Zkurvenej příběh
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , XYZ (ČR)Originální název:
Une putain d'histoire, 2015
Interpreti: Pavel Rímský , Prokop Rímský
Začátek mi přišel děsně infantilní. Když Henry ve svém vyprávění došel k tomu, že začal se svými kamarády hledat důkazy, tak jsem ani nečekala jestli, jako spíš kdy je najdou. Konec byl sice celkem překvapivý, ale ne moc, už před tím tam bylo několik ne moc logických míst, každopádně je to překombinované (asi móda poslední doby) a nepravděpodobné.
Mám věřit, že si šestnáctiletý kluk vymyslí jakýsi scénář s tolika neovlivnitelnými proměnnými a on mu do puntíku vyjde? Mám věřit, že člověk, který má problémy s agresivitou, se najednou na dalších několik let zklidní a neupoutává na sebe pozornost? A nakonec, mám věřit, že lidé kolem Granta a Jaye, kteří lustrovali počítačovou aktivitu všech lidí na ostrově, nedokázali odhalit identitu vyděrače?? Jejich další jednání by pak muselo vypadat jinak! No, ale aspoň se dají vysvětlit ta kostrbatá místa v Henryho vyprávění. Jo, a taky by mě mělo těšit, že pachatel byl svým způsobem potrestán, ale jinak mě to spíš zklamalo...
A jak už tady zaznělo, kniha byla zbytečně tlustá, tak široké okraje jsem snad ještě neviděla a řádkování taky mohlo být menší. Šetřme naše lesy.
Kniha super, pán Minier dvihol ste laďku dosť vysoko a čakala som niečo neskutočné. Nestalo sa, jasné čitateľné to bolo, ale vrah bol podľa mňa dosť jasný. A to sa mi pri predchádzajúcich vašich knihách nestalo. A ten názov, prečo práve takýto, netuším...
Na začátku knihy jsem si říkala, co to je, co to ten Minier napsal (po takové vynikající sérii se Servazem), spíš asi pro mladší generaci, nějak mě to neupoutalo. Ale jak jsem se nořila dál a dál do děje, dostala kniha spád a ten konec mě dostal úplně. Nakonec hodnotím za 5 i když se mi rozjezd nelíbil.
Přiznám se, že se mi autorovy předchozí knihy (Mráz, Kruh, Tma) líbily víc... Ale knize nelze upřít čtivost, zajímavý příběh a šokující konec. Takže za mě dobrý :)
Mně se kniha líbila, je psaná jiným stylem a jiným slovníkem, než ostatní detektivky, což je dáno prostředím teenagerů, kam jsou děj a zápletka situovány. Konec je opravdu překvapením.
Přečetla jsem všechny knihy od tohoto autora a tato se mi líbila nejvíc. Příběh postupně gradoval. Nakonec jsem četla až do čtyři do rána, protože jsem to musela prostě dočíst :-) Ukázka ztráty soukromí je děsivá. Konec příběhu je sice lehce přitažený za vlasy, ale když se na tím člověk zpětně zamyslí, bylo to promyšlené do posledního detailu.
Poutavé čtení, kniha plná napětí a rozuzlení zcela nečekané. Závěr příběhu vás i pobaví ve smyslu spravedlivé odplaty.
Mohla bych říct, že tato kniha byla veskrze průměrná. Ne příliš uvěřitelná zápletka, něco tam bylo zbytečně, kniha je dost dlouhá. Ale ten konec! To byla fantazie! Pecka, naprostá pecka.
Tak pre mna WOW!mam precitane vsetky Minierove knihy a bala som sa,ze bez Servaza to nebude ono.cely pribeh ma ale uplne dostal, to konecne rozuzlenie bolo absolutne prekvapenie...
Kniha ma pohltila hneď od začiatku, výborná atmosféra, a v neposlednom rade je to pútavé čítanie so zaujímavými a nečakanými zvratmi. Nenudil som sa ani chvíľu, keby mam viacej času a menej povinností, tak by som ju zhltol oveľa skôr.
