Odvážný
Jack Campbell (p)
Ztracená flotila série
Aliance bojuje v nerozhodné bitvě proti Syndikovaným světům už sto let. Kapitán John „Black Jack" Geary, který se k flotile vrátil po století v hibernačním spánku, musí udržet Alianci o krok napřed před nemilosrdným soupeřem… Po sérii smrtících střetů je flotila vážně poškozená, dochází jí munice i palivo. Proto byla donucena zdržet se v hvězdném systému Baldur a vyrabovat tamní syndické doly, nicméně Geary netrpělivě čeká, až bude moci pokračovat dál. Ale jaký bude další krok flotily? Syndikové začínají chápat Gearyho taktiku a ačkoli alianční lodě skáčou ze soustavy do soustavy, je stále těžší udržet si náskok. A co je horší, Geary si dal ze střípků informací dohromady děsivé zjištění: Syndikové celou dobu utajují existenci dalšího potenciálního hráče na mezihvězdném bitevním poli. A tato neznámá síla má moc zničit celou lidskou rasu… -- 1. vydání.... celý text
Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: 2011 , Fantom PrintOriginální název:
Courageous, 2008
Objevují se skryté náznaky do budoucna, které to udržují napínavost. Avšak styl popisu bitev se začíná příliš opakovat a spíše zatěžuje. Kdyby se autor více pustil do politické roviny fungování flotily, bylo by to lepší.
Tato série není nijak zvlášť dokonalá. Příběh se táhne ve velmi pomalém tempu, hlavní hrdina je až moc idealizovaný a čestný a velkolepé vesmírné bitvy člověka o dech rozhodně nepřipraví, ale ačkoliv mám k této sérii tyto výhrady, něco mě drží u těch knih a nutí mě pokračovat ve čtení dál a dál.
Asi nejhorší série sci-fi knih, kterou jsem četl. Myslím, že by to bylo čitelné snad jen kdyby to autor zredukoval do jedné knihy. Nudné, neskutečně dlouhé a hlavně nic neříkající popisy bitev, kde na několika stránkách autor popisuje vesmírné manévry. Před každou bitvou se pak nezapomene zmínit kde je v soustavě nahoře, kde dole, proč nevidíte lodě hned, ale až poté co k vám dorazí jejich obraz. Přečestný hrdina, který se nikdy nezapomene zhrozit, když si ho někdo nahlas idealizuje atd. A celé to rozuzlení, pane bože..... Díky bohu, že mám ten mentální klystýr za sebou.
Serie se mi začíná líbit čím dál víc. Geary se neustále potýká nejen s nepřátely a i s intrikami ve vlastní flotile. Navíc mne na další díl navnadil až moc otevřený konec knihy. Jsem zvědav, co dalšího si na syndiky připraví.
Ve třetím díle pokračuje zběsilý úprk flotily před nepřáteli, tentokrát zvolí kapitán Geary novou taktiku, kterou znovu Syndiky naprosto zmate. To je v první třetině knihy, druhá třetina je balastní, neustále se řeší osobní vztahy hlavní postavy, a když se to protrpí, tak začne parádní poslední třetina knihy, kde se konečně flotila střetne s důstojným protivníkem s otevřeným koncem pro čtvrtý díl.
Kvalita knihy stále stejná, jako předchozí díly.