Zuzanin dech

Zuzanin dech
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453361/bmid_zuzanin-dech-Dbf-453361.jpg 5 3217 3217

Co všechno udrží člověka při životě… Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem se vznášejí vlákna přepáleného cukru. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká. Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Bolestně vrůstá do dějin a dějiny se vpisují do ní. Protože má židovský původ, její osud je předem daný. Transport. Koncentrační tábor. Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat? A má vůbec na výběr?... celý text

Kerolka_P.
23.10.2020 2 z 5

Nebýt cca poslední třetiny, hodnotila bych minimálně čtyřmi hvězdami. Kniha je velmi čtivá a poutavá, autorka má na psaní nepochybný talent. Nevím, proč tomu tak je, že naše velmi nadané a mladé spisovatelky (ať už paní Katalpa, tak Hanišová či Bolavá a spol.) se rozhodly psát depresi nad depresi. Přijde mi to velká škoda. Pořád zastávám názor, že knihy by měly předávat nějaké hodnoty, mravní postoj, rozlišovat dobro a zlo.. a čím dál hůř takové knihy mezi současnými autory nalézám. Naopak mám pocit, že primárním účelem je šokovat anebo dostat do deprese (a evidentně má tento přístup u čtenářstva vysoký ohlas). Takto - samozřejmě jsem nečekala žádný čajíček, když jsem si vědomě půjčovala knihu o holocaustu. A k tomu neříkám ani popel; mé výhrady se týkají času poté (nechci vyzradit spoiler). Tím rozhodně nechci říct, že každá kniha musí mít nutně dobrý konec. Ale jako čtenáři mi musí být jasné, k čemu to všechno bylo. A to mi teda jasné není. Co mi v knize vadilo ještě, tak do detailu líčené a z mého pohledu místy až preverzně a lacině popisované sexuální scény. Mám pocit, že je toho v dnešní době všude až nad hlavu a hlavně že to děj nijak neobohacuje, ale naopak mu ubírá na kvalitě. Takže za mě bohužel zklamání.

irena4184
21.10.2020 5 z 5

Opravdu skvělá kniha.

Arkagas
20.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Dokonalá kniha. Děkuji. Dlouho se ke mě nedostalo něco tak kvalitního z pera českého spisovatele. Tenhle román má vše - je plný lásky, vzpomínek, rodinného zázemí, historie a nenápadně se ze života bez starostí přesouvá do roviny boje o to nejcennější - život.Zuzana, Jan a Hanuš - tři přátelé od dětství, kteří spolu prožívali vše. Ale jak Zuzana stárne, její city jsou blíže k Jakubovi.Během války, kdy se z nich stanou milenci Jakub působí v odboji, zatím co Hanuš je rozhodnutý, že pokud nebude mít Zuzanu on, tak nikdo. Kdy se z přátelství stane nenávist? Kdy se to všechno zlomí a člověk přestane jednat v zájmu etiky? Je přípustné poslat za neopětovanou lásku milovanou na smrt? Tahle kniha si nebere servítky, a i když jsou zde popsány za hranici jdoucí scény - prodávání se za jídlo, pokusy na těle v Osvětimi atd.. zvládla to Katalpa napsat velmi jemně. Skvělé vedlejší postavy jako učitel Šlomo Nachtigal, nebo učitelka angličtiny Prochásková dodávají příběhu na autentičnosti.
Dokonalá kniha. Přečteno na dvakrát a i když jsem ji dočetla ráno, bude ve mě rezonovat ještě dlouho.

bosorka
20.10.2020 4 z 5

Styl Jakuby Katalpy mě baví. V Zuzanině dechu rychlé v přítomném času odsekávané věty, připomínající přesně ten zrychlený dech, který provázel mnohokrát některé z hlavních hrdinů knížky. Ať už u dětských her, milostných dobrodružství, či u událostí, kdy už šlo o život. Příběh se line napříč časem, od začátku minulého století až do jeho poloviny, zvlášť se pak zastavuje u dětství Zuzany v ještě veselých letech dcery cukrovarnického továrníka. Dospívání již začíná pociťovat ostré zuby nelehkých časů konce 30. let a ty se prokoušou skrze vše radostné i v následujícím desetiletí. Tím vším prochází nezlomná a nerozmazlená Zuzana společně v trojúhelníku s dvěma kamarády z útlého dětství. Možná mi trochu vadila určitá předvídatelnost příběhu, ale četlo se to skvěle. 4 a půl.

DrahokamK
20.10.2020 5 z 5

Moc zajímavá kniha, kterou si ráda ještě někdy přečtu. Vážně mě to moc bavilo!

Ditules
19.10.2020 5 z 5

Super! Za jeden den přečteno. Strhlo mě to jako Hana od Mornštajnové.

Ouninka
18.10.2020 5 z 5

Nemám slov, skvělé...bravurně napsaná kniha, která mě na nějaký čas dala pohov od válečných knih. Kniha o lásce, zradě a hrůzách 2. světové války zase trošku jinak. Všem moc doporučuji, na tento styl psaní se nedá jen tak zapomenout!!!

