Zvony novoroční
Charles Dickens
Vánoční povídka autora, jedna z pěti, které napsal.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1948 , Vilém ŠmidtOriginální název:
The Chimes, 1844
Z jeho děl, co jsem četla, mi přišla nejslabší. Na mě trochu zmatený děj, z nějakého důvodu se mi pletla jména a chyběl mi tam jistý vtip/vytříbená ironie, který/ou v jeho jiných knihách nacházím mnohem více.
Miluju Dickense. Lepší než Vánoční koleda to nebylo, ale opět velmi dojemné a četla se skvěle.
Pěkné čtení na vánoční svátky. Moc se mi líbí překlad, čeština je hezky zvukomalebná. Někdy na mě byla povídka až moc temná a smutná, také jsem se ztrácela v charakterech, ale jinak hodnotím kladně.
Poutavá a působivá povídka, která měla prý v době vydání i ohlas v podobě nečekaně velké sumy, která se na Nový rok vybrala pro chudé. V tomto krátkém díle dokázal Dickens povědět mnoho o člověku. Výborně vykreslené charaktery. Mrazí i z toho uvědomění, jak dlouho dopředu se na světě kupily podmínky pro velké změny v Evropě, ke kterým došlo ve 20. století. Ráda se ke Zvonům novoročním někdy vrátím.
Typický Charles Dickens. Boj dobra se zlem a chudých vůči majetným s atmosférou Nového roku.
Přiznám se, že mě povídka téměř nezaujala. Budu doufat, že se to nestane u dalších děl tohoto spisovatele, do kterých se hodlám pustit. Snad jsem byl jen naladěn na jiný žánr. Ale k téhle vánoční povídce o jednom snu se už nevrátím.
Podobně slzopudné jako ostatní Dickensova tvorba, ale mám tuhle povídku raději než Vánoční koledu. Nevím proč, prostě je to tak.
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Tato kniha má všecko má mít ale stejně mě moc nezaujala