Lhaní z lásky je autobiografické vyprávění, kterým se Jiří Gruša vrací do češtiny jako svého literárního jazyka. Je to fabulovaná vzpomínka na riskantní lásku mladého maturanta k vlastní profesorce. Příběh o tom, jak bylo potřeba lhát, aby se dalo žít i v neveselých časech. Grušův nový text doprovázejí dvě starší povídky Salamandra a Pěší ptáci, napsané jako poslední české práce poté, co byl autor zbaven občanství a nesměl se vrátit domů. U nás dosud nebyly zveřejněny. Tato kniha je tedy literární oblouk, který proměňuje odchod v návrat a smutek v radost nad chodem života, který nemusí končit tragicky.... celý text
Knížka mě vůbec nezaujala. Kdybych ji nečetla do čtenářské výzvy, tak bych ji nejspíš nedočtenou odložila. Dočetla jsem jen díky tomu, že měla pár stránek.
Tohle je hrozně dobrý, takovým zvláštním způsobem. Každopádně bych chtěl, abychom měli ještě někdy v ČR ministra, který bude schopen psát takovouhle literaturu.
V první a třetí povídce jsem snad stihla sledovat, co Gruša mně jako čtenáři symbolizuje. V té druhé jsem byla dost vedle...Nejvíc se mi líbila asi povídka první.
Kniha se skládá ze tří próz, přičemž první dvě mě nijak zvlášť nezaujaly, naopak: fikce, místy až sci-fi, zasazené do reálného prostředí mě akorát mátly a občas jsem měl problém v textu a příběhu se orientovat (Salamandra). Všechny tyto, pro mne, nedostatky ale hravě strčí do kapsy poslední autorův prozaický text (doslova) nesoucí název knihy. Nevím, jestli je to i léty izolace a léty, jež jednotlivé texty oddělují, ale Život v pravdě aneb Lhaní z lásky je textem skvělým! A už jen kvůli tomuto textu Vám knihu doporučím, a rád! Poetické, zamilované, mně známé a rané mládí připomínající. Přečtěte si. Uvidíte. Skvost!
Část díla
1990 | Dotazník aneb Modlitba za jedno město a přítele |
1979 | Dámský gambit |
1990 | Máma, táta, já a Eda |
2011 | Beneš jako Rakušan |
2009 | Česko - návod k použití |
Moc z ní ve mně nezůstalo. Nepamatuju si, o čem byla.