Zlý pes
Alexander Gordon Smith
Šéfinspektor Robert Kett série
Na norfolkském venkově dojde k brutální vraždě mladé ženy, kterou má podle místních obyvatel na svědomí mýtický pes – Černý Ďas. Jenže podle ran na těle nejde o žádného psa, ale o nelítostného vraha. A šéfinspektor Robert Kett tak opět stojí před dalším temným a zvráceným případem, zatímco bojuje se svým vlastním děsem. S jeho stále nezvěstnou manželkou a zraněními z posledního případu, které mu způsobují neutuchající bolest, se všechno zdá jako nemožný úkol – nemluvě o starostech s jeho třemi malými dětmi. Ale když vrah udeří podruhé, ještě brutálněji než předtím, Kett se rozhodne čelit absolutnímu zlu a zaplétá se do honu na nejhoršího sériového vraha, kterého kdy Británie spatřila. Honu na vraha, který možná loví i Ketta samotného... Užijte si druhý díl oblíbené detektivní série o šéfinspektorovi Robertu Kettovi v podání Martina Stránského.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , KanopaOriginální název:
Bad Dog, 2019
Interpreti: Martin Stránský
Autor si v tomto díle s námi pohrál, opět super, až na ty děcka. V napínavé detektivce to číst fakt nechceš... Na druhou stranu zase chápu, že nějaká vedlejší linka ze soukromí detektiva šéfinspektora být musí. Radši bych teda bral nějaké dramatické vztahy, partnerka, milenka, autor ale chtěl být s dětmi originální. No nic, musí se to přetrpět. Naštěstí to krimi linka vyvažuje.
Ano, asi zde lze najít nějaké ty mouchy, ale já se bavila. Tak mě napadlo, zda jsem jediná, kdo si v první kapitole vzpomněl na Psa baskervillského. Ty hrůzné okamžiky tu vyvažují Kettovy vztahy s jeho rozpustilými cácorkami, ale i ty s kolegy. Já jdu určitě do dalšího dílu a to s nadějí, že se snad uzavřou otázky kolem Kettovy ztracené ženy.
Po prvním dílu jsem hned začala číst i tento kousek. Tak mě série pohltila. Kniha se mi líbila a háček na konci mě opět motivoval okamžitě vzít do ruky další díl. Skvělý námět.
No tak po prvním dílu, toto byla jízda. Nemohla jsem se odtrhnout. Poslechnuto jako audiokniha se skvělým Stránským.
Tak jsem si po prvním dílu spravila náladu. Sice mě opět iritovala děcka, ale touha vědět, co se stalo s jejich matkou, byla silnější. Snad se toho dočkáme. Příběh byl napínavý, neotřelý a tak trochu i děsivý. Pokud to tak půjde dál, mám další oblíbenou sérii do sbírky :o)
Velmi zajímavý námět, doplněný dobře napsaným příběhem.
Kniha se mi líbila, jen konec byl už delší dobu lehce předvídatelný.
Pouštím se do dalšího dílu a teď už se snad dočkám pořádné pecky na, kterou jsem od autora zvyklá.
Občas celkem napínavý román, akorát asi není potřeba věnovat tolik prostoru Kettovým dcerám. Kdybych chtěl číst tohle, přečtu si deníček moderního fotra. Ještě bych doporučil, číst knihy v této sérii ve správném pořadí.
Přiznávám, že při poslechu jsem si vzpomněla na film Utržený ze řetězu. Čtení opět zajímavé, ale upřímně doufám, že v dalším díle se dozvíme, co se stalo s Kettovou manželkou, protože pokud po ní budou pátrat i v dalších dílech, stane se z toho dost repetetivní čtení, což by mohlo být později už dost ohrané.
