a.k komentáře u knih
Zpověď čínské autorky, která odkrývá rodinnou historii žen tří generací na pozadí kulturně politických změn 20. století. Když babičce jako malému děvčátku lámali dle tradice chodidla, myslela jsem, že nic horšího nepřijde. Později se vyprávění posunulo až na praktiky pod taktovkou Mao Ce-tunga, kdy byly zlomené životy milionů lidí.
Neskutečně působivé vyprávění plné hrůz a beznaděje.
Román inspirovaný krutými praktikami Magdaleniných prádelen. Novinářka Sam jde po stopách dopisu z minulosti, kde mladičká těhotná Ivy čelí nástupu do Domova svaté Markéty.
Silný námět, postavy, kterým naprosto podlehnete, tajemství z minulosti a pátrání až detektivní. Osudy hlavních hrdinů vzbuzují silné emoce, prostředí dýchá temnou atmosférou a dojde i na okamžiky, při kterých běhá mráz po zádech.
Připojuji se ke kladným ohlasům. I já jsem knihou naprosto unesena, příběh mě dostal. Doporučuji.
Berlín, 1930. Končí éra němého filmu. Kriminální komisař Gereon Rath má prověřit smrtelnou nehodu ve filmovém ateliéru. Indicie naznačují, že o nehodu nešlo. A jak už je u Gereona zvykem, lepí se na něho jedna nepříjemná událost za druhou.
Knihu lze doporučit každému, který rád propadne kouzlu starých filmových ateliérů a nekonvenčnímu vyšetřovateli, který je svůj a dokáže si vás získat. Gereon mě prostě baví.
Komisař Gereon Rath se připlete k případu, kdy je z vodního kanálu vylovené zmučené tělo. Mrtvého sice nezná, ale už měl tu čest se s ním potkat. Přestože není členem vyšetřovacího týmu, pouští se do pátrání na vlastní pěst.
Detektivní román, který zaujme svou dokonale vykreslenou ponurou atmosférou Berlína roku 1929.
Rozjezd je pomalý, zpočátku se věnuje především nastínění celkové dobové nálady. Naše postavy jsou na vedlejší koleji v několika samostatných dějových linkách, které se tváří jako vypravování spíše na okraj. V okamžiku, kdy dostanou větší prostor, získává příběh konečně ten správný spád.
Vzpomínky Paula Edgecomba na dobu, kdy pracoval jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří čekají na trest smrti v elektrickém křesle.
Tak toto je nezapomenutelný příběh. K tomu není co dodat.
Dvaadvacetiletá Jess ví, že zemře. Prozradil jí to její facebookový účet, ve kterém se posunul čas o půldruhého roku do okamžiku, kdy přátelé sdílejí své truchlící příspěvky ze dne její smrti. Začíná závod s časem a nelehký úkol, jak může (a vlastně zda-li vůbec chce) svou budoucnost změnit.
Zápletka příběhu je výborně vymyšlená, gradující a skrývá nejedno překvapení. Knížka se moc dobře čte a moc mě bavila. Doporučuji.
Lacey Flintová působí u námořní policie. V řece narazí na tělo ženy, které je zabaleno v bílém rubáši. Okolnosti prozrazují, že nejde o oběť nešťastné náhody. Lacey se pouští do vyšetřování a sama se stává středem zájmu vraha, který se pohybuje nebezpečně blízko.
Z příběhu dýchá nejen napětí, ale i celková atmosféra temných zákoutí okolo Temže. Tahle série mě baví. Opět to bylo skvělé.
V popelnici se našla zavražděná mladá žena. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová se snaží dostat do vyšetřovacího týmu. Brzy objeví souvislosti s podobným případem.
Super čtivá detektivka. Jen si nemůžu pomoct, ale ta Erika mi tentokrát přišla v řadě situací fakt nesympatická. Snad se do dalšího pokračování srovná.
Starý Tower Motel skrývá nejedno tajemství. Policie zde objevila zmasakrovanou rodinu a záhadný vzkaz od vraha. Ten odkazuje na 29. pokoj, který ale neexistuje.
Hororová fantasy, při které nepřijdete o setkání se skutečnými příšerami. Důležitou roli zde hraje dávné prokletí.
I když nejde o klasickou duchařinu, dýchá z příběhu tajemno a nevysvětlitelno. V každé ze tří časových linek číhá nějaké tajemství a záhada. Když jsem si zvykla na střídání příběhů v různých obdobích a zažila jsem si postavy, četlo se mi to moc dobře. Bavilo mě to.
Osudy mladičké Pearl, která hledá lepší budoucnost ve službě u zámožné Ottoline. Ideál dokonalé práce bere za své počátkem 1. světové války.
