Ailee Ailee komentáře u knih

Dvory Chaosu Dvory Chaosu Roger Zelazny

Uf, první polovina byla doslova narvaná psychodelickou vatou. Nevím, co si autor dal, ale musel to být slušný matroš. Závěrečná bitva byla vůči tomu tak nějak... ochuzená, i když celkem zajímavá. Ale mohlo jí být věnováno více času a napětí. Série není špatná, ale není pro mě. V pokračování s Merlinem v hlavní roli již pokračovat nebudu.

13.10.2023 3 z 5

Paže Oberonova Paže Oberonova Roger Zelazny

S "menším" počtem lidí (přeživších sourozenců) se děj projasňuje. Také konečně získáváme většinu odpovědí (a hlavně snad už konečně pravdivých) na nejasné otázky. Po třetím díle jsem váhala, zda pokračovat, nakonec jsem asi ráda, že mi zvědavost nedala a já si další díl pustila. Teď už rozhodně skončit nemohu.

12.10.2023 3 z 5

Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Hraničářova učně jsem úplně poprvé četla už skutečně dávno! Minimálně dvakrát jsem ho četla a již dvakrát ho poslouchala jako audioknihu. A přesto mě pořád baví. Ano, má své mušky, třeba hned na začátku, kde je pár scén, které se snaží být mermomocí vtipné, ale místo toho jsou spíš rozpačitě trapné, ale přesto své původní hodnocení měnit nebudu. HU je prostě srdcovka.

10.10.2023 5 z 5

Hořké sousto Hořké sousto Chloe Neill

Neuspokojivé. Celý díl se zas tak moc nedělo, po většinou se pořád dokola spekulovalo o tom, proč se to něco děje, když už náhodou se něco dělo, a ten závěr byl tak strašně nevyužitý! Takový záporák s takovými možnostmi a ve finále byl poražen kopancem do zadku. Taková promarněná příležitost na pořádnou akci! Chjo

06.10.2023 3 z 5

Znamení jednorožce Znamení jednorožce Roger Zelazny

Tento díl mi zatím přišel nejslabší. Celkem se toho moc nestalo, pár pokusů o zabití toho či onoho, v Amberu nic nového, trocha poodhaleného vysvětlování děje z předchozích dílů. Nevím, zda jsem jen při poslechu nedávala moc pozor, nebo autor potřeboval změnit pár už napsaných věcí, a tak je přeplácal přes sebe tak, že se v tom nejspíš ani sám nevyzná, jak to teda skutečně bylo a jak potřebuje, aby to skutečně bylo. Zmatek? Ooo ano.

05.10.2023 3 z 5

Démon z lesů Démon z lesů Leigh Bardugo

Krátké ale zajímavé. Když so člověk řekne, o kolik let dozadu se tento příběh od příběhu Aliny vlastně odehrává... Přečteno za pár minut, ale myslím, že je to super náhled do toho, jak byl Temnyj vlastně utvářen.

29.09.2023 4 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Tuhle knihu nemůžu mít ráda. Ne že by byla špatně napsaná, vlastně si myslím, že je hodně dobrá, ale nemůžu ji mít ráda, protože z povahy hlavní postavy se mi chtělo celou dobu zvracet. Konec mě ani nepřekvapil, spíš jsem ho čekala, protože jak jinak by to mohlo dopadnout se Snowem, který je tak neuvěřitelně egocentrický, vyšinutý a s pocitem vlastní nadřazenosti? Pořád si o sobě myslel, jak strašně je dokonalý, a i v momentě, kdy věřil, že zemře, tak se vše v jeho hlavě točilo jen a jen kolem něho.
Kniha rozhodně stojí za přečtení, navzdory tomu, že jí dávám jen tři hvězdičky, ale počítejte s tím, že vás na nějakou dobu zavalí jako obří kámen a stáhne vás ke dnu.

