Ztracen na Hedvábné stezce
Martin Půlpán
Pojďte se společně se mnou ztratit ve vyprahlých pouštích nebo pod hřebeny vysokých hor a objevit starodávná města, která po staletí určovala chod dějin. Projeďte se mnou starodávnou karavanní trasu z Evropy do Číny, kterou ještě žádný Čech sám po zemi a na jeden zátah nezdolal! Kniha je plná dobrodružství, neuvěřitelných příběhů, dobrosrdečných lidí, ale i nebezpečí. Na téměř šesti set šedesáti stranách vyprávím příběh, který může zažít každý z nás, pokud se rozhodne ze dne na den změnit svůj život a vydat se do neznáma. Společně projedeme Turecko, Írán, Arménii, Gruzii, Abcházii, Ázerbájdžán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, Tádžikistán a putování zakončíme v Číně. V knize také naleznete spoustu informací o jednotlivých místech, historii, poznáme společně nejrůznější etnika a jejich zvyky.... celý text
Hodně obsažné až rozvláčné vyprávění, bez podrobných mapek (jen jedna velmi rámcová) a plánů cesty (kolikrát se opakovalo, že vůbec neví, kde bude ten den spát, a jak ho to vůbec netrápí..., vždyť po cestě se vše jistě vyřeší samo, hodných lidí je kolem hodně - jak v tomhle závidím polovině lidstva, která může takhle bezstarostně, osamoceně, brázdit neznámé končiny a nijak zvlášť se o sebe neobávat).
Zamiloval si Turecko a chtěl do Persie, ... nakonec prostě po stopách Hedvábné stezky (v úvodu je zmíněno, v kterých zemích byl předtím, jak dlouho, takže to nebyl jen mladický dobrodružný nápad odnikud, bez znalosti světa).
Je to prostě vyprávění, kresby hlavně lidí, barevné fotky s popisky, ale ne moc (zejména u zmíněných mimořádně úchvatných míst fotky nebývají).
Příliš velkolepá výprava je zbytečná a kontraproduktivní: kniha o téměř 600 stranách s velkými prázdnými okraji stran, tlustým křídovým papírem, přitom malým fontem (a ještě menším na modrém podkladu u vsuvek zeměpisných podrobností), se nedá skoro udržet v ruce, natož pořádně otevřít.
A ty hrubky ... jako první mne přímo uhodil do očí _vysutý_ most. Přitom na knihu mne upozornil sám autor v povídání na TV Noe, kde rozprávěl o novějších zážitcích ve východní Asii a líbilo se mi zajímavé, nepodbízivé, živé, a přitom pěkně spisovné vyjadřování...
Pokud nemáte odvahu se z ničeho nic sebrat a vydat se do světa, tak s touto knihou si to můžete zkusit. Autor nás bere do míst, která nejsou cílem cestovních kanceláří a zároveň jsou to právě tyto oblasti, kde nejlépe může návštěvník krajinu (a její lidi a kulturu) poznat.
Co se mi na knize líbilo:
- kvalitní provedení (pevná vazba, zabudovaná záložka, kvalitní papír)
- čtenáře zajímá, co se s cestovatelem bude dít na následující straně - knihu nebudete chtít odložit
- je zde tolika věcí z historie a geografie, že bych se nebála titul doporučit pedagogům, aby z tohto cvalíka vytáhli zajímavé střípky do svých hodin
Co mi na knize vadilo:
- jazyková úroveň - oku češtináře hrubky a překlepy neujdou. Jasně, autor to vypráví stylem - bavím se s kámošem - ale místy ty nepřesnosti komplikují čtení.
#spoluprace
Půjdu tak trochu proti proudu a nebude to kvůli stylu psaní, ale spíš směru, kterým se Martin vydal. Je to však pardubický rodák jako já a tak jsem tomu dala šanci, protože cestopisy zbožňuji. Stránky jsou doprovázeny pěknou kresbou i fotkami a dávám nahoru i palec za odvahu, že se právě do těchto zemí vydal a tím umožnil čtenářům poznat blíže nedoceněná místa.
Knížku jsem si užila, zajímavé země, hodně příhod, zážitků i různých setkání.
Jenom styl psaní je trochu amatérský.
Knížka se mi strašně hezky četla. Je strašně poutavá a místama mě nutila číst dál a dál a nepřestat, jak to dobrodružství pokračuje. Je plná příběhů, napětí a emocí. Místama jsem měla i opravdu strach v určitých pasážích a jako bych cestovala s tebou Martine a prožívala to všechno taky, tak dokáže vtáhnout do děje. Líbilo se mi, že byla zakomponovana i historie různých míst, měst a dalších politických režimů, zajímavostí apod. Takže Tě kniha i naučí. Nejvíc jsem byla zklamaná z konce v Číně, ne proto, že by bylo snad něco špatně napsané, ale že to vlastně nemělo konec jaký si člověk představuje při čtení a to myslím tím, že vše tam přetváří na nové a nic si z té své historie nenechají, to mě mrzelo s tebou. Jinak krásně napsané, máš talent!
