Afareus komentáře u knih
Jděte číst Ilias (Homer). Tohle je opravdová tragedie ve všech směrech, absolutně mimo cokoli, co by jen náznakem mělo něco společného s antickým Řeckem. Tohle si 'silný Menoitiovec, rek Patroklos zmužilé mysli' nezasloužil...
Pokud dnešnímu odčarovanému západnímu světu vládne progresivní technokratický liberalismus, tato globální tyranie, pak se autor odvolává k samotnému Heideggerovi a představuje novou formu konzervatismu, který je založen na filosofii, duchu a znovuocarovani světa. Oceňuji především jeho velmi umělecké skloubení křesťanství a antiky, takové přátelství Platona a Heideggera! Myslím, že by jeho filosofie, které jsou velmi hluboké, jako třeba ten jeho méně známy koncept noomakia měly být známější, ale to by se z něj nesměl dělat tento demonizovaný hitlerostalin a fašistokomunista či co... Hold každý není schopen ocenit hloubky heideggerovi, křesťanské, antické a podobné filosofie, takže je nejjednodušší se tím vubec nezabývat a Dugina prostě cancelnout, že...
Myslím, že se to nedá vůbec srovnávat s většinou knih o válkách, dobývání apod. Velmi čtivé, zajímavé, všechno je vylíčeno v nejlepší a nejčtivější míře. Všechny bitvy jsou popsány mistrně čtivě, takže člověk může konečně opravdu ocenit Alexandrovu genialitu a neunudí se u toho k smrti! Samotná postava Alexandra je skvěle popsaná. Měl se Arrianos rozepsat ještě trochu trochu víc, ještě by se tam toho vešlo víc z Alexandrova života :) Je z toho poznat, že Arrianos, byv sám vojákem, dokázal vše skvěle ocenit a popsat.
Zde je možno najít onen očarovaný svět!! Překlad je absolutně geniální, prvotřídní. Upřímně ani nelituji, že neumím německy, tohle je perla :)) "Což nejvyšší se touhou rozhořev, nestrhnu v život božský onen zjev?"
Úžasná a velmi praktická kniha! Rozhodně bych vyhlásil za povinnou četbu pro každého jezdce, nebo minimálně pro každého licencovaného jezdce. Stručné, jednoduše vysvětlené a návodné.
Absolutně úžasná ukázka onoho pravého hellénského ducha a filosofie! Aischylos je za mě prostě nejlepší dramatik všech dob!
Absolutně geniální dílo o velmi hluboké metafyzice! O Dionýsovi, který reprezentuje ono šílené boží vytržení, ono existenciální zakoušení, umírání doslova, to nepochopitelné, co námi pohybuje; a Apollónovi, který zastupuje to, jak mi to zakoušíme ,naši iluzi, kterou potřebujeme, abychom mohli naopak vůbec přežít. Taková iluze může být umělecká nebo teoretická, či jakákoli jiná. Skutečnost je pak naprosto vždy syntézou těchto dvou principů: toho, co se nám jeví, a jak mi to zakoušíme (což nutně neznamená nutnost věci o sobě!). Řecká tragedie je nejgeniálnější syntézou těchto principu. U Sokrata, který jí zničil, je možno konečně pochopit proč naš dnešní svět vypadá tak, jak vypadá; protože jsme právě podlehli této sokrátovské teoretické iluzi a zavrhli Dionýsa, který však právě tak jistě nás svou zdánlivou prohrou dostihuje a jako vždy, sám jsa trhán a pokořen, vítězí.