Krysiáda
Nicolae Rusu
Ztroskotání série
1. díl >
První díl dvojdílného politického románu s prvky thrilleru zachycuje události a proměny v moldavské společnosti, k nimž došlo v 90. letech minulého století po rozpadu imperiálního sovětského bloku.
Výborný románový popis 90. let a přechodu na takzvanou demokracii v postsovětském Moldavsku. Je vidět že 90. letá byla obecně v celém tom postsovětském bloku dosti hektická a drsná. Doporučuji.
Také by mne zajímalo, do jaké míry je to smyšlený příběh, doufám, že z velké části. Přečetla jsem jedním dechem. Skvěle odporná kniha.
Ťažko hádať, do akej miery je román popisom reality, do akej miery fikciou, v každom prípade sa jedná o dosť mrazivé čítanie. Vznik nezávislého Moldavska po rozpade ZSSR, riadený bývalou KGB a novovznikajúcou mafiou. Šialená doba na šialenom mieste, kde sú mocní schopní pre svoje záujmy rozpútať aj občiansku vojnu.
Román je písaný z pohľadu viacerých postáv, pričom žiadna nie je vyslovene ústrednou. Nie sú to hlavy, vodcovia, ktorí veľké udalosti tvoria, iba obyčajní ľudia, pešiaci, z ktorých každý je iba maličkým, no zakaždým veľmi zaujímavým kamienkom v obraze súdobého Moldavska. Každá z postáv má svoje vlastné motivácie, vstupuje s ostatnými do vzťahov, spolupracujú, či konajú proti sebe. Týmto spôsobom popisu autor dokázal ukázať príbeh veľmi plasticky. Trebárz vražda, popisovaná v jednej kapitole z pohľadu zavraždeného, v ďalšej z pohľadu vraha, ukazuje všetky okolnosti a súvislosiace s činom, na oboch stranách.
Okrem štipľavého popisu divokého obdobia začiatku 90.tych rokov má teda román Krysiáda aj svoje nesporné literárne kvality.
Velmi depresivní kniha o Moldavsku 90. let. Autora jsem si vygooglila hned po přečtení prologu a vyděsila jsem se. Odpověď na otázku, kde přesně je v tomto příběhu hranice mezi realitou a fikcí, nicméně nemám. Musím říct, že jsem si při četbě opět důkladně uvědomila, že je přece jen obrovský rozdíl mezi postkomunistickými a postsovětskými zeměmi... Bohužel se mi v příběhu trochu těžce orientovalo, zejména ze začátku se mi pletla jména postav.