Zlatá vařečka
Jessa Maxwell
Pro šest amatérských pekařů a pekařek je účast v soutěži Týden pečení splněným snem a jsou připraveni udělat naprosto vše pro to, aby vyhráli. Jenže pro slavnou moderátorku Betsy Martinovou znamená toto klání mnohem víc. Panství Grafton, kde se koná, je domovem a dědictvím její rodiny – a Týden pečení je jejím životním dílem. Obojí musí být i nadále úspěšné. Ovšem jakmile soutěž odstartuje, začnou se dít podezřelé věci. Nejprve jde o drobné sabotáže. Kdosi vymění cukr za sůl. Příliš vysoká plotýnka... A když je objeveno mrtvé tělo, je jasné, že pro někoho zde je Zlatá vařečka cenou, pro kterou stojí za to zabíjet... Toto spojení A pak nezbyl žádný a Peče celá země vás bude moc bavit!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2023 , KalibrOriginální název:
The Golden Spoon, 2023
Zlatá vařečka je skvělá a krásně napsaná feel good detektivka, plná záhad a pečení. Odpočinete si u toho, dozvíte se trochu i o tom, jak to probíhá v zákulisí podobných pořadů a dostanete pořádnou dávku pomalého podzimního čtení :)
Zlatá vařečka je letos další kniha v řadě, která mě mile překvapila, je to příběh, u kterého si skvěle odpočinete, vypnete mozek a jen se vezete na vlně vyprávění.
Měla by to být sice detektivka, ale klasické vyšetřování nečekejte. Je to hlavně o pečení, o soutěžících a jednom starém tajemství. Kdo miluje pořad Peče celá země, tak to je přesně pro něj. Myslím, že kdyby autorka do knihy vložila jako bonus jeden nebo dva recepty, tak by to bylo úplně perfektní!
Příběh se odehrává v Americe, v knize se soutěž jmenuje Týden pečení a natáčí se již 10 let, soutěžících je pouze šest. Natáčení probíhá ve starém rodinném sídle daleko od civilizace a jeho majitelka Betsy je známá pekařka a autorka tohoto pořadu. Také ho moderuje a zároveň hodnotí upečené výtvory. Je to dáma s jistými vrtochy a mně tedy nebyla moc sympatická.
Každá kapitola je vyprávěna z pohledu někoho jiného, převážně z pohledu jednotlivých soutěžících, ale občas je i z pohledu právě Betsy. Je to vlastně i celkem vtipné číst o tom co si kdo myslí o ostatních.
Jak už je v anotaci, během soutěžních dnů se dějí prapodivné věci a natáčení neprobíhá úplně hladce. Navzdory tomu se soutěžící sbližují. Jsou to celkem rozmanití lidé, každý se do soutěže přihlásil z různých důvodů, ne každému jde o vítězství. A otázka je, mohou si navzájem věřit? Někdo soutěž sabotuje a chce vyhrát za každou cenu, nebojí se ani vraždy.
Hodně mě bavilo, jak byl každý úplně jiný a z jiných poměrů.
Má to nádech pomalých britských detektivek. Dlouho se nic neděje, poznáváte prostředí a lidi, kteří jsou součástí příběhu. A když už to nečekáte, tak se něco stane. A postupně to graduje a odhalují se detaily a tajemství.
Mě to bavilo hodně i kvůli tomu pečení, naši českou verzi Peče celá země mám ráda, takže to byl svým způsobem zajímavý pohled, jak to může probíhat v zákulisí.
Myslím, že Poirot by zde byl naprosto ve své kůži!
Dozlatova vypečený detektivní příběh potřený sladkou vrstvou televizního pozlátka a intrik. Literární mňamka, která mě překvapila svou čerstvostí (rozuměj - originalitou) :)