Zlomky nekonečna

Zlomky nekonečna
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539203/bmid_zlomky-nekonecna.jpg 4 163 163

Milujeme jinak, když každý den může být poslední? Matt řeší podobné problémy jako většina jeho vrstevníků. Chce úspěšně dokončit střední školu, najít ideální vysokou, vycházet s rodiči a nalézt svoje místo ve světě. Když do jeho života vtrhne Erik, všechny trable se najednou zdají být snesitelnější… aspoň na chvíli. Pak totiž přijde melidie, nemoc, která zpravidla do měsíce končí smrtí. Každá minuta života najednou začne mít úplně jinou hodnotu, než měla dřív. A přicházejí otázky. Kdy si člověk doopravdy připustí, že se blíží konec? A miluje jinak, když to ví?... celý text

spencer
01.12.2022 5 z 5

Nádherná kniha.
Tento dojemný příběh plný zajímavých myšlenek mě určitě ještě nějaký čas neopustí. Nečekala jsem, že mě Zlomky nekonečna tak moc dostanou, ale stalo se. Za mě osobně je to jedno velké doporučení!

lucy_slezakova
29.11.2022 5 z 5

Tahle knížka mě opravdu neskutečně bavila! Příběh nádherně volně plynul a vztah Erika a Matta byl neskutečně roztomilý a krásný. I ostatní vedlejší postavy byly naprosto úžasné a sympatické, stejně tak jako prostředí. Každá stránka byla plná jak lásky, tak bolesti a celkově to tvořilo úžasnou harmonii. Moc mě bavila i celková atmosféra, naprosto unikátní. Jak už z anotace zjišťujeme, kniha je plná těžkých témat, ale autorčin styl psaní vás nenásilně donutí se nad tím zamyslet a porovnávat s tím, jak žijeme a jaké vztahy a problémy máme my. Celkově si myslím, že by si knížka zasloužila mnohem více pozornosti, protože za mě je to nejlepší heavy contemporary příběh, který jsem, kdy četla. A to říkám naprosto nezávisle na tom, že mi tuto knihu zaslali Humbook blogeři #humbookblogeri #spoluprace :)

M.anon
29.11.2022 5 z 5

I přes pochmurný děj je to naprosto krásná kniha. Kluky jsem si okamžitě zamilovala.

Kikina182
27.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha! Je plná emocí a má v sobě neuvěřitelnou sílu a velké poselství. A ty úžasné citáty! Pokud hledáte dynamickou knihu, kde se střídá akce za akcí, tak to asi nebude ta pravá kniha pro vás. Ale pokud máte rádi klidnější příběhy, které jsou spíše k zamyšlení a hořkosladké příběhy, tak tohle je za mě určitě skvělá volba! Kromě několika maličkostí, nemám knize naprosto co vytknout, a i ty se hodně brzy srovnaly. Za mě tedy úžasná kniha, kterou moc doporučuji a určitě se k ní v budoucnu někdy vrátím. Momentálně ale doufám, že brzy autorce vyjde něco nového. Jaksi stačila tahle jedna kniha a už jsem si na jejích příbězích vypěstovala závislost.

vendy6619
27.11.2022 5 z 5

Musím říct, že mě knížka už od začátku neskutečně dostala! Moc mě zaujal Adélky styl psaní, který byl úžasně barvitý a bylo vidět, že si s jazykem umí pohrát.
V první řadě jsem se trochu obávala delších kapitol, ale jakmile se člověk začte… nemůže přestat!
Od první chvíle kdy nás seznamovala s Mattem a jeho rodinou stejně tak s Ericem mi bylo jasný, že mě ta knížka dostane. A měla jsem naprostou pravdu!
Ten průběh toho co tam Adélka popisuje je neskutečně citlivý, pokorný a zkratka takový jaký by měl být. Nebudu lhát, že jsem si nepobrečela. Protože jo. Ten konec jsem vůbec nezvládla.
Tohle je neskutečná knížka o jednom klukovi, který změnil celou školu a všechny v něm jen tím, že do ni nastoupil. A změnil ji znovu, když…
… to se musíte dozvědět sami.
Dejte tomu šanci. Nebudete litovat!
Láska je nádherná.
Dekuju Adél, že jsi nám ukázala novou stránku toho jak moc!

Knížka se ke mě dostala v rámci spolupráce díky Humbook blogerům na instagramu. Za což jim moc dekuju!

„Lidé byli hodní. Jen to dokázali docela dobře potlačovat.”

Lostinfantasy
23.11.2022 5 z 5

(SPOILER) “Jsme jenom zlomek, pouhý zlomeček v celým vesmíru.”

Příběh o nemoci, lásce a hlavně o vyrovnání se se smrtí.
Celá kniha je o vztahu Matta a Erika, kterému hned po jejich sblížení diagnostikují smrtelnou nemoc.
Jak se vyrovnat s faktem, že pro sebe mají maximálně pár měsíců než nemoc zaútočí v plné síle?
Kniha je plná emocí, zoufalství, smutku, ale taky tak šílené lásky a odhodlání, že vás to musí chytnout za srdce. Matt byl úžasný a s celou situací se popral skvěle. To, s jakým citem se o Erika staral, mi přišlo dojemné a spoustu lidí by to takhle určitě nezvládlo.
Autorka to celé vykreslila tak dobře, že jsem si připadala jako bych to všechno zažívala s nimi. Kromě toho milostného vztahu, byly v knize boží i sourozenecké a přátelské vztahy. Upřímně bych si přála mít takovou partu kamarádů jako Matt.
Jen mi přišla škoda, že se příběh neodehrává u nás, ale v zahraničí.
Hrozně mi sednul styl psaní a myslím, že autorka psát fakt umí. Kolikrát jsem se smála spolu s hlavními hrdiny a v průběhu i na konci jsem brečela jako želva.

