Zlatá země
Barbara Wood
Mladičká Hannah Conroyová touží věnovat se lékařské profesi jako její otec, ale to je v Anglii poloviny devatenáctého století pro ženu nemyslitelné. Proto se po otcově smrti vydává do daleké neprozkoumané Austrálie, kde doufá začít nový život. Po počátečních přehmatech a zklamáních se jí v zemi, kde je o zdravotnickou péči nouze, přece jen zvolna daří prosadit se na jinak čistě mužském poli medicíny. Do jejího života však vstupuje také láska – nejen k nádherné australské přírodě, ale i ke dvěma mužům, kteří jsou rozdílní jako den a noc.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
This Golden Land, 2010
Romantika pěkně napsaná, představivost mi jela na 100%. Moc mě bavilo téma kolonizace Austrálie. Jen to bylo takové vláčnější než jiná díla této spisovatelky.
Zlatá země se mi moc líbila,je to napsáno svižně dějově.O lásce,z lékařského prostředí a domorodců.Děj se odehrává v 19 století kdy nejvíce se do Austrálie stěhovali lidé z Anglie,Ameriky ... .
Kniha se mi líbila. Je to takové oddychové čtení, ale proto vlastně většinou čtu, aby mě to bavilo.
Příjemné romantické čtení o dívce, která si jde za svým snem v nelehké době kolonizace Austrálie.
Zlatá země je hezký příběh, ale nemůžu si pomoct, nečetl se mi úplně nejlíp. Proto jen 4*.
B.Wood-Zlatá země.
Rok 1847, hl.hrdinka se přestěhuje z Anglie do Austráie, jen plavba trvá 6 měsíců...
Hodně zajímavé a poučné čtení...Člověk si uvědomí spoustu věcí...
Nesluší se, aby žena prahla po vědomostech! Má být dobrou manželkou! Co na tom, že lékař umí léčit jen čtyřmi možnosti-nejlépe pouštění žilou-to zabírá nejlépe!!
A on jako lékař-gentleman přece nemůže nikoho nakazit, on přece žádné mikroby nemá! A čím špinavější zástěra, tím více pacientů!!!
Velmi čtiva, zajímavá a upoutává kniha. Odpočinkově, romantické a poučné čtení, s každou stránkou začínal nějaký nový příběh což přinutilo číst dal a dal.
B.Woodová opět nezklamala. Krásná knížka, četla se úplně sama. Trochu mi připomínala Doktorku Samanthu. Doporučuji.
Skvělá, úžasná kniha, autorka nezklamala. Dobrodružství, romantika, napětí...nemohla jsem se odtrhnout od stránek.
Dalo by se říci, že oproti "Doktorce" velké zklamání. "Doktorka" byla daleko poutavější čtení, tato kniha ji předčila pouze v obalu a to je málo ... žalostně málo. Některé pasáže byly hodně přitažené za vlasy, některé nudné, některé pohádkové a některé takzvaně "harlekýnovské". Čekala jsem příběh o samotné lékařské praxi, která by mě zvláště z této doby hodně zajímala a právě toto bylo pouze okrajové téma. Závěr byl psaný stylem, rychle to nějak ukončit a v podstatě bych ho přirovnala ke stylu německých béčkových romantických "tévé" hovadin. Dávám za 3, ale spíše bych to viděla na 2,5.
Mám ráda tento typ knih. Nejenže se dobře čtou, mají příběh, spád, zamilované dvojice ale dozvíte se v nich i spoustu jiných informací. Mě se toto čtení moc líbilo díky příběhu zasazeného do doby osídlování Austrálie, popisování zvyklostí místních obyvatel a popisu země, která se pro mnohé stala novým domovem, když ta jejich je zavrhla pro jejich ideály a touhy.
Kniha se četla krásně, za odpoledne jsem ji přelouskala, líbila se mi, možná proto, že mi připomínala mé dvě oblíbené knihy od této autorky - Duhový had a Lékařku Samanthu, byl to takový mix :)
Austrálie lékařské prostředí 19. století pro ženy romantika lékařky domorodci kolonizace AustrálieAutorovy další knížky
1998 | Panenky z ráje |
1999 | Pod africkým sluncem |
2001 | Doktorka Samantha |
2002 | Plamen duše |
2011 | Zlatá země |
Knížka splnila moje očekávání - chtěla jsem po několika těžkých knížkách něco vyloženě oddechového. Romantika se šťastným koncem. Jen ten závěr před nemocnicí mi přišel už trošku vyšponovaný. Byla to první zkušenost s autorkou, možná sáhnu po další knize.