4997 komentáře u knih
Velmi čtivé a originální. Postavy jsou uvěřitelné a děj zajímavý. A myšlenka hlídky trčící na konci vesmíru hlídající nekonečnou abbys je prostě skvělá. Když knize občas odpustíte fyziku jak z holywoodskeho filmu, budete se dobře bavit.
Pokud hledáte červenou knihovnu nebo telenovelu ve vesmíru, kde jsou veškeré postavy definovány svými vztahy, a to "sci-fi" je jen nedůležitou kulisou, tak se vám to může líbit. Nebo pokud máte kink na myšlenky sex s filmovým vetřelcem - každý první řádek jak o tom, jak je hnusnej, a každý druhý je o tom, jak je vlastně sexy (hmmm, ocas, chapadla... jako vážně?:-) ), takové 50 odstínů šedi ve vesmíru (na formát povídky možná ok, ale tenhle neustálý kafemlejnek je fakt otravný).
Pokud vás ale bude iritovat plochost a stupidita postav, které se i přes fakt, že jsou profesionály - piloty - kosmonauty, nedokážou věnovat racionálním úvaham a chování, a při PRVNIM KONTAKTU S MIMOZEMSKOU RASOU, řeší celou knihu co kdo komu udělal, řekl, neřekl..... sorry ale tohle je jen špatná telenovela, fakt mne překvapuje že to vůbec někdo vydal.
Označení SCI-FI si to zaslouží asi tak moc, jako 50 odstínů šedi je "dokument o pracovněprávních vztazích".