Zlatý klíček aneb Buratinova dobrodružství
Alexej Nikolajevič Tolstoj
Chudý Carlo dostane od svého přítele neobvyklý dárek, který mu má vnést radost do života. Dárek vypadá jako obyčejné poleno, je však kouzelné, má v sobě život. Carlo si z něj vyřeže loutku a pojmenuje ji Buratino. Dřevěného chlapce miluje jako vlastního syna, ten mu však přidělává samé starosti, myslí totiž jen na sebe. Buratino prožije spoustu dobrodružství a na svých cestách si najde mnoho kamarádů. Převyprávěno na motivy původního příběhu Alexeje Tolstého... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1999 , Mladé letáOriginální název:
Золотой клйучик или приклйученийа Буратино, 1936
Nezapomenu, jak nádherně předčítal tuhle knížku pan Karel Höger v rozhlase. To jeho měkoučké brněnské "Buratíno..." a "otče Karlo", to slyším dodnes.
Jedna z mých nejoblíbenějších knížek v dětství. Vzpomněl jsem si na ni po mnoha mnoha (a ještě jednou mnoha) letech.
Vytáhla jsem pro vnučky z knihovny tuhle knížku, kterou jsem jako malá četla každou chvilku- pamatuji se, jak jsem strašně chtěla ochutnat cibuli, nakonec mi ji mamka oloupala, já do ní kousla a.... už jsem to v životě nikdy neudělala - chudák Buratino , jak mu to mohlo chutnat??? a tak jsem po letech zase vešla zpátky do dětství - našla jsem i od sebe omatlané stránky - a začala ji po večerech holkám číst, holčička s modrými vlásky - to je teď náš idol. Jen čekám, až bude venku teplo a holky se u vody napatlaj jakoukoli modrou - no věřím, že nezklamou :-)
Znám Pinokia, ale tuto knížku jsem neznala, jsem moc ráda, že jsem se k ní díky povinné četbě v ruštině dostala. Ano četla jsem ji v ruštině a i tak se mi "louskala" dobře :) Moc pěkná dětská knížka!
Malvína,panenka s modrými vlásky byla můj dětský idol.Tuhle knížku jsem četla pořád dokola a nakonec vyhledala i Pinocchia a byla překvapivě mírně zklamaná.
pohádky pro děti ruská literatura ruské pohádky
1977 | Křížová cesta I. |
1955 | Petr první 1 |
1956 | Zlatý klíček |
1972 | Paprsky smrti inženýra Garina |
1964 | Tam a zpátky 1914-1918 |
Tuhle knihu jsem dostal k vánocům. Zprvu se mně moc nelíbila, postavičky mně byly nějak cizí, ale nakonec mě dostal zloduch Karabas Barabas. Později jsem poznal i Pinocchia a bylo mi divné, že jsou si s Buratinem tak podobní.