Zoznam hostí
Lucy Foley
Veselá zábava na ostrove vyústi do nečakanej tragédie... "Všetci majú tajomstvo. Všetky majú motív. Jeden hosť neodíde z tejto svatby živý." Jedného letného dňa sa opustený ostrov pri divom pobreží Írska stane dejiskom veľkolepej udalosti: najbližšia rodina, príbuzní a priatelia sa zídu, aby oslávili svadbu majiteľky časopisu Jules a atraktívneho herca Willa. Všetko je perfektne a do najmenších detailov naplánované a zdá sa, že to bude dych vyrážajúca slávnosť. Drsná príroda, tma, zradné rašeliniská a povesti o dávnych úmrtiach na ostrove naplnia však všetkých prítomných strachom a bázňou. Medzi hosťami čoraz častejšie prepuká závisť, žiarlivosť, nenávisť a dávno pochované nepriateľstvá. A krátko po tom, ako sa začne krájať svadobná torta, vonku pri močarinách objavia telo jedného z účastníkov svadby. Strhujúci a zamotaný triler v duchu klasiky od Agathy Christie je prepracovaný do najmenších detailov a udrží čitateľa v napätí až do úplného konca. Kto neželal šťastnému páru radostnú budúcnosť? A čo je ešte dôležitejšie, prečo?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , PublixingOriginální název:
The Guest List, 2020
Interpreti: Michaela Kapráliková , Lenka Libjaková , Zuzana Kapráliková , Mário Zeumer , Daniel Ratimorský
(SPOILER)
Najlepšie, čo by mohlo ten záver zachrániť by bolo, keby sme sa nedozvedeli, kto je vrah :) lebo zrazu mal každý nejaký motív, čo bolo až divné. Taký ten Orient express...
Postavy, všetky do jednej nesympatické, typu "oh bože, aký ja mám hrozný život, aká som ja obeťka" ..
Tato kniha by měla být thriller je to na ní i napsané, kdyby to na ní nebylo napsané tak bych vlasně ani nevěděla co čtu za žánr, protože tato kniha s thrillerem nemá vůbec nic společného. Příběh byl strašně nudný, postavy byli arogantní, zlý, nesympatický. Na začátku byla zmínka o tom, že je tam asi někde nějaká mrtvola, ale kdo to je to si můžete pouze tipnout, protože se to dozvíte až pár stránek před koncem. Takže je naprosto zbytečné přemýšlet o tom kdo by mohl být vrahem, když neznáme skoro celou knihu jméno mrtvého.
Na thriller to bylo hodně špatné.
Měl jsem poměrně velké očekávání, ale nakonec musím říct, že mě ten příběh trochu více zaujal až na posledních třiceti stranách. Velká část knihy byla dost utahaná, nudná a kolikrát i zbytečná, bez ohledu na pointu celého příběhu. Zato rozuzlení se odehrálo na několika stránkách, i když by si zasloužilo mnohem větší prostor. Celkový dojem je takový hodně rozpačitý, podruhé bych se k tomu už nevrátil, narozdíl od knihy, která byla inspirací.
(SPOILER) Moc pěkně vystavěný příběh, kde jednotlivé postavy postupně odkrývají karty a vytahují kvalitní kostlivce ze skříně. Pod maskou spokojených a spořádaných úspěšných lidí zejména z řad smetánky se skrývá dost špíny a bahna. Zdánlivě nesouvisející životní příběhy se nakonec spojí do šokujícího překvapení a někdo na to šeredně dojede. Aneb co dokáže jeden egoistický rozmazlený bastard. Knížka, která se nedala odložit a nutila mě číst prakticky nonstop (je vskutku zábavné krájet cibuli, jedním okem hlídat prsty a druhým šilhat do čtečky), vřele doporučuju.
SPOILER: Začátek byl tedy trochu zdlouhavý a nudný a popravdě jsem nechápala, proč má kniha tak vysoké hodnocení. Asi v půlce knihy se to ale změnilo a já se nemohla odtrhnout. Překvapilo mě, jak se osudy několika málo lidí takhle dokázaly protnout v jediném okamžiku. Will ač okouzlující, neodolatelný chlap, byl pěkný hajzlík a dostal, co si zasloužil.