Každopádně banda kolem Ketta opět super (Porter mě tady bavil), děcka opět boží, převážně tedy Evie, která vždy neskutečně zaperlí. :D
Kdo by za vraždami mohl být se mi odhalit nepodařilo, ale to nevadí, i tak jsem si čtení užila. :-)
Další super krimi thriller z pera tohoto spisovatele. Postavy jako v předešlé knize za mě byli super. Miluju Ketta a jeho přístup ke svým dětem. Tahle jeho osobní dějová linka celé knize dává úplně jiný rozměr, protože díky jeho dětem a nahlédnutí do jejich životů, cítíte, že Kett není jen vyšetřovatel ale především otec.
Ve druhé polovině jsem si spojila nějaké drobné detaily a tušila kdo by asi za tím vším mohl být. Mé tušení se potvrdilo a ja oceňuji velmi zajímavý případ, který se Kett snaží vyřešit. Téma to bylo celkem neokoukané a přemýšlíte jestli by byl někdo vážně schopný vás takto zlomit.
Co nejdříve si musím pořídit další díl, protože jsem fakt zvědavá jak to vlastně bude nebo bylo s jeho manželkou.
Určitě vám tuto knihu doporučím!
V druhom dieli bolo menej toho, čo mi v prvom vadilo, čiže menej trablov s deťmi, menej zoznamovania s postavami a naopak, viac vyšetrovania a detektívnej práce. Bohužiaľ, niektoré veci sa nezmenili. Hlavný hrdina sa stále po hlave vrhá do nebezpečia, páchateľ má jemné povedané iracionálne pohnútky a preto sa jeho motiváciu netreba snažiť hľadať. Jednoducho sa všetko vysvetlí tým, že páchateľ je napoly šialený. To sa dialo už v jednotke a mne tento štýl vysvetlenia jednoducho nestačí. Oplatilo by sa pokračovať kvôli Kettovej zmiznutej manželke, ale asi sa mi až tak nechce, čiže sériu zatiaľ odkladám.
Mne kniha (audiokniha) nijak nenadchla, průměr. Při knížce jsem se nudila a v podstatě mě nijak nazajímalo, jak to dopadne a kdo a proč. Bohužel mě míjí i "humorné" scény a "roztomilé dcery"? Ne.
(SPOILER)
Kniha začne scénou u slizkého psychologa, která se mi opravdu líbila. Samozřejmě nejvíc oceňuju, jak mu Kett nacpal do krku vlastní meducínu. Přesně to vystihovalo, proč se mi líbil první díl, takže jsem si užívala pokračování. Kett je pořád sympaťák, policejní partička je pestrá a i vedlejší postavy mají svou hloubku. Nejvíc oceňuju humor a vtípky, jimiž je celé pochmurné vyšetřování prošpikováno.
Kvality podle mého mínění zůstávají na vysoké úrovni. Autor píše ohromně zábavně a čtivě, od knihy se nelze odtrhnout. Příběh je dobře vystavěný, pachatel nespadl z nebe, čtenář si podle rozházených drobečků mohl dát dohromady totéž co vyšetřovatel. I bizarní rozuzlení mělo svou logiku. Zároveň mě hodně bavily i prostřihy do Kettova rodinného života, a ano, s dětmi to nebylo jednoduché, ovšem to není nikdy, ani v případě hodně klidných potomků. Tady navíc vstupoval do hry Alicin lehký autismus a vykolejení těch mladších ze ztráty matky. Nic překvapivého.
Bohužel ale na síle získávaly drobné zápory. Historky s Porterovou neschopností uvařit čaj už mi připadly otravné. Taky mi začíná vadit, že pachatelem je vždy šílený psychopat. Asi bych ocenila důmyslně vykalkulovanou vraždu z přízemních pohnutek, jako třeba msta nebo chamtivost. A pak se mi hrubě nelíbilo, jak se Kett bez rozmyslu vrhá do život ohrožujících situací. V noci vleze na šrotoviště, které je hlídáno krvelačnými psy. O závěrečném vstupu do objektu vraha, aniž by počkal na policejní posily, raději nemluvím, to už jsem tloukla hlavou do zdi.
