Žulové město
Stuart MacBride
Logan McRae série
1. díl >
Aberdeen, evropské naftařské centrum… Blíží se Vánoce, studené, temné a vlhké, a s nimi přichází smrt. Detektiv seržant Logan McRae je první den v práci po roční nemocenské a horší směnu snad zažít nemohl. V zatopeném kanálu se našlo tělo čtyřletého Davida Reida; je uškrcený, zohavený a hodně dlouho mrtvý. Ale tím to teprve začíná. V Žulovém městě řádí sériový vrah a místní média prahnou po krvi. Jako by to ještě nestačilo, Logan McRae se navíc musí potýkat s novým šéfem, detektivem inspektorem Inschem, který nesnáší hlupáky, a s bývalou přítelkyní, krásnou, ale chladnou Isobel MacAlisterovou, která je shodou okolností soudní lékařkou. Jediná dobrá zpráva je, že mu přidělili strážného anděla, konstábla Jackie „Xenu“ Watsonovou. Mrtvých v pitevně přibývá skoro stejně rychle jako čerstvě napadaného sněhu v ulicích a Logan McRae ví, že čas letí. Budou se ztrácet další děti. A přibudou další mrtví. Když si nedá pozor, mohl by být jedním z nich.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , BB artOriginální název:
Cold Granite, 2005
Dávám čtyři hvězdičky,jedna mi tam chybí k dokonalosti.Mé druhé setkání s tímto spisovatelem a určitě ne poslední.Hlavní postava detektiv Logan je dle mého názoru velice reálná.
Skvostná detektivka z řady odpočinkových. Famózně lezavé či mrazivé počasí (Do Aberdeenu na dovolenou nejedu!), sympaticky normální a lidské hlavní postavy, strhující zločin (policistům fandíte na celé čáře) a správně gradující příběh. Co se mě týče, jen houšť a větší kapky.
Pokud jste četli aspoň jednu knihu ze série s Harry Holem nebo komisařem Wallenderem, srovnání s hlavní postavou Žulového města se neubráníte. Stejně jako jeho literární kolegové, tak i Logan je tak trochu samorost. Na rozdíl od nich však postrádá větší dávku asociálnosti nebo "mimoňství," chcete-li. Je více reálný a vlastně o kapku nudnější.
Velmi zajímavé čtení od začátku do konce. Je to velmi dobře napsané a vůbec se u toho nedá nudit. Tuto knihu může jen a jen doporučit :-)
Výborné, čtivé a napínavé až do konce! Velkým plusem je také sympatická postava hlavního hrdiny.
Kniha disponuje realisticky zpracovaným vyšetřováním detektivů. Je vidět, že autor ví, jak probíhá práce policistů. Je pravda, že někomu může připadat vyšetřování jako nudná a zdlouhavá rutina, ale právě o tom je detektivní práce. Jediné co mi připadalo značně nepravděpodobné je, že detektiv McRae u sebe nenosí zbraň.
Na tohoto autora jsem narazila náhodou. Hned jsem si od něho pořídila dvě jeho knihy,protože jsem si byla jistá,že to bude parádní čtení. A taky že bylo! Ponurá atmosféra Aberdeenu, déšť, sníh a mráz..to vše dokreslovalo hrůznost zločinů, které se zde spáchaly. Vraždy malých dětí jsou vždy hroznější než vraždy dospělých. Jde o nevinné stvoření, které nic nespáchalo, nic nedokázalo a už po pár letech svého života musí zemřít rukou nějakého zvrlého psychopata. Kniha je vykreslena do všech detailů. Občas mi bylo až špatně z popisů mrtvých těl dětí, ale četla jsem dál, protože kniha je opravdu strhující a napínává. Je tu spousta možných vrahů, ale jen jeden je ten pravý a ten který to nakonec byl, tak toho jsem teda nečekala. Skvěle popsané postavy detektivů a jejich lidské chování mi přirostlo k srdci. Jediné co mě v této knize štvalo,byl místní tisk. Bohužel k tomu všemu patří, ale dokáže napáchat nenapravitelné škody..
Brutální román o to hrůznější a děsivější, když jde o vraždy malých dětí. A jako by ten děs nebyl pro rodiče pohřešovaných dětí už tak obrovský, olej do ohně přilévá také všudypřítomný tisk, který dokáže každou drobnost podat v obřích rozměrech. Nic pro slabší nátury.
Velmi dobrá a čtivá detektivka. Napínavá od začátku až dokonce a člověk se vůbec nenudí. Po celý děj v knize je stále mizerné počasí. Mrzne a leje nebo sněží. To pěkně vykresluje ponurou atmosféru. Pouze mě trochu překvapilo, že detektiv u sebe nenosí žádnou zbraň...
Parádní kniha, doporučuji!
Nejzajímavější z celé knihy byl asi konec, chvílemi jsem se ztrácela, která mrtvola se vlastně našla a nenašla. Na závěr mi tam chybělo nějaké dořešení vztahu mezi Loganem a Watsonovou, ač to autor celý příběh "naťukával". Znovu bych si tuto knížku nepřečetla.
Výborná detektivka s ponurou atmosférou skotského Aberdeenu, který snad ani nezná jiné počasí než déšť a sníh. Hlavní hrdina Logan "Lazar" McRae je hrozně sympatický. Ne, protože by byl neohrožený, protože to v žadném případě není. Není to žádný superman, je to člověk a snad proto jsem si ho hned zamilovala. A ač k ponuré atmosféře přispívá fakt, že hlavní zápletkou tu jsou brutální vraždy dětí, na několika místech se zde vyskytuje i nenucený, nenásilný humor. A já se vskutku navzdory vážnému tématu někde vážně neubránila smíchu. Celé je to psané moc poutavým stylem, a ač se místy autor neubrání nechutným popisům rozkládajících se těl, je to psané tak čtivé, že to zvládne každý. Navíc udržuje napětí od začátku do konce, takže knihu neodložíte, dokud jí nedočtete. A až jí dočtete, řeknete si: "Sakra.. kde je další?"
Pošmourný, deštivý Aberdeen je dějištěm tohoto dobře čtivého oddychového románu. Přes poněkud děsivý námět - pachatele zločinů na dětech nemají v oblibě ani drsní kriminálníci - jde o knihu, které nechybí ani působivé popisy policejní rutiny a zejména hlavních postav, které nejsou vylíčeny černobíle, ale docela lidsky. Dialogy jsou živé, nijak rozvláčné a kniha se čte lehce, bez návalů negativních emocí. Před časem jsem tady v pubu skuhral, že se na čtení nedokážu soustředit, tohle jsem zmákl bez problémů za tři hoďky a to jsem ještě odskakoval do Skotska (na wiki). Domnívám se, že díky stylu, jakým je to napsáno, by to mohla číst i máma od mrňouse, aniž by se v budila nočními můrami a zalitá potem.
děti skotská literatura sérioví vrazi
2009 | Žulové město |
2012 | Zjizvená tvář |
2013 | Krvavá lázeň |
2013 | Smrtící záře |
2013 | Slepé oko |
přiblížení atmosféry ponurého skotského počasí ve kterém se odehrávají tyto nelidskosti a špatnosti s výborným detektivem ,výborné čtení