Dlouho jsem přemýšlela, zda si knihu přečíst či nikoliv, protože jsem na ni četla/slyšela dost různorodé názory. Nakonec jsem se rozhodla, že do toho půjdu, a musím říct, že to bylo utrpení.
Nerada knížky odsuzuju, protože, asi jako u všeho, každému se líbí něco jiného. A věřím, že si na každé knížce dává autor/ka záležet. Ale u této to bohužel jinak nejde. Myšlenka ok, provedení hrůza, ale nejvíc mi vadilo, že všechny postavy a jejich sympatičnost byli na absolutním bodu mrazu.
3.5*
Keď sa rozprávková svadba zmení na nočnú moru.
Musím povedať, že námet ma zaujal hneď a našťastie ma kniha úplne nesklamala.
Ak máte radi krimi príbehy, či už knižné alebo filmové, na štýl uzavretej spoločnosti, vraždy a hľadania páchateľa v úzkom kruhu ľudí, toto vás bude baviť. Je to síce viac zamotané pretože až takmer do záveru netušíme nielen kto je vrah, ale ani kto je obeť.
Spočiatku môže byť mätúce striedanie kapitol z pohľadu veľa postáv, teda aspoň ja som si na to dlhšie zvykala a zorientovávala sa. Akonáhle som si vedela pospájať kto je kto, začala som vymýšlať svoje teórie :) Rozuzlenie sa mi páčilo, veľa vecí postupne začalo dávať zmysel a prišla som na ne priebežne. Malo to grády, správnu dávku tajomna, desivosti, creepy pocitov, ale niečo špeci sa žiaľ nekonalo.
Nikto mi nebol sympatický a po pravde mi bolo jedno kto umrel, všetci boli mimo. Zároveň mi aj chýbalo, že sa nevie kto je obeť, tak som si nemohla užívať hádanie počas celej knihy kto je vrah.
Dobře a rychle se četlo, krátké kapitoly super. Líbilo se mi i střídání postav. Kniha mi připomínala knihu Hra na vraždu :) Takovýhle styl se mi líbí. Jednoduché, skupina lidí a někdo je vrah. Doporučuji.
Dobré, ale nie výborné. Prednosťou knihy je viac interpretov a striedanie postáv. Rovnako prostredie je zaujímavé, aj keď Hebridy od Maya to nie sú ani náhodou. Obľúbenú postavu si však zrejme nenájdete. Ich správanie mi bolo cudzie, nepomohol tomu ani miestami kŕčovitý a neprirodzený preklad - neznášam keď sa v preklade objaví na mnohých miestach výraz patetický....Keď sa skombinoval s nepochopiteľným správaním postáv, ostalo len bizarné panoptikum postavičiek a vzťahov, kde som vzdal hľadanie pravdepodobnosti a logiky takéhoto stretnutia a nechal som sa už len unášať do vcelku podareného aj keď veľmi skratkovitého finále. Uvidíme, koľko z knihy mi ostane v hlave aj po čase. Možno práve vďaka do krajnosti komplikovaným vzťahom si budem čo to pamätať aj neskôr.
Pacilo sa mi to. Napatie bolo budovane postupne a hoci bolo vyvrcholenie az na samom konci, nemala som pocit, ze som bola ukratena. Pocasie, ktore naberalo na obratkach pekne ramcovalo dej a doplnalo tajuplnu atmosferu.
Celkovo prijemne a nenarocne citanie, ktore nedovoli pustit knihu z ruky. Urcite odporucam.
Banda nesympatických lidí, zralých na cvokaře, se sejde na pustém ostrově na svatbě, kde snad kromě ženicha nechce nikdo doopravdy být. No, jednu výhodu to mělo, všichni mi byli natolik protivní, že mi bylo ukradené, koho nakonec zavraždí a kdo bude vrah, to je pravda. Prostě jsem nebyla do děje citově zainteresovaná, nikomu jsem nefandila. Navíc měla kniha dost rozvleklý začátek a jakoby uťatý konec. Takže takový průměr, nic mě na ní doopravdy neuchvátilo.
