Paulika Online Paulika diskuze u autorů

☰ menu

Brian Greene

Podle mě jeden z nejlepších popularizátorů fyziky a vědy vůbec. Stephen Hawking je taky skvělý, ale na Briana prostě nemá. Ještě Roger Penrose, Kip Thorne a Sean Carroll. Fakt skvělá squadra ;-)

10.09.2019


Christopher John Sansom

Tak jsem docetl Tombland v AJ. Ac fanousek cele serie Mathewa Shardlakea (MS), tak me tento dil ponekud zklamal. Obcas jsem se musel nutit do cteni, coz se mi u predchozich dilu vubec nestavalo. Kniha je opravdu rozsahla, temer dvojnasobna od prvniho dilu. Zdala se mi i mnohem rozvlacnejsi, nudnejsi a dej ne tak chytlavy.
Kniha pojednava o selske/rolnicke vzpoure proti panstvu v Norfolku kvuli neopravnenym zaborum poli a pastvin pro jejich ovce a vedenou bratry Kettovymi. MS je poveren vysetrovanim vrazdy jiste slechticny Edith Boylenove, ktera je provdanou vzdalenou pribuznou princezny Alzbety. Autor se snazi plne vtahnout ctenare do viru samotne vzpoury, ale na ukor samotneho vysetrovani pripadu, ktere se tak dostava do pozadi, coz je na historicke krimi trochu skoda. Bavi me, jak autor necha chudaka MS vlacet vsemi tezkostmi a problemy dane doby a prekernimi situacemi. Musim ocenit i autorovu skvelou resersi a historicke znalosti a doporucuji i konzultovat behem cteni s Wikipedii a se Streetview pro predstavu o hlavnich místech deje (Maid's Head hospoda, kostel v Norwichi, Norwichsky hrad, Mousehold Heath...).
Celkove receno se mi tento dil zdal ze vsech nejslabsi, vrcholem cele MS rady povazuji Sovereign (Vladar) a Heartstone (Trofej). Zkratka zde chybel i starej dobrej Henry (Jindrich VIII). Jinak pro fanousky serie povinnost. Za me 4 hvezdy.

20.11.2018


Christopher John Sansom

Tak se nam tu rysuje dalsi Shardlake dil. Uz sedmy v poradi. V AJ pod nazvem: "Tombland". Se 780 stranami zatim i nejtlustsi z cele serie. 18.10.2018 vydani v AJ v Kindle formatu. V CJ pocitam o rok pozdeji.
https://www.amazon.com/Tombland-Shardlake-Book-C-Sansom-ebook/dp/B07D2C8KVM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1532000257&sr=8-2&keywords=tombland

19.07.2018


Ken Follett

@Rozmarýna Rozm: prava na Kena Folletta ma u nas na trhu podvazany Knizni klub. Prozatim (11/2017) zadna zminka. Do letosnich Vanoc "Colum of fire" asi ani nestihnou vydat. Chtel jsem koupit mamce, ktera Folletta zboznuje. Mam to stesti, ze ovladam Nemcinu a tak mohu poslouchat nezkracenou verzi teto knihy jako audioknihu od Audible.de. (v NJ se to jmenuje Das Fundament der Ewigkeit, kdovi, jaky bude CZ nazev). Jsem teprve na zacatku z cca. 37 hodin poslechoveho casu. Trochu mi to spise pripomina Romeo a Julii, ale uvidme, jak se to vyvrbi. Pribeh se odehrava na pozadi udalosti nastupu Alzbety I na anglicky trun, tzn. druha polovina 16.stol. a to v Kingsbridge, Londyne, Parizi, Calais a Seville. Pokud si chcete zkratit cekani na noveho Folletta, tak bych Vam doporucil knihy C.J.Sansoma a to prednostne Shardlake radu ze stejneho historickeho obdobi (zatim 6 svazku). Myslim, ze ten Folletta hrave prekonal a jeho knihy se libi mi mnohem vice. Follettovy knihy jsou hodne predvidatelne, prilis cernobile, nalajnovane az skoro sterilni.

03.11.2017


Christopher John Sansom

Myslel jsem, že Ken Follett je nejlepším současným anglicky píšícím autorem historických knih, ale C.J.Sansom ho hravě strčil do kapsy. Sice nemá tolik zářezů, ale za to jeho knihy jsou mnohem propracovanější. Shardlake řada je opravdu dost vymazlená.

02.11.2017


Sean M. Carroll

Prave jsem docetl jeho knihu "The big picture" v anglictine (v ceskem prekladu neni) a musim uznat velky respekt autorovi. Dobra sectelost, dobre myslenky a postrehy. Po precteni se mi zda, ze jsem take poeticky naturalista od narozeni, jen jsem nevedel, ze se to tak nazyva. Kniha pojednava o chapani a vnimani sveta clovekem (ontologie) a jeho snaze vse si priprozene vysvetlit. Velka cast je i kosmologii s nejnovejsimi poznatky, dale je tu pak dost o biologii a psychologii a socialnich vedach. Knize bych dal 5*. Skoda absentniho ceskeho prekladu, myslim, ze knihu by ocenilo vice lidi.

10.03.2017


Simon Tolkien

Cetl jsem vetsinu knih (v AJ) od Simona Tolkiena a musim uznat, ze se svemu dedovi vice nez vyrovna. Sice nepise fantasy, ale skvele detektivky a thrillery z obdobi 2. svetove valky a kratce po ni tzn. 50.leta. Ma je velice dobre zresersovane a jeho praci bych prirovnal k C.J.Sansomovi a castecne i k Philipu Kerrovi. Tzn. perfektne vetknuta napinava fikce do realneho historickeho obdobi; a to umim jako rozmlsany ctenar ocenit.
V jeho knihach se mi naopak nelibi to, ze nepouziva pristup 'whodunit', tzn. zlocinec je predem znam a autor neda sanci ctenari tipovat motiv a samtneho zlocince (opak Agathy Christie).

03.10.2016


Bernard Minier

Myslim, ze proflaknute severske krimi dostalo konkurenci. Opravdu tezkej kalibr.

31.08.2016


George R Stewart

Nechapu, proc je tento autor opomijeny ceskymi nakladateli. Jeho knihy jsou klasikami ve sci-fi a v katastrofickych fikcich. Novela "Earth abides" snad prelozeno jako "Zeme pretrva" je podle me velmi silne dilo a v anglofonnim svete vysoce hodnocene. Tato postapokalypticka kniha ve mne velice hluboce utkvela a jeji potencial se mi zda neprekonan. Dava ctenarum poselstvi o cennem vedeni, jeho tezkem zachovani a o mozne lehke ztrate pro budouci generace. Kniha je ctiva, dobrodruzna, napinava, dojemna a hlavne nadherne napsana.

27.05.2015