Zlatá brána
Vojtěch Steklač
Série dvanácti příběhů, v nichž se autor pokouší spojit psychologický a kriminální žánr.
Lepší, než o pár let mladší Lví dvůr, ale v základě stejné. Jakoby si Vojtěch Steklač nevěděl rady s vyústěním povídek a tak to prostě v závěru vždycky nějak zpytlíkuje, aby čtenáře překvapil a zároveň se neopakoval. Kvůli tomu zápletka ne vždy má logiku, ale na to se tady tak úplně nehraje. V pozadí se přitom nenápadně vyvíjejí osobní vztahy obou hrdinů, ovšem i v tomto případě bez překvapení, přičemž konflikty nejsou ani využity k nějaké výraznější katarzi, takže vlastně netuším, proč se tím autor zabýval. Snad aby postavy polidštil a dal jim do vínku stejné problémy, jako máme my ostatní obyčejní smrtelníci. Výsledek však působí natolik seriálově, že si nás asi spletl s nevalně placenými herci.
Naneštěstí to základní, na čem má tandemová detektivka stát – chemie mezi ústřední dvojicí vyšetřovatelů – nefunguje. Mladý se až příliš ostentativně snaží předvést morálně na výši, jen aby se ukázalo, o kolik je na tom starší lépe. Bohužel žádný Bodie a Doyle, ani Holmes a Watson se nekonají.
Tak já půjdu proti proudu. Kriminální případy byly to nejméně zajímavé na celé knize. Krátké spíš psychologické studie jak z nedělní přílohy novin. Ale ....! Protože je pan Steklač výborný spisovatel, což dokládá i jeho rozptyl od dětských až po psychologické knihy, tak dokázal stvořit nejen živé bytosti, s nadporučíkem Váněm bych k Plaváčkovi zašel kdykoliv, ale navíc vytvořil knihu plnou úžasně plynoucích dialogů plných, pro tohoto spisovatele zcela typicky, humoru.
Trochu škoda, že je to zatíženo minulým režimem. Vražda je špatná za každého režimu. Jen se tam objevují tehdy "běžně přijímané pravdy", o odsouzení trestů za opuštění republiky a samé soudruhu... Škoda, že nebylo napsáno více nadčasově; u jiných knih se mu to podařilo vice.
detektivní a krimi povídky české detektivky a krimi
2004 | Boříkovy lapálie |
2003 | Čenda a spol. |
1989 | Aleš & spol. |
1980 | Bořík & spol. |
1978 | Pekelná třída |
Líbilo se mi to vylíčení komunistická éry těsně před Sametem, kde se píše o všech těch známých legendárních pojmech té doby a do toho zasazené detektivní příběhy s osobitým detektivem a jeho moudrostí o životě.