Zlatá klec
Jacqueline Wilson
Rose Riversová bydlí v honosném domě v Londýně se svým otcem, známým malířem, hádavou matkou, šesti sourozenci a spoustou služebnictva – a připadá si jako ve zlaté kleci. Je inteligentní a zvídavá a ráda by studovala na internátní škole jako její stejně starý bratr. Ve společnosti však panuje názor, že pro mladé dámy je vzdělání naprosto zbytečné, a tak má Rose smůlu. Po bratrovi se jí stýská o to víc, že teď nemá žádného skutečného přítele. Náhle se však objeví příležitost navázat hned dvě přátelství – s novou pomocnicí chůvy Clover Moonovou a s chráněncem otce, nadaným malířem Parisem Walkerem, jenž v jejich domě tráví dlouhé hodiny tvorbou portrétu její matky. Rose nedbá na to, že ani jedno přátelství není společensky přípustné, a její život se v krátké době obrátí vzhůru nohama... Chtěla jsem si myslet, že se jim líbí u nás sloužit. Jenomže oni samozřejmě nebyli šťastní z toho, že musejí pracovat celý den v domě, kde je nikdo nemá rád a kde si nemůžou ani chvilku hrát. I kdybych se snažila sebevíc, nikdy bych nemohla být jejich kamarádka, jelikož jsem dcera jejich pána a paní a oni jsou jen sloužící. To, že já i oni jsme děti, bylo každému ukradené. Příběh z viktoriánské doby, kterou tentokrát pozorujeme očima dívky z bohaté rodiny, je určen především dvanácti- až patnáctiletým čtenářkám.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: 2019 , BB artOriginální název:
Rose Rivers, 2018
Za mě zatím nejlepší knížka od Jacqueline Wilsonové, kterou jsem četla.
Opravdu krásný příběh!
Tato knížka mě velice potěšila, krásně se četla, od této autorky mám spoustu knih a každou si hned oblíbím.
Další krásná kniha od J. Wilsonové. Z pohledu vysoce postavené dívky viktoriánské doby popisuje život Rose a návrat Hetty Featherové a Clover Moonové. Řekla bych, že ačkoliv se mi moc nelíbila postava Parise, jsou tam dobré dějové zvraty a kniha se mi celkově líbila. Doporučuji především těm, kterým se líbila série knih Hetty Featherové, Vánoční překvapení a Čtyřlístek pro štěstí.
Tato kniha se mi velmi líbila. Je pravda, že sice neměla moc souvislý děj, ale i tak mi to přišlo jako pohodové čtení, od kterého se nelze odtrhnout. Od této autorky jsem četla už jednu knihu, Všude dobře, doma nejlíp a velmi se mi líbilo, jak autorka dokáže vyjádřit pocity dítěte v dané situaci. Určitě doporučuji jakékoliv věkové kategorii. Čtení je spíše pro holky, ale knihu si můžou přečíst i kluci. Doporučiji :-)
Autorku mám moc ráda a přečetla jsem od ní už většinu jejich knih. Avšak Zlatá klec mě trochu zklamala. Osobně mně přišlo, že kniha nemá děj, spíš jen popisuje viktoriánskou dobu s život bohatých lidí. Chyběla mi zápletka.
Po Zlaté kleci jsem sáhla čistě kvůli slibovanému návratu Hetty. Ta se tam jen mihne a není moc důležitá, takže z tohoto pohledu jsem velmi zklamaná.
Jinak se mi kniha moc líbila. Oproti příběhu Clover není tak tlačena a děj probíhá mnohem klidnějším tempem. Příjemné a zajímavé postavy vzbuzující při čtení zájem, že se skoro nedá odložit.
Závěr mě bohužel opravdu zklamal a otrávil. Nebýt něj, dávám bez váhání všech pět hvězdiček, takto váhám mezi čtyřmi a třemi. Mimo jiné z něj dýchá příslib pokračování, tak uvidíme, jestli se objeví.
2010 | Vzdušné zámky |
2005 | Holka z popelnice |
2005 | Nejlepší kamarádky |
2004 | Půlnoc |
2002 | První láska |
Už mi dávno není 13 , ale knížky od Jackie Wilsonové mám přečteny skoro všechny. Jsou zábavné a humorně poučné a přináší naději a radost. Jen ne tato. Tak nudnou, tak zoufale nudnou knihu od J.W jsem ještě nečetla a netoužím číst další. Předlouhé nikam nevedoucí dialogy , nudné pasáže a Rose ? Hrůza ! Závistivá , žárlivá a otravná, chce změnit svět aby všichni kolem ní dělali co ona chce , pořád zachranuje autistickou sestru , matka je sobec a snob, otec slaboch a nejspíš má milenku a mladší bratr bude homosexuál. Dnešní dívky to nebude bavit a kde jsou Nickovi úžasně jednoduché ilustrace ?