Zuzanin dech
Tereza Jandová
Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem se vznášejí vlákna přepáleného cukru. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká. Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Bolestně vrůstá do dějin a dějiny se vpisují do ní. Protože má židovský původ, je její osud předem daný. Transport. Koncentrák. Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat? A má vůbec na výběr?... celý text
![hanka_reading hanka_reading](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první setkání s touto autorkou a hned říkám wau! Skvěle napsaný příběh mě v klidu nenechal. Krásná byla Zuzanina dětská bezstarostnost, její síla jít dál a později i její čistá láska k Janovi. Jan byl obyčejný kluk, který si na nic nehrál a který dokázal vzít za práci. Naopak Hanuš byl pěkná sketa a z pomstychtivosti byl schopen jít přes mrtvoly, navíc se neuměl ovládat. Je to další čtivá kniha se silným příběhem, kterou si určitě musíte přečíst!
![Pavlína79 Pavlína79](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/202108/m_pavlina79-TAc.jpg?v=1546796645)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
moc hezké, líbilo se mi, že je to velmi osobní příběh a přesto probíhající historické události nezapadnou
![mahdal mahdal](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knihu od J. Katalpy jsem se nemohl dočkat, stejně jako tvorbu mnoha dalších autorů i autorek z nám i J. Katalpu již ze studií. Už tehdy jsem si uvědomil, že tato autorka píše neskutečně poutavě a čtivě, to se znovu potvrdilo i v románu Zuzanin dech. I proto jsem rád, že jsem si knihou zakoupil a symbolicky tak podpořil autorku v této těžké době.
Když jsem si četl anotaci románu, pomyslel jsem si, že číst další román o bolestech druhé sv. války a holocaustu nebude zajímavé. O tomto tématu jsem přečetl desítky knih a myslím si, že v poslední době je jich s tímto tématem jako hub po dešti. Přesto autorka přinesla do kontextu české literatury zajímavou novinku.
Determinace hlavní postavy, její životní příběh, vám nedá spát. Chcete se dozvědět, jak to s ní bude dál, i když tušíte, že ten happy end se nedostaví. Přesně tento efekt u knih vyhledávám, a proto Zuzanin dech hodnotím jako velmi zdařilý počin.
Asi do poslední třetiny knihy jsem přemýšlel nad průměrným hodnocením, stejně jako ale mnoho z Vás jsem po strhujícím závěru musel své rozhodnutí přehodnotit. Období věnované holocaustu je celkem předvídatelné, pokud někdo z Vás četl knihy věnované tomuto tématu, tak jistě se mnou musíte souhlasit. Srdcervoucí jsou především naturalistické popisy pokusů na Židech v koncentračních táborech. Nic nového však příběh v této rovině nepřináší. Zajímavější byl celkový příběh cukrovaru, který semelou dějiny 20. století. Autorka tak znovu vystavěla příběh na již známém podkladu, který hojně využívá i A. Mornštajnová. Důvod je asi jednoduchý - je funkční a zajímavý. Myslím, že tyto příběhy ocení především čtenáři, kteří se již narodili do svobodné společnosti.
Závěr knihy je ale vynikající a pro mě nepředvídatelný. Autorka krásně pracuje s kontrastem - jak s kontrastem války a svobody, tak lásky a utrpení. Naturalisté popisy zneužívání a domácího násilí jako by hnaly celý příběh do absurdních výšin. Člověk se musí zamyslet nad psychologickým aspektem postav, hodnotí jejich chování a nestačí se divit. Autorka krásně pracovala s psychickým modelem - tyran a zneužívaný. Jako z učebnice. Proč se hlavní postava nerozhodla k odchodu? Proč se upínala k tyranovi a omlouvala jeho činy? Láska? Spíš beznaděj.
Závěrečná scéna byla jakýmsi přirozeným vývojem událostí, nebo nějakým slabým zadostiučiněním.
Doporoučuji.