I přes historické pozadí je kniha především klasickým románem pro ženy, kde velkou roli hraje láska.
Nenáročné, oddechové čtení, ale ne na úkor příběhu. Román nabízí bohatý děj bez nudných pasáží, je pěkně napsaný a dobře se čte.
Porodní asistentka Noell si vezme život a její nejlepší přítelkyně Tara s Emerson začnou pátrat po důvodech, které sebevraždě předcházely. Čím více odhalují informace z kamarádčina života, tím se objevuje více důkazů, že Noell žila úplně jiný život, který před nimi tak úspěšně skrývala.
Když jsem se zorientovala v postavách, četl se román vcelku dobře. Zahrnuje témata přátelství, rodinných vztahů a skrývá nejedno tajemství.
Na můj vkus byl ale děj až příliš překombinovaný a závěr předvídatelný.
Velmi zdařilé pokračování příběhu. Kouzelník Merlin má úkol postarat se o bezpečí malého Artuše. Oproti prvnímu dílu byl počátek knihy trochu zdlouhavý, vyplněný z velké části popisnými statěmi. V okamžiku, kdy se Merlin setkává s odrostlým Artušem, sbližuje se s ním a začíná ho učit, nabývá kniha opět na čtivosti. Pak už se od knihy neodtrhnete.
Román zachycuje období od r. 1848 až do konce války r. 1945. Seznámí nás se životními osudy obyčejných dánských námořníků a jejich drsným a pro ně zcela běžným životem Budete svědky zneužití jejich námořního umění v dobách válečných konfliktů. Kniha mě moc překvapila a určitě mohu doporučit k přečtení. Probudí ve vás protichůdné emoce, o kterých budete ještě dlouho přemýšlet.
Překvapivě pěkné dílko, které vzniklo v počátcích jeho tvorby. Autobiografické zápisky z cest mladého Waltariho je nejen působivý popis evropských měst a Istanbulu, ale i autorova cesta za svobodou, za životem, za romantikou a poznáním.
Příznivci četby s válečnou tematikou zde sice najdou střípky z bojových linií či židovskou problematiku, ale klasický válečný román určitě nečekejte. Kniha nabízí pohled na válku, který neznáme. Kdy i slovo může být zbraň a může rozhodovat o životech nebo smrti.
Caitlin má nastoupit na sportovní vysokou školu. Z jednoho ranního běžeckého tréninku v horách se však už nevrátí. Rodinná tragédie zmizelého děvčete poznamená rodiče i mladšího bratra, kteří se každý různým způsobem vyrovnávají se situací.
Zápletka knihy byla velmi slibná. Bohužel však tempo o dopadu neštěstí na charaktery členů rodiny bylo natolik pomalé, že už jsem ani nedoufala, že se doberu konce. Závěr je sice působivý a napínavý, ale tak nějak nevím, jestli to trápení za to stálo.
V audioverzi také nešťastně chybí alespoň nepatrné předěly mezi některými dějovými obrazy.
Netušila jsem, že jde už o 16. díl v pořadí. Zcela nepolíbená předchozím dějem mi proto přišlo, že kdybych znala sérii od začátku, užila bych si knihu lépe.
Komiksové zpracování úspěšného Kingova námětu. Neohrožený Roland zdolá útok mutantů a před smrtí ho zachraňují řadové sestry. Ty však už dávno nepatří mezi běžné smrtelníky.
Publikace se ke mně dostala náhodou, komiksy normálně nevyhledávám. Ale bylo to vskutku působivé, temné a skličující. Bavilo mě to.
Neuvěřitelná biografie ženy, která byla nejnebezpečnější špionkou za 2. světové války. Výjimečná Američanka, která milovala Francii a i přes svůj handicap dokázala realizovat téměř sebevražednou misi namířenou proti tyranii nacistů a jejich francouzských poskoků. Stala se průkopnicí odvážných operací v podobě špionáže, sabotáže a podvratné činnosti za nepřátelskými liniemi. I když nejde o román, autorka líčí osudy barvitě a mnohdy jde o napínavé, smrtelně nebezpečné "dobrodružství". Je až s podivem, že tak silný příběh se dostal na světlo světa až nyní.
Představa je to děsivá. Svěříte kamarádce svou čtyřletou dcerku a o několik hodin později se dozvíte, že je vaše holčička nezvěstná.
Dobře napsané, čtivé, i když pomalé. Možná právě díky malému počtu postav se dá brzy odhadnout, kde je zakopaný pes. Akční vyvrcholení zápletky na mě působilo, jako kdyby autorka mermomocí chtěla čtenáři nabídnout strhující závěr, na můj vkus to už bylo hodně křečovité.