Affares | Komentáře u knih | Databáze knih

Affares Affares komentáře u knih

Artemis Artemis Andy Weir

Bojoval jsem mezi dvěmi a třemi hvězdami. S hlavní postavou jsem se vůbec neztotožnil, hlavní zápletka mi nesedla a přišla těžko uvěřitelná jako řada dalších bodů a první půlku jsem se fakt nutil do čtení, což u mne nebývá zvykem. Autor se snažil vše odlehčit dle mne nemístným a suchým humorem a bohužel ani řada "technických" parametrů to nezachránila. Je to oddechovka, spíše povídka, na velmi průměrné úrovni. Přišlo mi, že kniha se snaží vytěžit na prodejích jen díky Marťanovi, který ji předcházel. Pokud hledáte něco, kde se s nadsázkoou hodně zasmějete, tak sáhněte po Armabetton.

11.11.2020 2 z 5

Chlad Chiméry Chlad Chiméry Jan Hlávka

Zlatý grál české literatury. Více říkat nebudu. Takto vybroušený styl psaní s neskutečným spádem a živým popisem děje spolu s ekonomikou, politikou, emocemi. Myslím, že jsem to psal už u některého z předchozích dílů, ale jednozdnačně se jedná o sérii s možným celosvětovým úspěchem po překladu do dalších jazyků.

03.11.2020 5 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Úmyslně jsem si dal pár dní po dočtení, než jsem se pustil do sepsání komentáře. Třetí díl byl naprosto jiný, než oba předchozí. Vše se již posunulo do skutečného sci-fi a prostě Vám občas padne brada nad tím, co čtete. Doslova tlačí na hranu představivosti a zároveň tak trochu nemůžete říct, že byste nesouhlasili. Hlavní postavy jsou rozporuplné ale to je dobře, život nikdy není černobílý. Abyste vůbec knihu pochopili, musíte si přečít dva předchozí díly, kdy já osobně jsem nejvíce bojoval s prvním dílem, druhý byl super dílo a trojka už je fakt náročná. Ale v této oblasti se jedná o nádherný počin, který ne všem sedne ale rozhodně patří mezi nejzajímavější díla.

06.08.2020 5 z 5

Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Tuto sérii mi doporučil bratr a musím říct, že mne velice překvapila. Dokonalý popis děje, vymazlené světy a hlavně obrovské paralely mezi nimi - ekonomikami, frakcemi, mentalitou. To vše opředeno do super sci-fi báze. Úvod, jak to tak bývá u komplexních světů a dějů, se musíte chytit, nicméně překážka to rozhodně není a nejde ani přeskočit. Jedná se o dospělou knihu, kde rozhodně nebudete litovat času stráveného čtením, jelikož doslova proletí a budete chtít hltat další díl. Kniha a děj, který se může hrdě měřit se světovými tituly.

08.06.2020 5 z 5

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

V komentářích níže se píše o míře optimismu, kterou kniha oplývá a konkrétním pojmenováním faktů. Nebudu se tedy vyjadřovat k obsahu knihy ale k tomu, co jsem si z ní vzal já. Pro mne nejdůležitějším poznatkem je nevstřebávat zažité normy a názory ale dívat se na ně v historickém kontextu a chápat, že změny se dějí rychleji, než jsme si mysleli nebo nás vůbec napadlo. Svět pádí neskutečným tempem a stále zrychluje ale vlastně jako lidstvo jsme na tom stále lépe a lépe, což je pravý opak vůči názor mnoha lidí. Dle mne povinná četba hlavně pro učitele a všechny, kdo pracují s "fakty". Ale jinak je to kniha, kterou rozhodně doporučuji.

22.02.2020 5 z 5

Soudné sestry Soudné sestry Terry Pratchett

Ač jsme všichni různí, ač se od nás očekávají jakékoliv skutky či chování, ač nás naše okolí vnímá jinak, než my sami sebe, stále jsme přece jen lidé se vším, co k tomu patří. To je to, co si z této knihy odnáším.
Krásný příběh, krásná zápletka, síla přírody, vnímání svého okolí a hlavně celá řada neskutečných slovních hříček a událostí, jako první tankování koštěte za letu.
Pokud nahlédnete pod onu očividnou, povrchovou tvář Prattetovy tvorby v podobě příběhu pro obyčejného čtenáře, naskytne se Vám pohled na něco, co jsem u žádného jiného autora nenalezl. Symbolika, emoce, pocity a hloubka...