Kniha se mi líbila.
Postupné rozplétání veškerých tajemství bylo zajímavé a spojení, které se tam vyskytli byli nakonec poměrně zajímavé (i když možná trochu nepravděpodobné).
I tak jsem si ale knihu užila, skvělá kniha pro čtení v chladnou neděli.
Začátek mi přišel slabší. Od poloviny už to mělo spád. Skoro se divím, že mrtvých nebylo více. Motivů mezi účastníky svatby bylo dost.
Kniha se moc dobře čte, jednotlivé charaktery jsou dobře propracované. Četla jsem na dovolené a přečetla jsem jedním dechem. Jediné, co mě nebavilo, bylo to střídání minulosti a současnosti. Tu minulost bych klidně vynechala, bylo by to bez toho napínavější a svižnější.
(SPOILER)
Kniha nebyla úplně špatná ale rozhodne se na konci nedostavil takový ten wau efekt. Jednoduché čtení a i když vyprávěné z pohledu více osob, čtenář se v tom neztrácí.
Spoiler
Je jen těžko uvěřitelné, že by se všechny oběti sešli na jedné svatbě.
Tato kniha se mi velice líbila a velice dobře četla, jelikož byla vyprávěna z pohledu jednotlivých postav, což bylo velmi příjemné čtení. Kniha se odehráva na malém irském ostrůvku, na němž si řeknou své ano dva lidé, jež jsou mladí, úspěšní. Mají zde své kamarády, rodinu, ačkoli každý si na tomto ostrově uvědomuje, co si vlastně opravdu o tom dotyčném myslí a vyplavují na povrch vzpomínky, křivdy minulosti, tajemství, jenž by měla raději ve svatební den zůstat ukrytá. Kniha se četla jedním dechem, autorka popsala tak barvitě ostrůvek, zámeček jenž je na ostrůvku, rašeliniště, kterému je se lepší vyhýba, a moře, jenž má svoji zvláštní barvu, že jsem si chvilkama říkal, že bych tam chtěl být. Konec byl naprosto šokující, což jsem vůbec nečekal a šokovalo mi kdo byla oběť a ještě mi více šokovalo, kdo za tím stál a kdo nesl vinu, ačkoli na to si každý čtenář udělá obrázek sám. Knihu velmi doporučuji, protože to je ten typ knihy, u který si odpočinete a je zde vybarvená naše společnost, kdo jak koho vnímá, co si o tom druhém myslí, ačkoli se né vše musí jevit, tak jak to vypadá. Jediné, za co strhávám jednu hvězdičku dolů je to, že tato kniha rozhodně není thriller a jak se píše v anotaci, že je zde mrtvola, tak ta samotná oběť, jenž přijde o život vrahovo rukou, bude úplně až na samém konci, ale stojí za to tato kniha, protože kdo byl pachatel vás úplně šokuje a za přečtení to stojí, protože můžete podle indícií různých postav se domnívat a hádat, kdo by mohl být pachatelem.
vraždy detektivní a krimi romány tajemství svatba krimi spolužáci vztahy mezi vrstevníky britská literatura
2021 | Seznam hostů |
2021 | Štvanice |
2016 | Kniha ztrát a nálezů |
2017 | Pozvánka |
2022 | Apartmán v Paríži |
Bylo to fajn, ale nic co by mě vystřelilo do vzduchu. Zjišťujeme že každý má motiv se navzájem pozabíjet, ale kdo teda že to vlastně umřel? To se dozvíme až na konci, což moc nechápu. Kdyby mi to bylo řečeno hned na začátku, aspoň bych mohla přemýšlet nad vrahem, jenomže takhle jsem poslouchala akorát problémky bohatých lidí. Ne že by mě to nudilo, četlo se to rychle. Jenom jsem asi čekala něco mrazivějšího. Atmosféra ale byla docela dobrá.