85098211 85098211 komentáře u knih

Srpen s bejbinkou Srpen s bejbinkou František Nepil

Výborné, originální a humorné! Už dlouho jsem se tak dobře nepobavila. Autor je totiž hodně dobrý vypravěč. Sice jsem tu dobu jako dítě zažila také, ale takhle jsme do zahraničí opravdu necestovali ;-). Na druhou stranu to muselo být i poměrně náročné, než se všechno zařídilo. A když už se zadařilo a člověk směl vycestovat z republiky, ani potom to nebylo zrovna jednoduché. Ale ve srovnání s dnešní dobou byl zase menší provoz na silnicích a lidé byli k sobě navzájem slušnější. To byl aspoň můj pocit po přečtení této knihy, která mne tak hezky přenesla do dob mého raného mládí...

25.01.2019 5 z 5

Velká kniha pohádek Velká kniha pohádek Božena Němcová

Překrásná kniha pohádek, které jsem jako dítě četla opakovaně. Úplně všechny jsem je zbožňovala a pokud si ještě správně vzpomínám, ze všech jsem byla nadšená a ani jedna z nich mě nezklamala ;-). Tato sbírka je opravdový poklad a myslím si, že by měla co říct i generaci dnešních dětí. Rozhodně knihu doporučuji i ostatním čtenářům - a nejen těm malým ;-) - mně se totiž líbila moc!

29.12.2018 5 z 5

Loutkář Loutkář Daniel Cole

Tak tohle pokračování Hadrového panáka bylo opravdu hodně silná káva! Kniha se mi nelíbila ani zdaleka tolik jako první díl, měla jsem dojem, že sází hlavně na brutalitu a potoky krve, proto opravdu není ani náhodou vhodná pro slabší povahy. Tentokrát mi byl sympatický snad jen Rouche a potom Baxterová, i když ta už o něco méně. Příběh jako takový by nebyl vůbec špatný, ale jeho rozuzlení je poměrně nelogické a závěr knihy absolutně přitažený za vlasy, takže působí nevěrohodně. Za mě tedy slabý průměr a knihu bych snad ani s čistým svědomím nedoporučila ostatním...

23.11.2018 2 z 5

Chybíš mi Chybíš mi Harlan Coben

Moje úplně první kniha od Harlana Cobena a jak jsem pevně doufala, moje očekávání se naplnilo ;-). Příběh je napínavý, hezky odsýpá, čtenář se nemůže dočkat rozuzlení - a tak je to správné. Knihu nezbývá než doporučit a jít se poohlédnout po nějaké další od tohoto skvělého autora :-).

07.10.2018 5 z 5

Vražda v Mezopotámii Vražda v Mezopotámii Agatha Christie

Další skvostná detektivka s Herculem Poirotem, odehrávající se v atraktivním prostředí archeologických vykopávek starověké Mezopotámie. Moje sympatie si získala hlavně sestra Leatheranová, která se zde stane zdatnou pomocnicí slavného detektiva Hercula Poirota. A samozřejmě se jim také po překonání různých peripetií podaří odhalit vraha, do kterého by to - jako obvykle - nikdo neřekl ;-).

27.04.2018 5 z 5

Děti kapitána Granta Děti kapitána Granta Jules Verne

V dobách mého mládí a dospívání byla tato kniha jednou z mých nejoblíbenějších verneovek. Moc se mi líbila, byla napínavá, dobrodružná s lehkým nádechem romantiky ;-). Byla a je i v dnešní době čtivá a vyprávění má stále co nabídnout.

29.01.2018 5 z 5

Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Nádherný příběh pro všechny čtenáře bez rozdílu věku. Poslouchala jsem jako audioknihu a interpretace byla vynikající. A toto absolutně strhující podání ještě víc umocnilo zážitek z knihy. Před mnoha lety jsem viděla i film. Ten je sice dobrý, ale na knihu ani zdaleka nemá ;-).