Dajavadu
18.10.2020 5 z 5

Byla jsme nadšená-stylem, příběhem, vylíčením doby. Ještě lepší než Němci. Napětí graduje až k poslední stránce. Hlavní hrdinové jsou tři- Zuzana, Jan a Hanuš a v části Dětství s nimi prožíváme až idylické chvilky v přírodě, u rybníku, při hrách. Jak jde čas, idyličnosti ubývá a jak v době tak v příběhu přituhuje, začíná se objevovat, že člověk není jen kamarád, nemá jen kladné rysy, ale závist a zloba a taky možnost ublížit tou největší měrou nabydou u někoho vrchu. O koncentrácích toho bylo napsáno tolik, že je určitě těžké popsat to zase nějak jinak, neopakovat už publikované. Oceňuji způsob, jakým to Jakuba K. zvládla, zvlášť když srovnám s Karikovým románem Na smrt, který toto pojímá pro mě zbytečně naturalisticky. Uvěřitelné, výborně popsané charaktery. Těším se na další knihu této autorky.

asterixka
18.10.2020 5 z 5

Miluji styl psaní Jakuby Katalpy, svou úsporností dokáže neuvěřitelné. A to se jí daří zejména v historických souvislostech, jak už ukázala v knize Němci. Za mě kniha roku (spolu s Šikmým kostelem).

AlbionFoxyFox
16.10.2020 5 z 5

Výborný poutavý příběh, nesmírně čtivý s velmi zajímavými hlavními postavami.

rodak
15.10.2020 5 z 5

Po Němcich a úsměvném Doupěti další hodně vydařený román. Na autorčin styl psaní jsem si rychle zvykl a s napětím sledoval Zuzanin příběh. Není to jen další válečné vyprávění, ale i drsná sonda do mezilidských vztahů. A co bylo se Zuzanou dál?

deniska2
15.10.2020 5 z 5

Knížku doporučuju bavila mně a byla napínavá.Docela by mně zajímalo jak to bylo dál.

iveta3689
15.10.2020 5 z 5

Kniha je bez nějakého akčního děje, přesto je neskutečně napínavá. Jde o drobné epizody a charakteristiky postav, také jejich vývoj v čase. Autorka má skvělý styl. S minimem slov dokonale vykreslí atmosféru.

KristynaKohleo
14.10.2020 5 z 5

jedním dechem - doporučuji :-))

tittanie
14.10.2020 5 z 5

Strašně dlouho mi trvalo než jsem tohle hodnocení dopsala. Mám pocit, že ať napíšu cokoliv, tak to nebude vystihovat ty hrůzy z knihy.
Je rozdělena do třech částí. První popisuje Zuzanino dětství, které je docela idylické, ale je prostoupeno smrtí, mrtvýma očima, krví... druhá část se odehrává ve válce. Ta je sama o sobě hrozná, ale mám pocit, že už tohle čteme všichni v pohodě, omlouváme hrůznost války, tím že to bylo za války a za té je to všechno jinak. Ale ta část po válce mě úplně rozbrečela a to se mi už dlouho nestalo. To co Zuzana prožila v koncentráku bylo hnusné nespravedlivé..., ale to co zažila po tom mi přišlo vyloženě odporné. Musela prokazovat, kdo je, co vlastnila.. nakonec nic neměla a vlastně ani nikoho. Je hrozné, jak jdou životy dál a do toho starého nemůžeme patřit. Je hrozné jak si teď stěžujeme na všechno, ale nedochází nám, že oproti Zuzaně a dalším se máme více než dobře.
Bylo pro velice zvláštní pozorovat vývoj postav nejvíce asi Hanuše. A ještě některé situace byly popsány tak stručně až vyrážely dech.
Kniha mi dost připomínala Hanu od Mornštajnové.

ajla5
13.10.2020 5 z 5

Pecka! Jen bych chtěla vědět, co bylo dál. Asi to nebylo mé oblíbené cválání na jednorožci za duhou...

Jittka
13.10.2020 5 z 5

Jsem spokojená, krásná kniha. Koupila jsem ji, protože jsem před ní četla její knihu Němci, tak jsem tušila, že bude stát za to. Ano, nepopírám, doufala jsem v lásce v happy end, ale je život happy end ?

cace
13.10.2020 4 z 5

Dobré na začátku a postupně čím dál lepší.

eva3992
13.10.2020 5 z 5

Příběh Zuzany, která se narodí do bohaté rodiny cukrovarníka. Užívá si krásné dětství plné přátelství a zábavy. Dospívá v krásnou a chytrou slečnu. Vše však má jeden háček – je to Židovka. Kniha o životě, o lásce, o ztrátě.

Tohle byla úžasná knížka! Moje první od autorky, ale rozhodně ne poslední. Moc mě uchvátil její styl psaní, který je strohý a jednoduchý, avšak krásný. Nečekejte žádné dlouhé popisy a vysvětlování. Krátké věty, které umocňují pocity a kladou důraz přesně na to důležité. Moc mě bavilo, jak autorka zdůraznila drobnosti, které Vás donutí se zamyslet nebo třeba pousmát.

Absolutně úžasné jsou její přirovnání: „Dětství z nich vyvane, jako když se otevře okno a zafouká vítr…). Text byl syrový a upřímný. Na nic si prostě nehrál.

Kniha je rozdělena na tři části – dětství, dospívání a dospělost, a na každé z nich vidíte, jak proměnu člověka, tak hlavně proměnu té doby a celého světa.

Kniha je plná emocí, je smutná, silná, s nečekaným koncem.

Mě si naprosto získala. Dostane i Vás?

kytarka
12.10.2020 5 z 5

Tak trochu jiný příběh o lásce. Hodně drsný a mrazivý, který se odehrál v těch nejhorších dobách lidstva. Příběh Zuzany, Jana a Hanuše. Třech kamarádů, kteří se spolu přátelí od dětství. Zažijí spolu krásné bezstarostné léto, které bohužel netrvá věčně. Jediné co mi na knize vadilo, tak to že nemá dialogy a je psaná v přítomném čase. Nicméně co se týká příběhu samotného, tak to bylo wow. Moc doporučuji.