8775 8775 komentáře u knih

☰ menu

Klíč Klíč Marianne Curley

Třetí díl byl podle mě nejlepší. Ale překlad? Četla jsem to i v originále a musím přiznat, že ten, kdo tuhle knihu překládal byl buď na drogách, nebo totálně na mol... Jako pardon, ale přidávat si tam vlastní věty, které v originále vůbec nebyly (dost hloupé věty) a pak splést jméno (místo Rochelle ji lady Arabella oslovovala Isabello) to je vrchol. :D

SPOILER!
Postavy mě svým chováním štvaly. A jak! Občas jednaly nelogicky, dokonce i ti z Tribunálu mi občas přisli svým chováním jak puberťáci a ne několik tisíc let staré bytosti.. Asi to bude dlouhé, ale ráda bych je rozebrala.
Dilon - určitě na prvním místě. Dětinské, hrubé, žárlivé, arogantní pako. Kdy prošel tak razantní změnou osobnosti od předchozích dílů? Někdo mu usmažil mozek? Jeho chování opravdu nedávalo smysl.
Matt - příliš ochranářský bratr, co si během chvíle dokáže znepřátelit snad všechny kolem svou hloupostí a emocionálními výjevy... ale nakonec si cestu k mému srdci přeci jen našel. Humor a umění vytvářet jak vtipné, tak trapné situace mu fakt nechybí. Kolik pitomých chyb v této knize udělal? To snad ani nespočítám... bez téměř neustálé Arkarianovi pomoci by byl slušně v p*****. O:)
Shawn a Jimmy - ti tam fungovali opravdu jen jako vedlejší postavy. Kdyby tam nebyli, ani bych si nevšimla, že se něco změnilo.
Rochelle - Fajn postava. Hodně komplikovaná. Chvilkami mi ji bylo líto - cokoli udělala, nebylo pro nikoho dost dobré a ona byla vždy ta, na kterou se ukazovalo jako na zradkyni (jediný, kdo ji věřil od začátku do konce byl Arkarian) Wait a minute... Dilon je ve stejné pozici, ne? Proč nikdo ani nepomyslel na něj Docela nelogické...
Ethan - pohodový, fajn, humorný. Nemám vůči němu výhrady. Oblíbila jsem si ho snad ve všech dílech. Soucitila jsem s ním a bylo mi ho líto. Autorka si na něm opravdu smlsla - nejprve sestra, pak se staral o psychicky špatnou mámu a nakonec mu jeho láska zemře v náruči... tragické.
Isabella - v 1 byla hodně protivná, ve 2 jsem ji milovala a ve 3? Nic se nezměnilo :) Sympatická postava. Díky bohu za ní!
Neriah - uff. Co k ní dodat? Taková nemastná, neslaná. V jednu chvíli si říkám: To je fajn holka! A v další chvíli bych ji dala pořádkou facku... Stejně tak nechápu, proč jsou z ní všichni unešení... ale hej! Ona je podle všech nejlepší, nejkrásnější, nejmilejší, speciální dívka, kolem které se všichni točí a všichni ji musí ochraňovat!:)
Pan Carter - nesympatický, na přes držku chlap. S Dilonem určitě na prvním místě! Bez komentáře...
Lorian - první dva díly jsem ho upřímně nesnášela, ale ve trojce mi přirostl k srdci. Jeho smrt je určitě škoda, ale dala se čekat.
Lady Arabella - eh. Pardon, ale tohle je nekolik tisic let stará žena? Slzičky na krajíčku, div se nerozsypala když měla otevřít klec pro ptáky, jen aby se ukázalo jestli dokážou vzhlétnout... oh please.... to je vtip, že?
Arkarian - ano, ten nejlepší nakonec. Kdo by modrovláska nemiloval? :) Bez něho bych knihu upřímně nepřečetla. Snad nejvíce chápavá, moudrá a laskavá osoba. Jeden z mála, co dokázal normálně logicky přemýšlet a měl dobré názory, které i dokázal odůvodnit. Díky bohu za něj!!!!

A celkové hodnocení? Ke knize se vracím často. Je odpočinková, nenáročná - takový to, když nemáte co číst a chcete relaxovat. Autorčin styl vyprávění je fajn, ale hodně věcí tam nedávalo smysl, nesedělo nebo bylo úplně zbytečných...
Dávám 3/5.

25.01.2021