18.12.2017 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Další dobrodružství s Harrym Potterem - a zase se kniha nedá odložit! :-) Malý Harry vyrostl, je mu 14 let a znovu čtenáře strhne svým příběhem. Tentokrát byste však měli mít znalosti z předchozích knih, protože zde najdete spoustu odkazů na události z minulých svazků. Za mne opět napínavé, vynikající a nepřekonatelně originální!

06.12.2017 5 z 5

Hadí doupě Hadí doupě Agatha Christie

Výborná kniha o rodině, která se v podstatě zničila sama. Až do samotného konce je to celé velmi napínavé - a i bez Hercula Poirota či slečny Marplové vynikající. Podle mého názoru se jedná dokonce o jednu z nejlepších detektivek mé oblíbené autorky? ;-)

19.11.2017

Patnáctiletý kapitán Patnáctiletý kapitán Jules Verne

Podle mého názoru definitivně jedna z nejlepších verneovek! ;-) Není v ní tolik popisných pasáží jako u jiných knih - například Dvacet tisíc mil pod mořem jimi oplývá mírou až nadměrnou... Naopak, tato kniha je napínavá a doslova nabitá dobrodružstvím ;-). A také více realistická, než jak je to u autora obvyklé. A právě to jí dodává na výjimečnosti a originalitě.

25.08.2017 5 z 5

Květen Květen Gabrielle Lord

Květen se mi líbil úplně stejně jako předchozí díly. Strejda Bartoloměj byl sympaťák, i když jsem doufala, že nám vydrží trochu delší dobu... A jak se zdá, začíná se potvrzovat moje podezření, které mám už pár posledních dílů :-). Víc bohužel prozradit nemůžu, jinak by to byl spoiler jako hrom! ;-) Za mne tedy zase plný počet a těším se na další skvělou jízdu se členy rodiny Ormondů - a nejen s nimi!

16.09.2019 5 z 5

Březen Březen Gabrielle Lord

A ani v březnu tempo nepovolí a Call se musí opravdu snažit, aby ho jeho odpůrci nechytili a něco mu neprovedli. Podle mého názoru je tento díl dokonce ještě akčnější než byly oba první. Každopádně já jsem se od knihy nedokázala odtrhnout až do samotného (jako obvykle) otevřeného konce. I když mi docela dlouho chyběla Winter, nakonec se v příběhu zase objevila - a myslím, že se jí ani v dalších částech jen tak nezbavíme :-). Což je samozřejmě dobře...

13.09.2019 5 z 5

Únor Únor Gabrielle Lord

Nejpozději po tomto díle uznávám, že kniha je určená spíše mladším čtenářům, ale nevadí mi to ;-). Příběh je stále svižně napsaný a čtivý, jedna napínavá scéna střídá druhou. A tentokrát tady máme novou postavu - dívku se zvláštním jménem Winter... Ale víc prozrazovat nebudu, konec je (samozřejmě) zase otevřený a já se už těším na další část! :-)

12.09.2019 5 z 5

Hororové povídky Hororové povídky Dan Angus (p)

(audiokniha)
Srovnání s Kingem tato kniha určitě nesnese. Není sice doslova špatná, ale žádná velká sláva to také není. Ani jedna z povídek mne nedokázala opravdu nadchnout, kromě toho mi nevyhoval autorův styl psaní. A přednes knihy (načetl ji sám autor) mne tedy zrovna do kolen nedostal, právě naopak. Moc se k příběhům nehodil a musela jsem si na něj hodně dlouho zvykat. Takže za mne celkově takový horší průměr...

30.07.2019 2 z 5

Dědictví minulosti Dědictví minulosti Barbara Erskine

Zase klasická kniha od autorky, tak jak ji už poměrně dobře znám ;-). Obě časové roviny byly zajímavé, i když linie ze vzdálené minulosti mne upoutala přece jen o něco víc. Byla opravdu strhující a hlavně o dost tragičtější. Příběh je dobře napsaný, vyprávění plyne lehce, i když je sem tam maličko zdlouhavé. Autorku mám však i přesto všechno ráda, proto na ni určitě nezanevřu a časem si od ní zase nějakou další knihu přečtu.