27.09.2023 3 z 5

Poslední hvězda Poslední hvězda Radek Sterakdary Starý (p)

Bylo to dobré, snad i lepší než první díl. Arila mi byla mnohem sympatičtější, zatímco Harari mě iritoval každým slovem. Moc dobrým oživením byl Laraem. Možná je chyba, že tuto knihu poslouchám, místo toho, abych ji četla. Většinou to nebývá problém, naopak mě kolikrát audiokniha zaujme i v případě, kdy bych tištěnou knihu odložila. Ne že by byla špatně namluvená, to ne. Ale prostě u ní nedokážu udržet pozornost.

23.09.2023 3 z 5

Vrány Vrány Kass Morgan

Příjemná i když ne moc výrazná kniha. Postavy byly sympatické a jejich chování mi přišlo přirozené. Plusový bod u mě má rozhodně za to, že jsem nepoznala, kdo je hlavní záporák, a přitom to do děje skvěle zapadlo. Dá se číst i jako jednodílovka bez nutnosti pokračovat druhým dílem.

19.09.2023 3 z 5

Vyhnanství Vyhnanství Robert Anthony Salvatore

Tento díl čtenáře moc daleko neposouvá. Celkově slabší než první díl, ale to tak s druhými díly často bohužel bývá. Autor moc nevyužil potenciál závěrečné bitvy. Celkově se začíná opak jistý sled událostí. Nechám se překvapit pokračováním.

15.09.2023 3 z 5

Prokletá pevnost Prokletá pevnost Markéta Prášková

Přímočarý, jednoduchý příběh, který ničím nepřekvapí. Bohužel mi vztahy mezi postavami nepřišly moc uvěřitelné a Drek mi neuvěřitelně lezl na nervy. Pohodová oddechovka, ke které se však už nevrátím. Do druhého dílu se nejspíš nepustím, což je hlavně způsobeno omezenými možnostmi, jak se ke knize dostat.

10.09.2023 3 z 5

Darth Maul: Lovec ze stínů Darth Maul: Lovec ze stínů Michael Reaves

Kniha se třemi postavami (když nepočítám Maula), které krátce zažhnuly v universu SW. Padawanka Darsha Assant, zahořklý Lorn Pavan a droid I-5, jejichž osudy se nečekaně propletly a jejichž vítězství nebo prohra by ve finále nemělo na děj navazují filmové ságy velký vliv. Přestože světem SW neměli šanci příliš zahýbat, jako jednotlivci to byly zajímavé postavy a doufám, že v některých dalších knihách či komiksech se s nimi ještě potkám.
Děj byl rychlý, akční a přímočarý. Třebaže mě neuvěřitelně rozčilovalo opakování stejné situace z pohledu několika postav, většinou z Maulova pohledu a někoho z "kladného" trojlístku či Obi-wana, dostal mě konec dostatečně do kolen, abych hodnotila čtyřmi hvězdičkami z původních plánovaných tří. Ačkoli by knize oproti těm, které jsem v poslední době četla před ní, prospěla právě trocha té spletitosti, nejspíš se k ní ještě někdy vrátím.

08.09.2023 4 z 5

Háv klamu Háv klamu James Luceno

Uf, konečně dočteno. Bohužel, tohle mě nebavilo. Zaujal mne až konec, cca posledních 50 stran, které rozpletly všechnu tu nudu předtím, aby ukázaly, kvůli čemu to vlastně bylo. Ten závěr byl super, ale prokousat se až k němu... Nejde o to, že tam byla politika. Naopak Palpatinův život je zajímavý. Ale přišlo mi to takové neosobní. Příliš mnoho postav na malém prostoru.

29.08.2023 3 z 5

Pronásledování Pronásledování John Flanagan

Už jen takový čajíček. Stejný scénář, stejné fóry. Oddechovka, která neurazí ani nenadchne.

