Zločin jako profese
Janek Kroupa
Publikace navazuje na televizní reportáže věnované únosům, loupežím, praní špinavých peněz a podobným kriminálním činům. Autor jednotlivé aféry nahlíží ve společenských souvislostech a odhaluje organizovanou spolupráci zločinců a policistů. Kroupa odvážně odhaluje skutečné postavy českého podsvětí a popisuje, jakým způsobem probíhaly jeho osobní kontakty se zločinci a jejich praktikami.... celý text
Přečetl jsem hodně knih o českém zločinu a polosvětu ale v této to bylo výše tak krásně ucelené. Vlastně všechny jména tehdejšího podsvětí v jednom rybníčku. Kde se vše vzájemně prolínalo hrozný jak je ta naše malá zem prohnilá. Jen mi tam chyběl balík z Ostravy pan Krejčíř. Ale ten v té době už se zabýval většími rybami
Docela netradičně popsaná kauza Berdychova gangu se všemi souvislostmi, dalšími událostmi a souhrnem lidí, kteří se kolem toho ochomejtli. Z historického hlediska určitě zajímavá kniha, podobně jako Krvavé oleje od Jany Lorencové, která byla v době vydání určitě pecka; dnes už to čtenáře tak nešokuje, navíc když je schopen si dohledat následné události a vývoj daných kauz na internetu. Nicméně určitě doporučuji.
Ne úplně náhodou jsem po této knize sáhla nedlouho po přečtení vzpomínkové knihy policisty Šlachty. V době vyšetřování uvedených kauz jsme vše sledovali. Soudy se táhly, média se věnovala novým kauzám a já čekala, kdy se provalí, že obviněné potichoučku propustili, protože se nepodařilo najít průkazné důkazy, ostatních výše trestu sotva pokryla vazbu. Pak mě to přestalo bavit. Přišla rodina, jiné starosti. A teď čtu a dohledávám, kdo byl jak potrestán. Teď už jsou informace zveřejněné. A současně se v TV můžeme ve zprávách kochat pohledem na zločince, jak v pandémii relaxují při lyžování v Alpách. Málokdo už dnes ví, jaký je to výsměch. Dnes už společnost zapomněla... V době probíhajících soudů byla tato kniha senzace. Teď má historický význam. A zlo zůstalo nepotrestáno.
nejako dej tejto knihy ma až tak nezaujal. Bolo to takénudné čitanie naštastie to nebolo také dlhé
Tři hvězdičky dávám za zajímavé téma, jinak nezáživný popis, místy nudný, nebo mlhavý nástin událostí.
Zajimave tema, ale dle meho nazoru je kniha misty napsana docela nudne. Nektere vety a odstavce jsem musela cist nekolikrat, protoze jsem ztracela pozornost, a nekterymi strankami jsem se prokousavala stezi. Skoda.
Skvělé vylíčení českého podsvětí. Je dobře, že se píše o takových věcech. Lidé by měli vědět v čem žijí, koho financují a na co si dávat pozor. A ještě když je to líčeno tímto skvělým novinářem, který kvůli takovým lidem riskoval život svůj i celé své rodiny. Klobouk dolů před takovými, kteří se nebojí odhalit lidem takovou skutečnost.
Pravdivá reportáž z českého podsvětí, lépe by se to četlo jako román. Tv zpracování jako Expozitura mně sedlo mnohem víc. Je dobře, že se o tom píše.
Četl jsem to díky seriálu Expozitura abych si udělal vlastní obrázek a musím říci že Janek Kroupa je pan spisovatel vylíčil to nanejvýš zajímavě a já myslím že i pravdivě nejhorší je že všechny zločiny dělali policajti z OBOZU každopádně zde se hodnotí knihy a tato je za 100%.
Janka Kroupu mám moc ráda - připadá mi, že je to snad náš jediný skutečně investigativní novinář. Vždycky s tím měl problémy, ale tak nějak to "má na háku" a dál pokračuje v práci. Popsané skutečnosti jsou dost zásadní pro mapování zločinnosti a mafiánských gangů, ale tak nějak jsem postrádala propojení s politickými špičkami a finančními toky. Ano, byla to zpověď korunního svědka, který se dočkal ochrany a nové identity, ale právě proto mi tam skutečně mnoho informací chybí. Také to, že kniha vyšla, až když bylo po všem. Že by Janek Kroupa ztrácel na autentičnosti a údernosti?
2010 | Pravda o Kajínkovi |
2006 | Zločin jako profese |
2000 | Jiří Kajínek: Vrah, nebo oběť? |
2022 | Čistí |
Úplně mě to nechytlo. Čekal jsem, že se autor bude víc zabývat samotnou kauzou Berdychova gangu a nezabíhat do věcí okolo.