![Zdenas5 Zdenas5](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/136679/m_zdenas5-Q9n.png?v=1549049574)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sladké dětství v cukrovaru se mění v drsné dospívání za protektorátu a v koncentračním táboře, ale snad ještě krutější dospělost po návratu domů. To si Zuzana nezasloužila. Strhující příběh. Líbil se mi i autorčin strohý styl vyprávění, zcela odpovídal příběhu.
![Terrez93 Terrez93](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/84518/m_84518-u7X.jpg?v=1505573475)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) super čtivé, dokonale propracované postavy, četlo se to jedním dechem samo :) bylo to skvělé, jen jednu hvězdičku strhávám za závěr...chybělo mi, že s Janem to nebylo "dořešené", že to nemělo nějaké ukončení, jak Zuzana naloží s tím, že žije novým životem, případně co bude dál dělat
![Kerolka_P. Kerolka_P.](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/317304/m_kerolka-p-7jW.jpg?v=1592553432)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nebýt cca poslední třetiny, hodnotila bych minimálně čtyřmi hvězdami. Kniha je velmi čtivá a poutavá, autorka má na psaní nepochybný talent. Nevím, proč tomu tak je, že naše velmi nadané a mladé spisovatelky (ať už paní Katalpa, tak Hanišová či Bolavá a spol.) se rozhodly psát depresi nad depresi. Přijde mi to velká škoda. Pořád zastávám názor, že knihy by měly předávat nějaké hodnoty, mravní postoj, rozlišovat dobro a zlo.. a čím dál hůř takové knihy mezi současnými autory nalézám. Naopak mám pocit, že primárním účelem je šokovat anebo dostat do deprese (a evidentně má tento přístup u čtenářstva vysoký ohlas). Takto - samozřejmě jsem nečekala žádný čajíček, když jsem si vědomě půjčovala knihu o holocaustu. A k tomu neříkám ani popel; mé výhrady se týkají času poté (nechci vyzradit spoiler). Tím rozhodně nechci říct, že každá kniha musí mít nutně dobrý konec. Ale jako čtenáři mi musí být jasné, k čemu to všechno bylo. A to mi teda jasné není. Co mi v knize vadilo ještě, tak do detailu líčené a z mého pohledu místy až preverzně a lacině popisované sexuální scény. Mám pocit, že je toho v dnešní době všude až nad hlavu a hlavně že to děj nijak neobohacuje, ale naopak mu ubírá na kvalitě. Takže za mě bohužel zklamání.
![Arkagas Arkagas](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/230156/m_arkagas-TBJ.jpg?v=1550509276)
(SPOILER)
Dokonalá kniha. Děkuji. Dlouho se ke mě nedostalo něco tak kvalitního z pera českého spisovatele. Tenhle román má vše - je plný lásky, vzpomínek, rodinného zázemí, historie a nenápadně se ze života bez starostí přesouvá do roviny boje o to nejcennější - život.Zuzana, Jan a Hanuš - tři přátelé od dětství, kteří spolu prožívali vše. Ale jak Zuzana stárne, její city jsou blíže k Jakubovi.Během války, kdy se z nich stanou milenci Jakub působí v odboji, zatím co Hanuš je rozhodnutý, že pokud nebude mít Zuzanu on, tak nikdo. Kdy se z přátelství stane nenávist? Kdy se to všechno zlomí a člověk přestane jednat v zájmu etiky? Je přípustné poslat za neopětovanou lásku milovanou na smrt? Tahle kniha si nebere servítky, a i když jsou zde popsány za hranici jdoucí scény - prodávání se za jídlo, pokusy na těle v Osvětimi atd.. zvládla to Katalpa napsat velmi jemně. Skvělé vedlejší postavy jako učitel Šlomo Nachtigal, nebo učitelka angličtiny Prochásková dodávají příběhu na autentičnosti.
Dokonalá kniha. Přečteno na dvakrát a i když jsem ji dočetla ráno, bude ve mě rezonovat ještě dlouho.
