Ztracená manželka
Alyson Richman
V posledních chvílích klidu v předválečné Praze se do sebe zamilují mladá studentka umění Lenka a medik Josef. S vírou v lepší budoucnost se vezmou – jejich sny jsou však brzy zničeny blížící se nacistickou invazí. Lenka a Josef jsou rozděleni a musí čelit válce každý sám. Josef emigroval do Ameriky, kde žije úspěšný život uznávaného porodníka. Stále však v hloubi svého srdce myslí na svou lásku, Lenku, která zůstala v okupovaném Československu. Má za to, že zemřela během války. Lenka však přežila, dostala se do nacistického ghetta Terezín, kde se spoléhala na své umělecké dovednosti a vzpomínky na manžela, o kterém už ani nedoufala, že ho znovu spatří. Pak, po desetiletích odloučení a tisících kilometrů, které je od sebe dělily, v New Yorku dojde k nečekanému setkání. Narazí na sebe a mlčky se pozorují. Poznají jeden druhého? Využijí druhé šance, kterou jim nachystal osud?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2024 , KanopaOriginální název:
The Lost Wife, 2011
Interpreti: Zuzana Slavíková
Toto je druhá kniha, kterou jsem od autorky četla. Celkově mám téma vlivu válek na soukromé životy lidí ráda a takové příběhy mi hodně dávají. I tady mě pasáže, které se týkaly osudů Židů, obohatily a velmi se mě dotýkaly. Zbylé části mi ale přišly příliš "přeromantičtělé", nebo jak to říct, a spíš mi to vadilo a přišlo přehnané, než aby mě to dojímalo. Ale vnímám to spíš jako můj osobní problém (nejsem moc na romantické příběhy), než jako chybu v knize.
Krásný příběh lásky, která přežila holokaust a ve skrytu duše žila, i když měla být zapomenuta.
Kniha je částečně podle skutečnosti, vystupují zde také reálné postavy, i když hlavní příběh je více méně smyšlený.
Nezobrazuje největší hrůzy holokaustu, přesto se čtenář musí ptát proč se toto muselo dít a proč tolik lidí muselo zcela zbytečně trpět...
Knihu rozhodně doporučuji.
Láska na pozadí války a holokaustu. Již po několikáté čtu knihu s obdobným tématem. Nakonec ve stáří se našli... Americký happyend.
Některé osoby v knize jsou podle skutečných lidí. Kdysi jsem byla na prohlídce v Terezíně a viděla třeba obrázky, o kterých se v knize píše. Viděla jsem ty stísněné cimry s pryčnami. O to silnější je číst tuto knihu.
Jedním slovem áááách. Knížka, kterou jsem přečetla téměř na jeden zátah a asi polovinu probrečela. Příběh, který mě dostal se vším všudy. Škoda, že už je konec, ještě dlouho budu mít o čem přemýšlet. Myslela jsem, že po přečtení potěší dalšího čtenáře, ale ne, tahle knížka bude mít navždy místo v mé knihovně.
\"Když se dcera poprvé zamilovala, radil jsem jí, aby otevřela své srdce. Představ si, že plaveš v letní prohřáté vodě bazénu a kolem tebe se šíří soustředné kruhy. Zlatisté paprsky slunce se ti odrážejí ve vlasech a hřejí tě na tváři. Nasaj vzduch. Nadechni se. Ten pocit tě nikdy neopustí. Když uchopíš sluneční svit do dlaní, promění se ve stín. Když uvězníš světlušku ve sklenici, zahyne. Ale jestliže dáš lásce křídla, nadosmrti budeš cítit bezbřehou radost a vzrušení z pocitu, že se vznášíš vysoko nad zemí.\"
Velmi smutne, ale presto jsem nemohla prestat cist, jedna z mala knizek, kterou jsem precetla na jeden zatah. Popisy Terezina (a Osvetimi) straslive, popis stavu duse cloveka, ktery zanechal zivotniho partnera v nebezpeci, srdcervouci. Jak se pribehum z druhe svetove valky spise vyhybam, tak nepochybuji, ze tuto knizku si prectu alespon jeste jednou.
Nechci knihu zavřít a odložit, chci číst ještě dál...chci s nimi ještě být.
Příběh z války, který nepopisuje zvěrstva na první dobrou, ale přesto víte, že se tam dějí.