27.08.2023 3 z 5

Pouštní Kopí Pouštní Kopí Peter V. Brett

Už je to dlouho, co mě nějaká kniha takhle chytla! Nejdřív to musím rozdýchat.
Ze začátku mě moc nebrala, to je pravda, protože se zaměřovala na Jardira, kterého chci nenávidět, ale ten zatracený mizera si mě stejně naklonil. I když pořád neschvaluju způsob, jakým dělá to, co dělá.
Když se vrátila na scénu Leesha a Arlen bylo to hned zajímavější a jak se linky jednotlivých postav proplétají, vtahuje mě to do Jádra stále víc a víc.
těžko odolám, abych se rovnou nevrhla na další díl. Nevím, zda se na Ineveřin pohled těším nebo mě naopak vůbec neláká.

25.08.2023 5 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Dloooouhéééé a nudnéééé. Ne že by se tam nic nedělo, ale všechno je popisované tak neosobně a jakoby "mimo" hlavní postavy, že mě to vlastně vůbec nezajímá. Tam, kde se měl autor rozepsat a psát napínavě, děj odbil pár slovy, a tam, kde by ubrání popisu neuškodilo, jsou sáhodlouhé popisy. Další díl dám jen pokud se budu někdy hodně nudit.

24.08.2023 3 z 5

Návrat Temudžajů Návrat Temudžajů John Flanagan

Do dvou třetin se v knize moc nedělo a bylo to takové suché, ale konec to vylepšil. Hodně mě potěšilo, za což zvedám hodnocení na čtyři hvězdičky, že posádky Volavky ani loď sama nebyli tak dokonalí a nezranitelní jako vždycky. Příběh díky tomu byl uvěřitelnější a přeci jen alespoň krapet napínavější. Ale řekla bych, že tím autor sérii pomalu nenásilně uzavírá.

21.08.2023 4 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Uf... to bylo tak patetické. Druhý díl se drží naprosto stejné šablony jako ten první, ale na ten nemá. A může za to Anthony. Všechno ostatní fungovalo skvěle, ale je "důvod", proč nikoho nemilovat, byl tak strašně směšný, až to zkazilo celý příběh. Nebýt toho, byl by příběh dokonalý.

15.08.2023 3 z 5

Kaldera Kaldera John Flanagan

Je to dobré čtení a pohodová oddychovka. Ale starší čtenáře, kteří již nejsou cílovkou, už může rozčilovat, jak z některých situací Volavky vyklouznou "náhodou", "díky štěstí" nebo prostě jen díky hlouposti nepřátel, což je trochu smutné.

08.08.2023 4 z 5

Chrany Chrany Peter V. Brett

Tento komentář píšu trochu s předstihem, protože jsem si první dvě povídky přečetla po dočtení prvního dílu Démonské série, ale posední si chci nechat, až se k ní chronologicky pročtu.

Brayanovo Zlato - skvěle doplňuje Arlenův život mezi jeho učednickými léty a poslovstvím. Ukazuje nám Arlenovu povahu přesně takovou, jaká ho dovede až k samotnému Tetovanému. On je prostě moc umanutý na to, aby zemřel.

Velký bazar - je stejně dobré doplnění části děje před Arlenovou výpravou do Anocha Slunce. A ten konec mě upřímně rozesmál. Abbanova postava zde dostává mnohem jasnější kontury než přináší Tetovaný, ale i když jsem ten konec nečekala, vlastně mě nepřekvapuje, co se z toho mrského obchodníka vyklubalo!

Dopsáno 27.1.2024
Poselský odkaz - o chlapci Trnkovi s poloviční krasijskou krví. Doporučuji číst po dočtení třetího dílu série, abyste si ho nevyspoilerovali. Zajímavý, i když mě nezajímal tolik, neboť v něm známé postavy jsou pouze okrajově. Ale jsem zvědavá, zda Trnka dostane v celé sérii ještě nějaký prostor.

04.08.2023