Zmizet
Petra Soukupová
Intimní rodinné či partnerské vztahy jsou tradiční doménou ženských a dívčích románků. Vyšší literatura se tohoto tématu jako by bála a možná i trochu štítila… Tím větší pozornost potom budí, dokáže-li je nějaký autor uchopit neprvoplánově, nesentimentálně a netradičně. Petře Soukupové se to podařilo hned v první knize nazvané K moři. I v jejím novém souboru tří rozsáhlých povídek jsou hlavním tématem rodinné vztahy. Tentokrát však autorka zvolila stylizaci dětského hrdiny. V prvních dvou textech jsou děti vypravěči příběhu, ve třetím je vypravěčem sice již dospělá žena, ale těžištěm jsou její vzpomínky na dětství. Ve všech povídkách se hrdinové snaží vyrovnat s určitým rodinným traumatem, které je vzdaluje od jejich blízkých, nutí je hledat identitu a místo v rodině. Nejde však o dramatické filmové zvraty, které by životy hrdinů převracely naruby, to podstatné se odehrává v nitru postav. Do tohoto velmi intimního prostoru však dokáže autorka čtenáře vtáhnout natolik, že je schopen sdílet i ta nejsubtilnější vnitřní hnutí a nazírat je jako skutečná existenciální dramata. Zdá se to být i poněkud paradoxní, neboť jazyk vyprávění téma spíše zcizuje a zaznamenává jakoby chladným okem kamery. I v tom se však projevuje vypravěčský talent Petry Soukupové. Nová kniha lapidárně nazvaná Zmizet tak představuje v rámci současné české literatury polohu, která neláká čtenáře prvoplánovou exkluzivitou, zato jej nutí přemýšlet i nad zdánlivě nedramatickými okamžiky jeho života. A mimo jiné i v tom je smysl každé dobré literatury.... celý text
![vekkr vekkr](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/149861/m_149861-8ET.jpg?v=1476270202)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nějak jsem si nepřečetla,že jsou to povídky,takže po useknutém konci,jsem byla překvapená a zklamaná.Jsem velký fanoušek Petry Soukupové,ale ne povídek.
![pakoshka pakoshka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15755/m_pakoshka-uZp.jpg?v=1679390547)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Petra Soukupová to prostě umí a na mě to působí vždy. Trošku víc se mi líbily povídky Zmizel a Věneček. Nakrátko je zfilmovaná, najdete ji na Netflixu.
![Elena_Dark Elena_Dark](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/387009/m_elena-dark-0bI.jpg?v=1687706450)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělé rodinné drama, které zaujme opravdu každého. Ani v jedné ze tří povídek to neměly postavy jednoduché, a Vy si po celou dobu čtení připadáte, jako byste sami byli hlavní postavou a celý děj prožívali a naslouchali mu. Opravdu se nedivím, že kniha obdržela cenu, protože si jí opravdu zaslouží.
![petra3597 petra3597](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Četla jsem už lepší autorčiny knihy. Co je však stejné - autentický styl psaní, natolik "nevyumelkovany", bez zbytečných "klišé", místy pubertální vulgarismus,který podtrhuje "realicnost" příběhu.Prestoze se k autorce ráda vracím, její příběhy mám ráda, někdy bych stejně uvítala i nějaký ten "happyend"
![petula22 petula22](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/196812/m_petula22-XJc.jpg?v=1554105527)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tři povídky, krásně napsané, místy poměrně drsné, chvílemi mě až mrazilo, téma sourezeneckych vztahů, lásky/nenávisti/pochopení/nepochopení.
![Knihomolka506 Knihomolka506](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/290122/m_knihomolka506-GpN.jpg?v=1648635364)
KV: databáze knih, téma č.5 - hlavní postava trpí fyzickou indispozicí
Soubor povídek ze života ukazují tu pravou tvář rodinných vztahů. Popis jednotlivých povídek bych zestručnila do několika vět: Život jaký máme si nikdo z nás nevybral a to, co se nám v něm stane, ať už hezkého nebo zlého a hodně smutného, je osud. Ale člověk musí vstát a jít dál, to lze vyčíst mezi řádky tři povídek.
![VeruHoráková VeruHoráková](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/333424/m_veruhorakova.jpg?v=1739033080)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moje pátá kniha od Soukupové a asi bych řekla, že z těch pěti je nejslabší. Tím ale neříkám, že je kniha špatná. První povídka Zmizel se mi líbila nejvíc. Bylo to napsané v klasickém stylu Soukupové, její klasicky model rodiny a to mě baví. Druhá povídka Na krátko mi přišla už trochu o ničem, pořád jsem čekala, o čem to teda bude, až jsem byla na konci povídky. Třetí povídka Věneček byla fajn, ale takový průměr bych řekla. Nicméně na knihách Soukupové mě baví, jak se umí pitvat v rodinných vztazích a z českých spisovatelek je jedna z mých nejoblíbenějších autorek.
![Jirinamac Jirinamac](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/111827/m_jirinamac.jpg?v=1730210299)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tři povídky, kdy je život sourozenců ovlivněn traumatem z jejich dětství a dospívání. Ve vztahu mezi mladším a starším sourozencem bývá často vzájemná žárlivost, nenávist a naschvály a ten druhý si myslí, že rodiče jsou nespravedlivý. Příběhy jsou moc hezky napsané a hodně ze života ve spoustě rodinách.