Častokrát jsem měla i slzy v očích.
Budoucí lékař Josef marně přemlouvá svoji manželku Lenku, aby odjeli z okupovaného Československa do bezpečí, k jeho strýci do Ameriky. Lenka odmítá opustit svoje rodiče a mladší sestru. Josef tedy s těžkým srdcem odjíždí se svojí rodinou sám, zatímco Lenku čeká deportace do Terezína.
Jaké budou jejich osudy, setkají se spolu někdy?
Krásný, dechberoucí příběh lásky dvou mladých lidí, do jejichž životů zasáhla válka.
Je to silný a nesmírně dojímavý příběh židovské rodiny, příběh veliké lásky, ale k němu je připojena mnohem hlubší rovina příběhu. Holocaust tady podaný bez zbytečné brutality a přece popis mnohem silnější, než kdyby popisoval krutosti. Odevzdanost, rezignace, lidské utrpení, ale také osudová láska dvou lidí, veliká láska k rodině a snaha přežít. Nezapomenutelná kniha tím cenější, že příběh by měl být založen na skutečných událostech.
Úžasná kniha. Zcela mě pohltila a po dočtení přišlo takové to "waw" a dobu člověk vše vstřebává. Po dlouhé době kniha za zasloužených 5 hvězd i víc.
Dojemný příběh ze života. Je v něm tolik lidství. Tolik touhy a síly přežít.
Mne kniha hodně oslovila a rozhodně doporučím.
Krásná kniha plná lásky i lidského utrpení. Myslím si, že hluboce zasáhne každého čtenáře svým příběhem na který se těžko zapomíná. Výborně napsané a rozhodně doporučuji k přečtení.
Úžasná kniha, kterou jsem musela číst v každém volném okamžiku. Celý příběh je protknutý velkým množstvím lásky i v tom nejtěžším období lidského života. Ke knize se určitě ještě vrátím.
Je horký červenec . Na stolku merunkový koktejl a já mám plné břicho. Čtu si o koncentračních táborech a o všech těch hrůzách . Cítím se slabě . Ale přece chci číst . Milé s příjemné postavy. Lenka a Josef. Čtu i když vím jak jejich život šel .Přečetla bych jedním dechem, ale moje kočka byla jiného názoru a nutila mě její barevný kožich. Kniha je klenot.
Nečekala jsem, že mě tento příběh tolik uchvátí. Z řádků o utrpení vězňů v Terezíně je cítit jejich touha po tom, aby to celé už skončilo, nemají sílu přežívat všechny ty hrůzy. Jen ti nejsilnější se dokáží alespoň trošičku vzepřít, ale ne vždy přežijí všichni. Příběh veliké lásky Lenky a Josefa, která trvala dlouhá léta, než ji osud dopřál se po šedesáti letech setkat, by patřila zařadit mezi nezapomenutelné milostné literární historické dvojice. Krásná kniha.
Příběh mě naprosto uchvátil a ještě dlouho po dočtení jsem ho měla plnou hlavu. Krásná, dojemná a dokonale napsaná kniha!
Kniha mne velmi emotivně zasáhla. Skloubení dvou skutečných příběhů z 2. světové války se mi líbilo. Pozitivně hodnotím i dějové prolínání postav v knize. Historické souvislosti jsou nenásilně provázány dějem - antisemitismus v Praze, podmínky emigrace židovských obyvatel, "život" v ghettu, v Osvětimi..........Doporučuji.
Židé druhá světová válka (1939–1945) nacismus Praha New York láska holokaust, holocaust malířkyAutorovy další knížky
2013 | Ztracená manželka |
2015 | Kabinet milostných dopisů |
Už dlouho se mi nestalo, abych šla spát až dočtu.
"... dva doteky kůže si člověk pamatuje celý život - když se poprvé zamiluje a vezme milovanou osobu za ruku a když vás dítě chytí za prst. V obou případech jste k druhému připoutáni navěky."
"... zeptal se mě (vnuk), jestli každá hvězdička představuje někoho, kdo umřel. Jeho poznámka mě připravila o řeč. To je báječná myšlenka, že by duše každého člověka mohla rozzářit potemnělou oblohu. Vzal jsem ho za ruku a stiskl ji."