Známá neznámá
Táňa Kubátová
Dana je rozená optimistka a na nelehkou dobu před dvaceti lety vzpomíná s úsměvem. Bylo jí tehdy šestnáct, právě se smiřovala s tím, že nedostala šanci studovat svůj vysněný obor, a navíc se až po uši zamilovala do souseda, který si jí sotva všiml. Trápení dospívání je zapomenuto a dnes Dana žije přesně podle svých představ. Jenže co se stane, když se náhle objeví zákazník, pro něhož je Dana cizí zajímavou ženou, zatímco ona v něm poznává svou nešťastnou první lásku?... celý text
![tess.de.veles tess.de.veles](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/74235/m_tess-de-veles-jwX.jpg?v=1576615511)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tuhle knihu jsem docetla pred tydnem....,a jelikoz si nejsem schopna vzpomenout, o cem byla, asi to byla jedna ze "slabsich" kousku ....To mi ale nezabrani v tom, abych sahla po dalsi autorcine knize...
![tittanie tittanie](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163483/m_tittanie-1O3.png?v=1693765849)
Moje oblíbená autorka, takže když jsem knihu objevila, tak jsem si ji hned musela přečíst. Je to moc pěkný oddechový příběh.
ČV 2019 10 Kniha od současné české autorky
![marie3541 marie3541](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Klasický román pro ženy, první láska, uplyne 20 let, mezitím hrdinové žijí svým životem a pak se setkají a daji do kupy . Ale nemůžu říct, ze by se to četlo špatně. Je docela slabá a není zbytečně přitahován děj. Oddechovka.
![Aknel26 Aknel26](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99047/m_aknel26-oM9.jpg?v=1542386191)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Při čtení jsem měla pocit déjà vu - prakticky stejný motiv měla totiž i knížka Na druhý pokus: opět mladá žena, která se v pubertě dočkala necitlivého odmítnutí od svého idolu, pročež šťastné vztahy s mužem zavrhla, v dospělosti se ovšem z ošklivého káčátka proměnila v labuť, a tak když se tento vrátil do jejího života, nejenže ji nepoznal, ale přímo pro ni zahořel a Daniny snahy jej odehnat se ukázaly marnými.
Od nejnižšího hodnocení, jež jsem přisoudila knize Na druhý pokus, zachránila Známou neznámou linie příběhu o její sestře. Názory rodičů přesně vystihly, jak si před nějakými třiceti lety lidé u nás představovali homosexuály - lesby jako jakési mužatky a gaye naopak zženštile či bohémsky (kouzelně to ztvárnili Jan Kanyza a Pavel Trávníček ve filmu Sardinky z roku 1986, podle scénáře Haliny Pawlowské).
![JancaMia JancaMia](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/215856/m_jancamia-mIO.jpg?v=1691329608)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemné čtení , knihy paní autorky jsou plné pohody a o statečných silných ženách které jsou naoko "šedivé myšky" ..
![Aleh Aleh](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133202/m_aleh-9aT.jpg?v=1585312041)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dana se po dlouhých 20 letech potkává se svou první láskou z doby, kdy jí bylo 16 let. Libor ji nepoznává a Veronika si ani nepřeje Liborovi o jejich dávném setkání nic říkat. Autorka střídá dobu prvního setkání se současností a krásně popisuje, jak se oba změnili, dospěli a dozráli. A jak pomalu k sobě nachází po letech opět cestu. Čtivá kniha o partnerských vztazích.
![stju stju](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100751/m_stju-aUz.jpg?v=1540823056)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zpočátku mě příběh Dany zaujal, ale musím přiznat, že během čtení můj zájem spíš upadal, čekala jsem víc. Takže knihu hodnotím jako vcelku příjemné, nenáročné čtení a vzhledem k dokonalé přeměně hlavní hrdinky z ošklivého kačátka v labuť i trochu pohádkové nebo spíš "červenoknihovnové"...
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další pěkný příběh i když smutný .Příběh sester Aleny a Dany jedné krásné a druhé obyčejné ,které mají ,každá své trápení. Alena ta hezčí ze sester ukončí svůj život ,když zjistí ,že je jiná ,než by měla být a rodiče ji zavrhnou a ta ošklivější na svém vzhledu zapracuje a teprve až v 36 letech najde konečně své štěstí. Čtivá kniha.
![Fiona Fiona](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/2370/2370.jpg?v=1381127915)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ta ženská byla nesmírně sympatická a ačkoli to vypadalo, že tahle kniha bude patřit spíše k těm vážnějším, vtipnost autorky tu stejně za chvíli byla. Na ten její humor nedám dopustit a vždy se na něj strašně těším a kvůli němu knihu doporučuji.
2019 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2006 | ![]() |
2009 | ![]() |
Hezky napsaný poněkud smutný příběh.