10.09.2019 5 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Jak to tak bývá, jedná se o vyvrcholení celé série. A jak to tak bývá, je nejlepší. Celý příběh se uzavře a nakonec otevírá nejistou naději v lepší budoucnost. Celkové vysvětlení souvislostí sila, prolnutí minulosti s přítomností, silná myšlenka že nejvíce lidí zabijí pouze jednotlivci... To vše dává dohromady krásný a zajímavý děj a námět. Nakonec mi to začalo vzdáleně připomínat Metro, myšleno žitím ve stísněných prostorech. Hodně, hodně pozitivně hodnotím zvraty v ději, kdy mnohdy zasahuje náhoda a jindy je to zase surové ukončení života. Jak jednoduché je zmáčknout jeden knoflík.
Delší dobu jsem zápasil s postavou Darcyho, která tam byla přidána jakoby navíc aby se děj vyřešil, ale nakonec jsem pochopil, že má větší hloubku. Lidé si mají pokládat otázky, pochybovat a hledat vlastní pravdu a stát si za ní. Konat to, co si myslí, že je dobré a správné. A tyhle náznaky jsou to, co oceňuji. Drobnosti, které napoprvé přehlédnete.

Rád bych viděl knihu zfilmovanou ale bojím se, aby z toho nevypadl brak.

13.02.2019 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Čapek a díla dokonalosti. Pro mne až k neuvěření, že se mu podařilo tak stručně vyjádřit tak silné témata. Ani jedno slovo není navíc. Nebudu se opakovat, řada lidí přede mnou to moc pěkně rozepsala, takto vypadá světová literatura.

19.09.2018 5 z 5

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Historie, konspirační teorie, náboženství a napětí. Brownovi se podařilo vše skloubit do dokonalého příběhu. Tato kniha si vytvořila kolem sebe auru ve stylu "a co když je to pravda?" A to je právě ono, člověk má nad čím přemýšlet a pohlížet na věci tak trochu jinak.
Přede mnou je již zde hodně hodnocení takže se nebudu opakovat, ale pokud sáhnete po této, rozhodně nebudete litovat.

20.08.2018 5 z 5

Král Krysa Král Krysa James Clavell

Tato kniha mne docela zasáhla, jelikož jsem ji četl když mi bylo cca 15 let. Zajímal jsem se a zajímám o historii, válku, skutečné události, takže paradoxně mohu říct, že v knize byla vyobrazená krutost Japonců jen velmi "mírná". Ale zase kniha není encyklopedie aby to brala doslovně. Co se autorovi naprosto povedlo je příběh a boj s morálkou v prostředí, kde denně hrozí smrt. Dílo rozhodně patří do výběru TOP100.

14.08.2018 5 z 5

Elon Musk Elon Musk Ashlee Vance

Popravdě moc na knihy o jednom člověku nejsem ale zde musím smeknout a udělat výjimku. Kniha je výborně napsaná, čtivá a pojednává o osobnosti a společnostech, které lidé znají po celém světě. Co je ovšem nejpodstatnější, odkrývá historii Muska, co jej formovalo a jaké kroky činil v životě, které jej dovedly tam, kde je nyní. Stejně tak popisuje zásadní problémy, které musel Musk a jako firmy řešit, jelikož téměř pořád jede tzv. all in. Byl bych moc rád, kdyby autor napsal pokračování např. po 10 letech a vřele doporučuji k přečtení.

06.08.2018 5 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Skvělý román, ve kterém ovšem najdete i náznaky myšlení doby, ve které byla napsána. Dnes by to již bylo psáno jinak. Ale díky tomu je kniha ve svém ději strohá, bez zbytečných technikálií, s pragmatickým přístupem k tomu, co musely postavy řešit, aby přežily. Místy jsem se neztotožnil s tím, co se tam dělo a jak se postavy rozhodovaly, nicméně to byl pohled autora. Chvílemi si říkáte, zda byste to zvládli vy v jejich pozici, jak byste se asi rozhodli. V tomto žánru je to povinnost, ale kniha je psaná jinak, než soudobá díla. A právě proto stojí za přečtení. Za mne výborné dílo.

02.08.2018 5 z 5

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Slupnuto za dva, tři dny. Holt se musí i pracovat mezi četbou :-) Kniha, jak už tady bylo řečeno, je skoro jako film, který se před Vámi odehrává. Military sci-fi, byť jsem spíše na klasické sci-fi, se zde trefilo výborně. Příjemně a rychle se čte, chybí nudné pasáže, není nouze o zvraty v ději. Chápu počet stran, je to klasika aby se to dobře četlo i prodávalo, osobně jsem zastánce větších svazků, ale jen když jsou kvalitně napsány. A to zde určitě je. Krásná, oddechová četba s řadou zajímavých sci-fi námětů.

