Zlozvyk

Zlozvyk
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539961/bmid_zlozvyk.jpg 4 9 9

Bezejmenná románová hrdinka je dívka uvězněná v těle chlapce, která se snaží pochopit samu sebe a stejně tak svět, v němž žije. Příběh začíná v dělnické čtvrti na periferii Madridu, kde v osmdesátých letech minulého století vyrůstá: v bohem zapomenuté části města, kterou pustoší heroinová epidemie. V následující dekádě se odsud dostává do centra města, žijícího pulzujícími kluby a bohatým nočním životem. V centru Madridu, uprostřed party scény, plné divokých i smutných existencí, nonkonformních mladých lidí, prostitutek i padlých andělů, objevuje spřízněnost a zdá se, že konečně také svoje místo v životě i společnosti, byť vykořeněné z té většinové. S každým krokem vpřed však musí čelit dalšímu a dalšímu násilí, kterému se zatím neumí účinně postavit. V tomto vzrušujícím, často děsivém světě může být každá volba skutečně otázkou života a smrti. Román Zlozvyk vypráví o vazbách mezi genderem a sociálním statusem, o hledání vlastní identity i síle sesterství. Syrové a divoké, ale také lyrické a dojemné dílo, v němž se vzájemně setkávají a dotýkají extrémy, aby nám ukázaly, proč jsou vztek a odpor proti systému nutné pro přežití ve společnosti, která nepřijímá ty, kdo jsou jiní.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

La mala costumbre, 2023


více info...

Přidat komentář

gbrgbr
30.09.2024 2 z 5

Ukázka, kterou Prostor zveřejnil ještě před vydáním, mě zaujala. Lyrické texty, to je moje. Jenže poté, co jsem knihu konečně držela v rukách, přišlo zklamání. Nebavilo mě to, do hlavní postavy jsem se nedokázala vcítit a tak nějak jsem získala dojem, že úspěch knihy se veze na trendy tématu. Už to, že kniha vzbudila pozornost už před vydáním ledacos naznačuje.

hatikva
30.09.2024 5 z 5

Kniha Zlozvyk patřila v mém letošním výběru k těm nejočekávanějším. Román této španělské autorky je významným příspěvkem nejen k problematice transgenderu! Ústřední postavou knihy,která je zasazena do prostředí madridské periferie druhé poloviny 20.století, je dívka uvězněna v mužském těle. Jako taková naráží od začátku na hradbu nepochopení i na rozdílnou mentalitu svého okolí, které každou odlišnost nekompromisně trestá a vylučuje ze sveho středu. Co také čekat od sociální bubliny, kde vládne závislost na návykových látkách, domácí násilí a machistické tendence? Hrdinka si prochází velmi drsným coming outem a bojem o svou nezávislost, integritu a společenské uznání. Poznává dokonale prostředí místních zapadlých podniků, laciných barů a nároží, kde navazuje vztah s lidmi ze své komunity, kteří jí pomáhají najít ztracenou hrdost. Zlozvyk se tak stává citlivou sondou do duše člověka, jehož křehkost a vnitřní zmatek se utkává se společenskými předsudky a drsnosti světa okolo něj. Autorce se velmi zdařile podařilo vystihnout, co v praxi znamenají pojmy jako jsou menšinový stres či genderova dysforie. Jaké pocity vlastně takový člověk zažívá a čím si psychicky prochází? Život s každodenním stigmatem odlišnosti je proto dominantním prvkem celé knihy, která vám pomůže pochopit jedno z tabuizovaných témat. V tom nejvíce hodnotím její přínos a jsem rád, že se objevuje stále více knih typu Kniha krve, které pomáhají rozšířit čtenářům jejich obzory. Kniha zaujala čtenáře již na frankfurtském knižním veletrhu a do češtiny ji pro nás přeložil Radovan Beneš.


Štítky knihy

španělská literatura

Autorovy knížky

Alana S. Portero
španělská, 1978
2024  76%Zlozvyk
Skrýt reklamy