Zkrocení zlé ženy
William Shakespeare
Komedie na věčné a vděčné téma boje mezi mužem a ženou.
Shakespeara jsem naposledy četla před dvěma lety. Myslela jsem, že když jsem starší a zkušenější třeba jeho styl konečně ocením. Bohužel, nic takového se nekonalo, překousávalo se mi přes to stejně špatně jako tenkrát přes Hamleta. Příběhy jsou to krásné, ale autorův styl mi nesedí, ač mě to mrzí, protože klasická díla mě obvykle baví. Ráda bych řekla, že je to tím, že drama v psané formě nemusím, ale nedávno jsem četla Čapkovo R. U. R. a přestože to nebyl můj šálek kávy, bylo to srozumitelné a čitelné, takže musím vinit autora. Kraťoučké, docela zábavné čtení mi nakonec zabralo čtyři dny. Přesto to nebyla špatná kniha a učitě je dobré si ji k všeobecnému přehledu přečíst (nebo si alespoň zajít do divadla).
Pěkná a zábavná komedie od Shakespeara. Při čtení jsem se bavila, ale někdy jsem stránku musela číst dvakrát, abych pochopila smysl textu. Ale to bude moje chyba. Na film Zkrocení zlé ženy jsem nekoukala tak nemůžu z hodnotit. Určitě bych šla na hru do divadla už jsem byla na muzikálu Romeo a Julie, ale Zkrocení zlé ženy by bylo lepší. :)
Shakespeare nezklamal a já se tentokrát fakt královsky bavila. :D Chtěla bych to vidět v divadle. :) Ale nevím, co by na to řekly feministky. :D
Já mám prostě pro divadelní scénáře a hlavně pro Shakespeara slabost. Zkrocení zlé ženy byla moje první div.komedie a od té doby jsem jim v této formě prodala a neskutečně mě baví.
Opět mě knížka od Williama Shakespeara nezklamala. Povedená, vtipná, čtivá. Postavy sympatické a výřečné (některé až moc, že Katko :D). Není nic, co bych vytkla. Alespoň teď čerstvě po dočtení ne. :)
Povinná školní četba, která mě bavila. Je to vůbec možné? Život je samé překvapení.
Dělám si srandu samozřejmě.
Ráda bych toto drama viděla v divadle, už jen kvůli Kateřině.
Hlavní myšlenkou má být narušení tehdejší představy o postavení ženy ve společnosti, ale ke konci si Katku Petruchio přece jen "zkrotí". Moc nevím, jak si to přebrat.
Toto je komedie? Ne díky, nechci! Já mám svůj styl humoru - drsný, buranský, venkovský. Nestydím se ani přiznat, že se někdy směju v kolektivu přátel tak drsným vtipům, které by byly ve společnosti pozdvihly vlnu obří nevole. Jinak vcelku dobré drama a postavy jsou napsány libově
Úžasné! Opravdu jsem ani nečekala, že by se mi to mohlo líbit, spíš že se to nebude dát číst, ale Shakespeare mě velmi překvapil! Bylo to vtipné, zajímavě zapletené a moc mě bavila ta hra se slovy. Složitější na tom bylo jen asi to, že tam vlastně někdo předstíral někoho jiného a než jsem se v tom konečně zorientovala byl konec - to je ale jen drobnost, která se nedokáže vyrovnat s mým nadšením, které z této hry mám. Rozhodně by mi nevadilo shlédnout Zkrocení zlé ženy v divadle, musí to být stejně krásné jako to číst.
Skvělý příběh, místy surový, ale vezměte-li do jaké doby byl dán, je to pochopitelné. Přesto je k pobavení, vášnivá válka pohlaví, všechno to špičkování, poučení o tehdejších hodnotách.
Dnešní Kateřina by kohokoliv rozcupovala:D a především autora :D
Velké zklamání. Nudné a nesrozumitelné. Na knížku jsem se těšila hlavně kvůli filmu 10 důvodů proč tě nenávidím, který je volným zpracováním Shakespearova díla, ale tentokrát mě zklamal.
Tak, ako nemusím shakespearovské drámy, tak milujem shakespearovské komédie. A táto ničím nezaostáva na zvyškom.
Krátký, vtipný, ale vlastně o ničem. Na 120 stránek natažený příběh o umírňování drzé Kateřiny propojený s osudem její sestry. Takto vysoké hodnocení dávám jen kvůli humorným pasážím s Kateřinou, jinak samotný nápad za nic moc nestál, ale jakožto povinnou četbu jsem si to musel přečíst. 75%
Shakespeare je můj favorit. Celkově ale musím říct, že jeho tragédie mám radši než komedie. Ovšem z těch komedií je pro mě určitě nejvtipnější a nejzajímavější Zkrocení zlé ženy.
Zkrocení zlé ženy je notoricky známý příběh zkrocení zlé ženy, ale jenom málo lidí ví, že ten celý příběh Kateřiny a Petruchia je naroubován na mnohem neslavnější příběh dráteníka Kryštofa Šikulky. Slyšeli jste o něm? Že ne? A přitom však znáte to špičkování mezi hlavní dvojící.¨
Příběh Biancy a jejích nápadníků je jenom vedlejší větví, co zapadne vedle té velké války Kateřiny s Petruchiem. Shakespeare je totiž přetvořil v takovou hlavní dvojici klaunů, co hledají před slovní hříčky vzájemné urážení. Albee tu určitě bral inspiraci pro Kdo se bojí Virginie Woolfové?
A taky si jednu věc musíme přiznat, kdyby se Petruchio nesnížil k podpásovkám jako týrání hlady, tak by na plné čáře vyhrála Kateřina.
Dovolme si takovou hypotetickou poznámku: kdyby byly v 16. století feministky, pravděpodobně by Shakespeara upálily. A to by byla velká škoda.
Mimochodem, fandil jsem Kateřině.
"Když vás to mohlo napadnout, můžete zase hezky vypadnout."
Já nevím jestli si vybírám to nejlepší od Shakespeara, ale začíná se mi ten pán líbit :-) Někteří muži prostě ví, jak většinou na nás ženy a to platí po staletí (Na mne tedy neee :-)) ) Vtipné a čtivé. Má to pár stránek, tak se toho nebojte, rozhodně neprohloupíte.
ženy rétorika komedie rodinné vztahy manželské hádky rozhlasové zpracování sestry manželé muži a ženy vulgarismy, nadávky
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Pět hvězd za to, že Petruchio zkrotil Kateřinu.