Už teď se těším na případnou další knihu! Děláš to dobře, tak v tom určitě pokračuj ať se i ostatní mohou přenést díky tvému čtení tam, kam by se možná nikdy nedostali
Tohle bylo velmi zajímavé čtení, které jsem si opravdu užila
Autor má originální a poutavý styl psaní, kterým vás okamžitě vtáhne do děje. Nabízí čtenáři nový úhel pohledu a prostřednictvím různých příběhů a okamžiků, které zažil během svých cest, také vykresluje každodenní životy obyčejných lidí. U některých příběhů se zasmějete, některé vás přinutí se nad spoustou věcí zamyslet. Nejvíce mě nadchly kapitoly o cestování po Íránu, Uzbekistánu a Číně.
Jinak kniha je velmi povedená i po grafické stránce - krásná obálka i ilustrace uvnitř knihy, k tomu fotky z autorových cest a modré rámečky, ve kterých si můžete přečíst spoustu zajímavostí.
Popisy zajímavých až exotických míst světa, která většina lidí v životě nenavštíví a neprocestuje, a už vůbec ne způsobem jako autor knihy. Sympaticky emotivní popis zážitků z navštívených míst, situací vzniklých během mnohaměsíčního putování a pocitů ze setkání s místními lidmi způsobem, který slibuje zajímavé a i napínavé čtení. Pro čtenáře, kterého zajímá nejen námět, ale který ctí i češtinu, je toto čtení ovšem i zkouškou vytrvalosti a tolerance, protože v knize je relativně dost překlepů, stylistických a bohužel i hrubých chyb. Samozřejmě tuto skutečnost nezazlívám striktně autorovi – ne každý cestovatel dokáže psát jako Karel Čapek. Ale kniha s tak zajímavým obsahem by si zasloužila opravdu poctivou a pečlivou jazykovou korekturu. Skvělé jsou modré rámečky s vysvětlivkami a fakty o popisovaných místech, zajímavé jsou kresby a samozřejmě fotografie z míst, kterými autor knihy putoval. V každém případě oceňuji autorovu vůli a odvahu cestovat popsaným způsobem a ochotu podělit se o nevšední zážitky.
Velmi pozitivně napsaný cestopis, spíše zážitky z cesty, po blízkém i vzdáleném východě. Martin cestuje stopem, bydlí u místních nejchudších lidí a celkově cestuje hrozně levně. Ale tím pádem se nejvíce dostane k obyčejným lidem a zjistí jak takoví lidé skutečně žijí. Je to opravdu neuvěřitelné, co všechno se za 10 měsíců dá zažít, když se člověk nebojí, neplánuje a prostě riskuje.
Krásný cestopis, který bortí mýty o nebezpečných zemích i o lidech. Je to sbírka neobyčejných příběhů o obyčejných lidech. Je to o jednom velkém životním snu, který se podaří splnit. A mně bylo ctí být u toho, sice jen v knize, ale i to se počítá. :)
Jeden z nejlepších cestopisů co jsem četl, fakt zajímavé vyprávění o úžasných a tajemných zemích , hezké grafické zpracování Moc dobře se to četlo a doufám, že autor nezůstane u jediné knihy .Kniha super, stejně jako přednáška autora .
Nádherně napsaný cestopis, který láká sbalit bágl a někam vyrazit. No, nicméně není to tak jednoduché, takže velký dík Martinovi, že se díky jeho vyprávění mohl člověk přenést do krajů kam se pravděpodobně v životě moc cestovatelů nedostane. Poslední kapitoly jsem si šetřila a nechtělo se mi z virtuálního cestování vrátit. Snad to nebyl jeho poslední literární počin a přenese nás svým vyprávěním i do Jihovýchodní Asie......budu doufat a těšit se.
Malé úsměvné PS: ve větě kde použil dětské slůvko, že se málem "pokakal" bych určitě použila jadrné, české "posral"
Zajímavé a velmi příjemné čtení. Martinova kniha mě dojala, rozesmála a vtáhla do děje, který ubíhal "hladce", jako Martinova cesta po Hedvábné stezce. Až mi je líto, že kniha skončila.
Cestopisy čtu často, ale Ztracen na Hedvábné stezce je určitě v mé TOP 3. Všude, kde mohu doporučuji.