20.07.2021 4 z 5

Pomníky zimy Pomníky zimy Jan Hlávka

Co dodat? Snad je že touto ságou nemůžete udělat chybu. Výborná kvalita psaní, ještě vybroušenější děj a prostě chcete vííííííc! :-) A to bez jakékoliv nadsázky. Tato série putuje rovnou do TOP četby.

05.09.2020 5 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Tak to, na co jsem si stěžoval v prvním díle, že mi chybí hlubší popis technologie sila celkové koncepce, se začalo rozvíjet ve dvojce. Zamiloval jsem si pasáž o Sólovi i celkový pohled z druhé strany "barikády", a sice SILA 1. Postupně autor dávkuje ony body proč... Dvojka je dle mne na úrovni jedničky, moc pěkně napsáno a kniha se mi líbila. Velice pozitivně hodnotím zvraty v ději, kdy mi přijde, že si autor dal skutečně práci a uvažoval nad tím, jak by to probíhalo ve skutečnosti. Ale hlavně, čím dál více oceňuji komplexní myšlenku celé trilogie.

11.02.2019 4 z 5

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Takže... Takže... Kniha je pro mne velké překvapení a musím říct, že příběh se čte moc pěkně. Neustále Vás má čím překvapit, dychtíte se dozvědět jak se hlavní postavě daří, co se mu stane dále. Kvalita a propracovanost světa je dokonalá. Nečekejte epické bitvy jako v Pánu prstenů ale kvalitou bych to dal na stejnou úroveň. Kdo po této knize sáhne, nemůže být zklamán. Více se rozepíšu u hodnocení druhého dílu

25.01.2019 5 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Pokud zde někdo Čapkovi vyčítá nedostatečnou hloubku a nepropracovanost díla, tak dle mého nepochopil poselství "knihy". Právě ona přímočarost a jasnost příběhu a kam spěje je to, co je zde hlavní. A to se podařilo Čapkovi sdělit takovým stylem, že Vás z toho mrazí.
Pokud bychom dnes knihu přepsali na moderní pojetí, jistě by byla na ideálních 300 stran, více propracovaná, znali bychom jednotlivé postavy do hloubky, ale na výsledku by to nic nezměnilo. Čapek zde zkrátka dal poselství lidstvu.

17.08.2018 5 z 5

Propast času (remake) Propast času (remake) Roman Bureš

Četl jsem původní sérii několikrát a tak mohu porovnávat. První díl původní série byl co se týká kvality nejslabší, a proto jej porovnám s tímto "remake", na který jsem se neskromně těšil. Kvalitativní skok obrovský, mnohem vyzrálejší stylistika, hlubší popis reálií, děje , okolí, vazeb. I základní popis historických názvů, zvyků a také technologií. Co se týká srovnání, tak řada toho chyběla oproti první verzi nebo byla jinak, ale ve výsledku za mne skvělé a rozhodně o řád jinde než původní díl. Líbí se mi mnohem větší popis přírody, komplexity a zasazení naší epochy do celkové časové osy a co děláme špatně. Pár míst bych udělal jinak, aby se kniha chytila mnohem lépe v případě překladu do dalších jazyků, ale i tak je to rozhodně adept i pro zahraniční fanoušky této tématiky. A autorovi držím palce, protože přepisovat něco je mnohem těžší než něco tvořit. Že se těším na další díly už asi nemusím ani dodávat :-)

30.12.2024 5 z 5

V jámě lvové V jámě lvové Jakub Mařík

Kniha je taková, jaká by měla být. Kromě toho, že to je jako scénář k filmu který vás pohltí, dostává se vám rozuzlení řady dění. Hloubka popisu vesmírné bitvy, pragmaticky, technicky, lidsky, je skvělá. Daly by se napsat stovky spinoffů a příběhů jednotlivých osudů, ale na to není kapacita knihy dostatečná. Pokud někoho zklamal závěr, tak mohu potvrdit že nebyl takový, jaký bych čekal. Ale o to lepší to je! Kniha má čtenáře překvapit a to se zde povedlo. Díky za super příběh a držím autorovi palce v další tvorbě.

22.03.2024 5 z 5

Armabetton Armabetton Martin Chval

Kniha, od které vážně nečekejte hluboké myšlenky ale zábavu spojenou s nadsázkou, obojí tak akorát. Ale zase není to jen tak brak který zahodíte! Kniha je kvalitně napsána, děj a zvraty jsou správně dávkovány a to je přesně ta kombinace, díky které si knihu budete chtít v budoucnu přečíst znovu :-) Za mne parádní kniha a pokud hledáte kvalitní oddechovku, jste zde více než správně.

03.11.2020 5 z 5