Knihu doporučuji těm z vás, kdo máte radši pomalejší tempo a příběh zaměřený na emoce.

Knihu jsem četla ve spolupráci s @humbook a @humbookblogeri.

ziju.ctenim
26.10.2022 4 z 5

Bylo pro mě velmi knihu ohodnotit jelikož vím, že si ji rozhodně znova nepřečtu ale není to chyba ani autorky ani knihy.
Po knize jsem šáhla spíš kvůli téma LGBT a české autorce než, že bych si chtěla poplakat.
Smutné knihy nečtu vůbec protože prostě nemám ráda když příběh končí smutně takže za to, že jsem s knihou nebyla stoprocentně spokojená si můžu jen já sama.
Protože příběh je skvělí. Autorka píše skvěle a po dlouhé době jsem četla knihu od české autorky srovnatelnou se zahraniční četbou. Takže jestli tohle autorka čte smekám klobouk a jestli někdy napíše třeba nějaké feel-good tak si to rozhodně přečtu!
Myslím si, že člověk kterému se líbily Hvězdy nám nepřály a Srdcerváči si tuhle knihu naprosto zamiluje!
Protože jako milovnici štastných konců se mi při dočítání roztékala řasenka po tváři. I přesto si myslím, že by kniha neměla zapadnout.

kristyna.havlov
25.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle bylo vážně famózní. Kniha mě chytla za srdce. Četla se sama, nedalo se od ní odtrhnout, úplně mě vtahla do děje, jako bych tam byla s hlavními postavami také. Příběh je o dvou mladých klucích, gayech, kteří se do sebe zamilovali a Erika (jednou z nich) zastihne nemoc, na kterou pak umira. Tato kniha ve mě vyvolala silné emoce i slzy. To, když nějaká kniha dokáže, že za mě vážně skvělá. Matt byl velice citlivý, dojimalo mě, jakou měl o Erika starost, jak krásně byla popisována láska dvou lidí k sobě. Za mě 10/10.

Iva095
23.10.2022 5 z 5

Kluky jsem si zamilovala. I přesto že jsem od začátku věděla jak to dopadne tak jsem pořád doufala, že to skončí jinak. Kniha se mi moc líbila.

Moc doporučuji.

lapetitedeny
20.10.2022 4 z 5

*3,5 hvězdičky, zaokrouhluju nahoru

Zlomky nekonečna jsou z velké části o umírání, ale také o lásce, naději, životě a rodině. Erikova nemoc je stěžejním tématem celého příběhu a od toho se odvíjelo i tempo knihy, ačkoliv se zde okrajově řeší i pár dalších témat. Autorka se soustředí především na budování vztahu mezi hlavními hrdiny, barvitě líčí pocity a jejich vzájemnou lásku. Velmi osvěžující je fakt, že tohle není příběh o tom, jak se dva lidé dávají dohromady a hledají si k sobě cestu, ale o tom vztahu, který vzniká potom…

Příběh není nijak zvlášť akční, naopak se toho moc neděje a všechno je to hodně o každodenních maličkostech. Kniha proto může čtenáři v některých částech poměrně pomalu utíkat, ale pokud se dokážete nacítit na hlavní hrdiny, pravděpodobně si budete užívat každý moment. Ačkoliv konec knihy působí poměrně jasně, autorka vás přeci jen dokáže znejistit a přiměje vás uvažovat, jestli to třeba nakonec nebude jinak…

Vypravěčem je Matt, takže čtenář celou situaci sleduje právě jeho očima, vnímá jeho pocity a snahu vyrovnat se s nastalou situací. Erik je v Mattových očích prakticky dokonalý, a tak i pro čtenáře bude nejspíš snadné si ho zamilovat. Chemie mezi nimi fungovala, což bylo pro knihu velmi důležité. Postavy jsou dobře propracované, autorka jim věnovala spoustu péče, jen u Matta mi na konci trochu chyběl nějaký výraznější vývoj.

Zlomky nekonečna jsou prvotinou české autorky Adély Rosípalové, příběh je nicméně zasazený do Spojených států, vliv českého prostředí se ale přeci jen na knize podepsal. Nejvýraznější mi v tomhle ohledu přišlo fungování střední školy, kterou Matt a Erik navštěvovali – studenti totiž byli rozdělení do tříd, sdíleli stejný rozvrh a moc nestřídali učebny, což je pro americké školství dost netypické. Nebo třeba zmínka o Druhém svátku vánočním. Tyhle drobné nesrovnatelnosti ale nebyly nic, co by nějakým způsobem narušovalo příběh, byly to spíš detaily, které si spousta čtenářů možná ani neuvědomí.

Zlomky nekonečna se ve výsledku povedly, autorka píše velmi příjemně a kniha se dobře čte. Pokud máte rádi romantické contemporary, užíváte si pomalé tempo a rádi s postavami prožíváte i ty nejběžnější dny, věřím, že si je velmi užijete. Příběh je hodně o pocitech a pokud je dokáže vyvolat i ve vás, určitě na něj jen tak nezapomenete. Nemyslím si, že je to kniha, která sedne každému, ale nepochybuji, že si najde čtenáře, kteří ji budou naprosto zbožňovat.
----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.