Martinova kniha je osobní zpovědí dlouhé cesty po Hedvábné stezce. Určitě bych jí doporučila i lidem, kteří obvykle cestopisy nečtou, jelikož se nejedná o nějaký suchý popis navštívených míst, ale je plná autorových emocí a nevšedních příběhů. Velmi se mi líbí autentický popis míst a hlavně lidí, kteří berou pomoc jako automatickou věc. Celkově se mi líbí vkusné zpracování knihy, kde nechybí pěkné fotky, díky nimž se lze k dalekým místům více přiblížit.
book Martin své zážitky popisuje tak, že to hned převyprávíš svému okolí. Velmi čtivé. Pavel Doubek
Jiz dlouho se mi nestalo, abych knihu precetla skoro jednim dechem. Kniha pro me osobite kouzlo, nejen, ze Vas uchvati vzhledem, ale doslova Vas “vtahne” do pohadkoveho deni z jinych koncin sveta. Obohatila me o mnoho zajimavosti z jednotlivych zemi, libily se mi autenticke pribehy a predevsim Martinova touha, jak co nejvice priblizit a pokud mozno pozitivne zmenit pohled na zivot vsech navstivenych zemi. Z vypraveni je citit vasen a laska k cestovani, jen tak dal! Tesim se, az osobne navstivim a poznam Iran, diky Tobe uz budu trochu v “obraze” :). Knihu vrele doporucuji, je velmi edukativni, ctiva a vtipna!
Z Martinových přednášek i facebooku jsem už předem věděla, že kniha bude skvělá, ale teď když ji mám v ruce, tak musím říct, že je úžasná. Moc děkuji za sepsání zajímavého vyprávění o městech, o lidech i za soukromé postřehy, za ilustrace, za nádherné fotky, vlastně děkuji za to, že jste se tam Martine vydal a nám, kteří nemáme možnost tak daleko odjet, díky knize umožnil poznávání dalekých zemí, památek a přírody z křesla v obýváku.
Knížku jsem přečetla jedním dechem. Je naprosto úžasná. Příběhy, které Martin popisuje, by opravdu snad ani v Hollywoodu nevymysleli.
Velký obdiv a obrovská gratulace, protože tenhle "cestopis" má duši a hlavně srdce.
Knihu jsem dostal jako dárek. Autora jsem několik let sledoval na jeho cestách, a proto jsem se na knihu velmi těšil. Již samo grafické zpracování obálky je naprosto úžasné a zaujme na první pohled. Kniha je sice velká, ale pro člověka, který rád cestuje nebo který by chtěl cestovat, je inspirací kterou by si měl přečíst. Nejedná se dle mého o klasický cestopis s popisky různých míst, ale autor klade důraz na poznávání místních lidí jejich tradic, mění pohled na jednotlivé země, nejvíce asi na Írán, a snaží se o dokreslení atmosféry celé knihy ručně malovanými obrázky. Baví mě také malé modré rámečky, které vám vždy vysvětlí nějakou zajímavost. Celkově je kniha velmi čtivá, některé příběhy jsou vtipné z jiných zase mrazí a u některých si opravdu říkáte, že to snad není možné, aby se to opravdu stalo. Knihu rozhodně doporučuji.
Zeměpis mě nikdy nebavil a cestopisům jsem se vyhýbala obloukem. Teď si klepu na čelo a říkám si, mám co dohánět. Na světě je tolik zajímavých a krásných míst, které nikdy nenavštívím, ale můžu si o nich aspoň přečíst. :)
Díky @lost_czech_man jsem mohla "procestovat a prožít" jeho cestu po tzv. Hedvábné stezce - starodávné karavanní trase. Turecko, Írán, Arménie, Gruzie, Abcházie (o její existenci jsem neměla ani tucha), Ázerbajdžán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kyrgyzstán, Kazachstán, Tádžikistán a na závěr Čína.
Co mě zarazilo ale vlastně ani tak nepřekvapilo, že Českou republiku v těchto zemích málokdo zná, ale chytají se u Československa. Pff. :-D
Kniha je opravdu nadupaná informacemi, plná dobrodružství, dobrosrdečných lidí ale i nebezpečných situací. Autor má můj obrovský obdiv.
Četla se dobře a líbilo se mi, že text byl doplněn krásnými ilustracemi i fotografiemi. Je to bichlička a občas už hlava jednoduše vypínala, ale dozvěděla jsem se toho spoustu nového a hlavně mě některé země příjemně překvapily.
Pozoruhodná architektura, různorodé krajiny, kultury a zvyky i trocha historie.
Doporučuji a díky za možnost poznat kus světa zase z jiného úhlu pohledu.