![bosorka bosorka](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/3467/3467.jpg?v=1381127923)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Styl Jakuby Katalpy mě baví. V Zuzanině dechu rychlé v přítomném času odsekávané věty, připomínající přesně ten zrychlený dech, který provázel mnohokrát některé z hlavních hrdinů knížky. Ať už u dětských her, milostných dobrodružství, či u událostí, kdy už šlo o život. Příběh se line napříč časem, od začátku minulého století až do jeho poloviny, zvlášť se pak zastavuje u dětství Zuzany v ještě veselých letech dcery cukrovarnického továrníka. Dospívání již začíná pociťovat ostré zuby nelehkých časů konce 30. let a ty se prokoušou skrze vše radostné i v následujícím desetiletí. Tím vším prochází nezlomná a nerozmazlená Zuzana společně v trojúhelníku s dvěma kamarády z útlého dětství. Možná mi trochu vadila určitá předvídatelnost příběhu, ale četlo se to skvěle. 4 a půl.
![Ouninka Ouninka](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31454/ouninka-pyp.jpg?v=1566965530)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nemám slov, skvělé...bravurně napsaná kniha, která mě na nějaký čas dala pohov od válečných knih. Kniha o lásce, zradě a hrůzách 2. světové války zase trošku jinak. Všem moc doporučuji, na tento styl psaní se nedá jen tak zapomenout!!!
![Dajavadu Dajavadu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Byla jsme nadšená-stylem, příběhem, vylíčením doby. Ještě lepší než Němci. Napětí graduje až k poslední stránce. Hlavní hrdinové jsou tři- Zuzana, Jan a Hanuš a v části Dětství s nimi prožíváme až idylické chvilky v přírodě, u rybníku, při hrách. Jak jde čas, idyličnosti ubývá a jak v době tak v příběhu přituhuje, začíná se objevovat, že člověk není jen kamarád, nemá jen kladné rysy, ale závist a zloba a taky možnost ublížit tou největší měrou nabydou u někoho vrchu. O koncentrácích toho bylo napsáno tolik, že je určitě těžké popsat to zase nějak jinak, neopakovat už publikované. Oceňuji způsob, jakým to Jakuba K. zvládla, zvlášť když srovnám s Karikovým románem Na smrt, který toto pojímá pro mě zbytečně naturalisticky. Uvěřitelné, výborně popsané charaktery. Těším se na další knihu této autorky.
![asterixka asterixka](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18783/asterixka-fB1.jpg?v=1547069019)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Miluji styl psaní Jakuby Katalpy, svou úsporností dokáže neuvěřitelné. A to se jí daří zejména v historických souvislostech, jak už ukázala v knize Němci. Za mě kniha roku (spolu s Šikmým kostelem).
![rodak rodak](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/5138/m_rodak-65dce18dd559f.jpg?v=1708974477)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po Němcich a úsměvném Doupěti další hodně vydařený román. Na autorčin styl psaní jsem si rychle zvykl a s napětím sledoval Zuzanin příběh. Není to jen další válečné vyprávění, ale i drsná sonda do mezilidských vztahů. A co bylo se Zuzanou dál?
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) zneužívání milostné příběhy romantika domácí násilí ženy v 2. světové válce perzekuce holokaust, holocaustAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2017 | ![]() |
2014 | ![]() |
2006 | ![]() |
2008 | ![]() |
Chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na styl, jakým je to napsané. Později už se to četlo samo. Jenom přemýšlím, co pro mě bylo horší, jestli číst o Zuzaniným utrpení v koncentračních táborech nebo její návrat domů a život s násilnickým mužem. Člověk si pak pokládá otázky, po tom co prožila, proč s ním zůstávala? Proč od něho neodešla? Stejně jako nedořešená záležitost s Janem. Ten konec, nějaké to ukončení celého jejich příběhu tam prostě chybí.