09.07.2019 4 z 5

Ireniny děti Ireniny děti Tilar J. Mazzeo

Krásně zpracovaný příběh o jedné silné ženě...
Irena byla obdivuhodná a zároveň tak skromná. Její angažovanost a ochota pomáhat jiným byla opravdu nevšední, těžko říct, zda by se i v dnešní hodně sobecké době takový člověk ještě někde našel? Spíš bych řekla, že ne. A právě proto by se na činy takových lidí nemělo zapomínat a knihu bych určitě doporučila jako povinnou četbu. Je nejen strhující a zajímavá, ale i výborně napsaná a čte se sama.

16.06.2019 5 z 5

Krvavé svatební šaty Krvavé svatební šaty Pierre Lemaitre

Vynikající psychojízda - i když jsem ze začátku měla tak trochu pochybnosti ;-). Autor fakt umí, napětí dokáže nejen že navodit hned od první stránky, ale také ho udržet až do konce. Poslouchala jsem jako audio, proto jsem tu (níže zmíněnou) depresi snad ani nevnímala. Určitě je to úplně jiné, než kdybych knihu musela číst. Ale navzdory tomu se jedná o originálně vymyšlený příběh, který mě strhnul a moji pozornost dokázal udržet, protože jsem byla samozřejmě strašně moc zvědavá, jak to všechno dopadne. Sophie mi sice úplně sympatická nebyla, ale i přesto jsem jí držela palce a i když jsem (hlavně v závěru) její chování ne vždycky úplně chápala, pevně jsem doufala, že vyvázne se zdravou kůží. PS: A děkuji osudu, že jsem nikdy nepotkala někoho takového, jako byl Frantz...

29.05.2019 5 z 5

Čekání na Bojanglese Čekání na Bojanglese Olivier Bourdeaut

(audiokniha)
Ne, že by se mi tedy píseň Mr. Bojangles nějak zvlášť líbila, příběh ale po celou dobu doprovází a podkresluje a prostě k němu neodmyslitelně patří. Ze začátku jsem si říkala, že snad ani není možné, aby taková rodina, o jaké autor píše, vůbec existovala... Ale postupně se čtenář ponoří do minulosti, na kterou navazují události současné, a děj se posouvá dál. A než jsem se stačila vzpamatovat, kniha mne strhla do svého víru a jakoby se úplně proměnila. Popisované události začnou být smutné a já jsem pochopila, že všechno je úplně jinak, než jak jsem se domnívala původně. A konec knihy je potom opravdu dost emocionální, málem jsem se rozplakala doopravdy... Dávám tedy skoro plný počet a - i když to asi nebude kniha pro každého, doporučuji.

25.05.2019 4 z 5

Koláč s kapkou jedu Koláč s kapkou jedu Alan Bradley

Opravdu hodně zajímavá a hlavně originální kniha, kterých není nikdy dost. Zápletka je neotřelá, Flavie nejen inteligentní, ale také sympatická, její zájmy se mi moc líbily a tak trochu mi připomněly moje mladá léta, protože i já jsem milovala chemii :-). Případ jako takový mě zaujal, takže kniha neměla chybu ;-). A musím souhlasit s předchozími komentáři, protože příběh zaujme nejen mladší čtenáře, ale i dospělé. A doporučuji!

16.05.2019 5 z 5

Zaslepení Zaslepení Jørn Lier Horst

Další z případů Williama Wistinga, který mě strhnul do svého víru a nepustil až do úplného konečného vyřešení. Mám ráda toto spíš poklidné vyšetřování, které je i přesto napínavé a opravdu zajímavé. Autor píše dobře a čtivě, tato řada si mne nejenže dokázala získat, ale patří k mým oblíbeným a je pro mě silně návyková ;-). Konkrétně zde se řeší spletitý případ (nejen) dvou vražd - a já se už teď těším na další knihu :-).

15.04.2019 5 z 5