A jelikož uvedené zápory se v dalších dílech stupňují, zatímco klady ustupují (jako třeba ten humor), asi tuto sérii ukončím a uchovám si skvělý dojem z jedničky a dvojky. Je mi líto.
Právě doposlechnuto v podání úžasného pana Stránského a musím říct, že se mi tento díl líbil mnohem víc.
Naprosto souhlasím s ivzu77. Děj mnohem lépe ubíhá, Kett je skvělý, už známe i jeho problémy, jeho srandovní děti i spolupracovníky.
V příběhu se objevuje spousta zvířat a nejen těch. Příběh je řádně propletený, ne vždy uvěřitelný, ale vše do sebe zapadá a konec je vážně výživný. I když Kett je snad nesmrtelný, podobně jako Hunter v Carterovi, čtenář je napjatý a drží detektivovi palce.
Těším se na třetí díl a doporučuji.
Čtení dobré, svižné, napínavé...někdy si řeknete trochu přitažené za vlasy, ale co kdyby se to opravdu mohlo stát? Kett je sympaťák, jdu do třetího dílu.
Doručovatelky jsem četla už před nějakou dobou, tak si je moc nevybavuji, jen vím že autor píše velmi čtivě, proto jsem si pořídila další díly na které se právě teď dostalo.Za mě naprosto úžasný styl psaní a zápletky. Hned beru další příběh.
Moc nerozumím, proč je tato knížka lépe hodnocena než 1. díl. Za mě byl předchozí určitě lepší a mnohem věrohodnější. Nad rozuzlením musím přivřít obě oči a i tak mi je proti srsti něčemu takovému věřit. Musím ale přičíst k dobru, že autor umí dobře psát - knížka vtáhne a je čtivá.
Moje hodnocení: 65%
Pobavila jsem se, zasmála, byla jsem napnutá, nad rozuzlením jsem musela lehce přivřít oči a brát s nadhledem.
Zápletku asi zapomenu, ale detektiv se třemi dcerami na krku mi utkví v paměti.
Jak to, že mi utekl první díl?
četla jsem jedním dechem, děj pěkně plyne, opět i úsměvné, zajímavý děj, pěkný překlad za mě doporučuji
Knihu jsem “četla ušima. Detektiv šéfinspektor Robert Kett rozjede zase super jízdu. Velmi dobře zpracovaná detektivní série. Zajímalo by mě, jestli by mě takhle moc chytla, kdybych ji četla, ale jako audioknihu jsem si ji užila na maximum.
První i druhý díl jsem vyposlechla v jeden den. Od toho prostě neobejdete, to si raději najdete ještě nějakou činnost, jen aby jste ji doposlechli.
V lese je nalezena mrtvá žena, která vypadá jako napadená velkým zlým psem, až na rány, které nemohlo udělat zvíře…Robert se pustí do vyšetřování naplno a opět je v ohrožení života. Pozdě si naříká, že by měl být opatrnější kvůli dcerám o které se stará.
Jeho detektivní práce ho vždy pohltí dokud neodhalí vraha. Přednes Martina Stránského je jako by jste byli přímo na místě a velmi se mi líbili doplňující zvuky v audioknize na ještě opravdovější zážitek.
Z konce mě opravdu mrazilo. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. Všem milovníkům thrillerů moc doporučuji.
Anglie vraždy anglická literatura sérioví vrazi anglický venkov kriminální thrillery
2022 | Doručovatelky |
2021 | Lockdown |
2022 | Zlý pes |
2021 | Samotka |
2023 | Tři malá prasátka |
Šéfinspektor Robert Kett do úmoru vyšetřuje další vraždu. Nic není tak, jak zprvu vypadá. Práce detektivů těžká, čtení pro nás lehké, odsýpající. Do toho všeho se musí starat o své tři malé dcerky, a tak nechybí ani humor.