Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Josef Bergman #5 Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2018 , MottoInterpreti: Kristýna Kociánová
Kam Bergman prijede, tam je mrtvola. Proste cesky Poirot. Ale cetla jsem vsechny detektivky, pocinaje Kroky vraha, ktere jsou perfektni. Styl Klevisove se mi proste libi. Uz se tesim, kam cesky detektiv zas priste pojede na dovolenou.
Další kniha od mojí oblíbené spisovatelky a opět spokojenost. Její styl se mi prostě líbí. Jak dokáže čtenáře napínat od první kapitoly a jak dokáže skvěle vykreslit prostředí a vy se na pustinu kolem sebe a na moře z vrcholku útesu můžete dívat společně s hrdinou knihy... skály, moře, fjordy. Sympatický detektiv. Postavy příběhu nejsou ani černé ani bílé, takže není jasné, kdo je vlastně ten špatný. Až v závěru se teprve začíná mlha příběhu rozjasňovat. Pro mě prostě ideální detektivka, kterou můžu jen doporučit dál.
"..nebojí se otevřených konců.... Naučí svou dceru nebo syna, že nic není definitivní. Že domov není hlína, do které zapustíte kořeny, je to hřejivý pocit, který si všude nesete s sebou. Že nejistota je vždycky lepší než jistota zlého. A že vůbec nevadí, když člověk neví, kde bude ten večer spát. ...Má celý svět"
(2/19)
Moje první kniha této autorky. Nebyla ani vyloženě špatná, ale ani neoslnila. Na českou autorku to ale není špatné. Postava pachatele se nedá odhalit, protože čtenář nezná několik zásadních detailů, které jsou odhaleny až v závěru knihy. Pak už je to jasné :-)
To je vražda, napsala. Má to ten Bergman ale pech. Hned jak odcestuje na zaslouženou dovolenou, tak kolem začnou umírat lidé. A protože je norská policie se svými zdroji a forezními týmy úplně bezradná, tak musí nastoupit český vyšetřovatel a všechno za ně vyřešit. Budiž, pro dobro příběhu bych to ještě snesl. Ovšem ony nekonečné jalové rozbory povah a lacinou psychologii si mohla autorka odpustit. Zvlášť když nikam nevedou a pro zápletku nemají žádný význam. A smysl Klevisové pro to co je správné, radši nebudu komentovat. Jen poznamenám, že Bente na konci rozhodně chybu udělala a jestli jí díte nesebere Barnevernet kvůli její minulosti, udělá to na popud policie. Musím alespoň přiznat že kniha je čtivá a podařilo se jí navodit atmosféru liduprázdného severu Norska.
Hodně dobře napsaná detektivka, četla se téměř sama. Líbí se mi vykreslení postav i tempo vyprávění. Paradoxně nejmíň prostoru v detailním popisu postav se dostalo Josefu Bergmanovi. Škoda.
Má první kniha od této autorky, čtená díky výzvě, ale myslím, že si ještě nějakou přečtu. Čtivá kniha se zajímavým dějem.
Kriminalista Josef Bergman se tentokrát díky dovolené ocitá až na dalekém norském severu. A protože tu není oficiálně, pustí se do vyšetřování náhodné vraždy na vlastní pěst, tak trochu ve stylu Hercula Poirota. Bez všech vymožeností kriminální laboratoře mu nezbývá než mluvit s lidmi, hledat spojitosti, analyzovat místní poměry a pochopit vztahy mezi obyvateli zapadlého městečka za polárním kruhem.
Mám detektivky Michaely Klevisové ráda právě pro jejich neokázalost. Netečou tu potoky krve proudem, pachatelem není vyšinutý psychopat s traumatickým dětstvím a vyšetřovatel má sice svoje mouchy a problémy, ale pořád je to normální policista. Komu tenhle styl vyhovuje, zklamaný rozhodně nebude.
Kniha byla super, moc me bavila i český kriminalista. Určitě si přečtu i další knihy od této autorky
Knihu jsem četl mimo pořadí této série. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o další severskou detektivku, až přítomnost pražského detektiva mne upozornila, že mi možná něco uteklo. :) A opravdu, až pak jsem zjistil, že se jedná o pátý díl serie s detektivem Josefem Bergmanem. Kniha moc hezky popisuje severskou přírodu, samotářský život dalekého severu, jednotlivé charaktery hlavních postav i úvahy detektiva. Konečné rozuzlení bylo zajímavé, ale ke konci trochu děj ztrácel. Za mne 4 hvězdičky. K předchozím dílům se možná někdy vrátím, abych lépe pochopil pohnutky detektiva k dovolené...
Styl psaní Michaely Klevisové se mi opravdu hodně líbí. Poutavé vyprávění, zajímavé charaktery postav i parádní navození atmosféry.
Po Ostrově šedých mnichů, který se mi líbil moc, přišlo ale docela zklamání. Čtení samotné jsem si sice užila ale detektivní zápletka mi přišla slabá, předvídatelná a to, že se příběh odehrává mimo Česko ale děj se posouvá díky českému vyšetřovateli, to podle mě hodně ubralo na celkovém dojmu. Prostě jsem tomu nevěřila.
Každopádně, i tak si moc ráda od autorky přečtu něco dalšího.
Už druhá kniha od autorky. Dlouho jsem se nemohla začíst, ale nakonec jsem ji dočetla s chutí. Závěr byl překvapující. Nezklamala, ale nečetla jsem ji "na jeden dech". Nicméně si přečtu další oddychovou knihu od autorky.
Kniha se četla velmi dobře,zkrátka fajn detektivka.Moje první kniha od autorky a zklamaná jsem rozhodně nebyla.
Tuto knihu jsem si skutečně užil. Je jak zajímavě tak i vypravěčsky vedená a je v ní nastíněn život obyvatel , pro nás kulturně odlišných . Kniha se mi zamlouvala !
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženy
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Velmi dobrá práce, alespoň co se literárního řemesla týká. Bohužel napětí a dějové zvraty jsou zastíněny rozvleklou psychologickou studií všech postav, tudíž s detektivním žánrem má podle mého kniha pramálo společného. Právě z důvodu absence napínavějšího děje jsem se do čtení cca od 70. stránky vyloženě nutila a těšila se na to, až budu mít dočteno, aniž bych se zajímala o konečnou pointu.