![ZuzanaK. ZuzanaK.](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/289511/m_zuzanak-mz6.jpg?v=1625123053)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Uf. Tohle jsem nečekala. Bylo to ... lze to o takových příbězích říci? ... skvělé.
Není to letní pohodovka, ale rozhodně se nezdráhejte si knihu přečíst kdykoli. Ale možná lehce lepší na zimu, neb vás příběhy nenechají chladnými.
![Snoopi Snoopi](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132623/m_snoopi.jpg?v=1721176178)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tři povídky, které spojuje téma traumat, jež si odnášíme z dětství a dospívání. V každé z nich se odkrývá notně zašmodrchaný propletenec složitých vztahů a různých sourozeneckých konstelací. Autorka dokáže skvěle proniknout do duše dospívajících, postavy jsou propracované, vykreslené, každá z nich je něčím osobitá. Zároveň s jejich osudy dovedně míchá - připravuje nečekané scénáře, což však nepůsobí nikterak překombinovaně: zápletky jsou natolik uvěřitelné, že se se podobné příběhy mohly docela klidně odehrát. Své hrdiny staví do krajních situací, ale přesto není sentimentální, ani nechce působit na city - nechává na čtenáři, aby si úsudek vytvořil sám. Slouží jí k tomu i zvláštní technika, kdy na dění nahlíží z různých úhlů pohledu zúčastněných postav a bohužel již poněkud nešťastně kombinuje i časové roviny. Hlavně v začátcích povídek tak dochází k lehkému chaosu: chvíli nám totiž trvá, než si ujasníme, o koho se vlastně jedná a kdy se vše odehrává.
V povídce Zmizel jde převážně o Jakuba, jenž se v životě musí vyrovnat hned se dvěma tragédiemi, které citelně zasáhnou jeho rodinu. "Stěžuji si na nohu, a ona začne znovu brečet. Nohu nemám. Bolí mě noha kterou nemám. Mám štěstí, prý sem mohl bejt mrtvej. Možná mám štěstí, ale nemám nohu."
V povídce Nakrátko jde o dva sourozence, vyrůstající bez otce, kolem jehož postavy matka vytvořila nafouknutou bublinu lží. A v povídce Věneček jde o vnitřní dramata dvou sester, které k sobě jen velmi obtížně nalézají cestu.
![PaníLenka PaníLenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tentokrát mě autorka tolik neoslovila jako v ostatních knihách, které jsem od ní četla. Nějak mi uniklo, že se nejedná o román, ale tři povídky, a u těch je vždycky problém s rozuzlením. A to se tady podle mě úplně nepovedlo. Taky na zvláštní styl psaní jsem si musela zvyknout a občas jsem se i trochu ztrácela (kdo je “ona” a kdo “matka”…?) Nicméně vnitřní monology dětí a jejich vnímání světa jsou vystiženy opět skvěle. A taky jsem si uvědomila, jak málo by stačilo, aby si lidé ve vztazích víc rozumněli - prostě si naslouchat a říkat věci tak, jak je vidíme…
![Nudlesmakem Nudlesmakem](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/341717/m_nudlesmakem-du1.jpg?v=1609688599)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nejprve mě zaujal takový úsečný styl vyprávění, ale ta beznaděj a ta samota a neutěšenost příběhů mě úplně nemotivuje přečíst si něco dalšího.
Ale kdo ví. Třeba se k autorce vrátím.
![Bedka Bedka](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/314339/m_bedka-f0H.jpg?v=1616603838)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vyborne poviedky, jedna lepsia nez druha... neskutocne ma to chytilo, bolo mi z toho uzko, prezivala som to... vyborne vystavane deje, vysvetlene pohnutky postav, wow! Skvele aj ked temne, ale casto zo zivota. Bohuzial...
![Jančislava Jančislava](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35896/jancislava-aK8.jpg?v=1540907723)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první kniha této autorky. Půjčila mi ji kolegyně a já hned začala číst a tak jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že to jsou povídky. Celkově se mi líbilo, jak jsou postavy popsané a jejich myšlení, každý má důvod proč se chová jak se chová.
![MiraRunaway MiraRunaway](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/369971/m_mirarunaway-NIf.png?v=1633607661)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mě to tak strašně moc bavilo! Každá ze tří povídek je v něčem trochu jiná, v něčem trochu stejná. Je fascinující, jak autorka popisuje dané události vždy střídavě z pohledu více postav. Setkání s každou postavou mi něco přineslo. Pro mě to byl literární zážitek, který si budu pamatovat. Akorát po přečtení třetí knihy od P.S. přemýšlím, zda má autorka sourozence a mají se rádi :) Tolik temnoty v jednom pokojíčku...ufff....
česká literatura rozvod sourozenci rodinné vztahy osamělost dětský hrdina rodinná tajemství Magnesia Litera zmizení dětí despotický rodičAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2009 | ![]() |
2017 | ![]() |
2015 | ![]() |
2022 | ![]() |
Číst tuto knihu jako první po rodičovské dovolené byl odvážný čin. Skvělý ponor do hlubin lidských duší. Nejvíce mě zasáhla ta první povídka, ale i zbývající byly pozoruhodné - jak po jazykové, tak po obsahové stránce.