Za mě teda palec nahoru. Sice mi to trošku připomínalo sérii z Ostrova Lewis, ale i tak se mi to moc líbilo. Ke konci už jsem jen čekala kdo teda bude ten vrah. Konec vážně překvapil :)
Odpad dávám málokdy, ale tentokrát se nedalo jinak. Zkurvenej příběh je zaručeně nejhorší detektivka, která se mi kdy dostala do ruky.
Samotný příběh byl nezajímavý, bylo mi jedno, kdo je vrah, kdo je oběť.. Navíc mi nesedl ani autorův styl psaní. Dlouho jsem se u čtení tak hrozně netrápila.
Těšila jsem se na Minierové detektivky s Martinem Servazem, ale raději se do nich pouštět ani nebudu.
Po Servazovi úplně jiná (za mě o dost horší) liga. Za mě je to spíše kniha na způsob P.Maye a jeho Ostrov Lewis trilogii. Servaz je podle mého názoru lepší, napínavější, poutavější, víc vtáhne do děje.
Pro mne jednoznačně zklamání. Jak jsem byla nadšená z každé Minierovi knihy, tak tohle nic moc. Sice příběh byl ze začátku čtivý, ale ten konec? To snad nemyslí vážně, překombinované a pokud si uvědomuje pak čtenář některé souvislosti ze začátku, nemůže mu to dávat smysl.
Jinak velké, ale opravdu velké mínus dávám nakladateli. Kniha by mohla být klidně na 200 stránek, takové plýtvání místa mi opravdu vytáčí a to nejsem žádný velký ekolog. Úsměvné mi přijde, když někdo napíše, že na to kolik to má stránek, tak to měl přečtené za pár dnů :-)
Poslouchala jsem jako audioknihu. Vyprávění skvělé, za to dávám dvě hvězdičky. Konec, který všichni vychvalují, mi ale přišel naprosto špatný. Není překvapivý, je naprosto nelogický, mebo spíš si protiřečí s velkou částí knihy. Schválně jsem některé pasáže poslouchala dvakrát, abych se ujistila, že jsem neposlouchala špatně. Neposlouchala...
Ještě dlouho po přečtení knížky jsem jen tupě zírala do zdi a snažila se vstřebat aspoň zlomek toho, co mi bylo takřka geniálním panem Minierem naservírováno. Vynikající zápletka, bravurní vypravěčský styl, brilantní nástin atmosféry, ze které mrazí, šokující rozuzlení a především devastující závěr, který bych nepřála snad ani tomu vrahovi.
Spojitost s kosatkami tu není čistě náhodná. "Jenomže pak jsou tu kosatky dravé… Jsou ještě mnohem nebezpečnější, ještě troufalejší. Křižují oceány v naprostém tichu a – většinou – osaměle. Říká se jim také vražedné velryby. Neváhají útočit na velké mořské savce, na tuleně, lvouny, sviňuchy, a dokonce i žraloci a velryby z nich mají obavy. Kosatky dravé strach neznají. Jsou to dokonalí zabijáci…"
V tomto případě mě "dokonale zabil" pan Minier, a to tak, že mám sto chutí dát si ten Henryho zkurvenej příběh ještě jednou.
Po sérii s Martinem Servazem, která mne neskutečně uchvátila, se zde konalo lehké zklamání. Ani ne tak proto, že zde autor používá velké množství sprostých slov - to mi nevadilo vůbec. Naopak jsem chápala, že se takový slovník k příběhu hodí. Dokonce i velká část knihy byla poměrně strhující a napínavá. Zklamaná jsem byla z rozuzlení, které bylo sice možná nečekané, ale podle mého názoru se sem prostě nehodilo. Anebo mi jen nesedlo? V tomto ohledu naprosto souhlasím s předchozím komentářem od Ajrad1981. I přesto - nebo právě proto - se moc těším na dalšího Martina Servaze ;-).