Alitairmir Alitairmir komentáře u knih

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Má první kniha od Nesba byl román Sněhulák a to hned poté, co jsem viděl v kině film. Zaujala mě tak, že jsem okamžitě sehnal všechny díly série HH a byl jsem velmi zvědavý, jak na mě Netopýr zapůsobí. A zapůsobil na mě více než dobře. Sice o kapku slabší než Sněhulák, ale na první knihu v sérii je to skvělý počin kde Nesbo ukazuje, že od začátku uměl krásně poutavě vyprávět příběh a čtenáři ukazuje, že Harry rozhodně není úplně bez chybičky a má své démony. I přes své chyby si tento detektiv snadno získá sympatie čtenáře už pro svou odhodlanost dopadnout vraha za každou cenu. A nezabrání mu v tom ani jeho největší protivníci - alkohol, drogy či stavy absolutní lhostejnosti.

02.02.2018 5 z 5

Vzpomínka na světlo Vzpomínka na světlo Robert Jordan (p)

Komentář obsahuje vztahy mezi postavami.
Nejvelkolepější sága všech dob je u konce. První kniha série Kolo času se mi dostala do rukou před mnoha lety a okamžitě si mě získala stejně jako její hrdinové. Léta ubíhala, knihy přibývaly, a já tak stále mohl vcházet do světa této epické ságy a zažívat nová a nová dobrodružství postav, které mi přirostly k srdci více, než u jakékoli jiné knihy, co jsem kdy četl. Jako bych je znal osobně : Čestný a všem přátelům vždy věrný Perrin, který běhal s vlky a své srdce navždy věnoval hrdé Faile, která jeho lásku plně oplácela, vždy veselý, na pohled lehkomyslný Mat, který měl až kouzelnou moc dostat se do každého maléru a následně z něj zázračně vybruslit a svým šarmem dokázal získat i samotnou Tuon, ženu tak odlišnou od všech, co kdy předtím potkal, Rand, Drak Znovuzrozený, který nesl na svých ramenou tíhu celého světa a postupně se vyvíjel v muže, kterým se měl stát a který byl navždy svázán s trojicí žen, neohroženou děvou oštěpu Aviendhou, vyjímečnou, obrazy vidící Min a vznešenou, spravedlivou budoucí královnou Elain, Moirain, vždy klidná, vyrovnaná, inteligentní žena mající po boku svého strážce, nemluvného avšak mimořádně čestného a nezdolného Lana, který ve svém srdci našel lásku k mladé vědmě Nyneivě, té, co se nikdy nevzdávala a vždy pomohla ostatním, Egwain, která dozrála v nejvznešenější a nejrespektovanější amyrlin, co kdy žila, milující Gawyna, který by za ní obětoval kdykoli svůj život, ctihodný Galad, který za všech okolností dělal to, co bylo správné a jehož srdce získala vznešená, obětavá Berelain, která mu na oplátku dala to své, nezlomný Tom, co byl mnohem více než "pouhým" kejklířem, Siuan, jasně dokazujíc, že ani utišení ji nemohlo zlomit, Gaul, který se smíchem bojoval na místech kde většina lidí vřískala strachy, zaprodankyně Lanfear, jejíž nadpřirozenou krásu vyrovnávalo jen zlo, které nosila ve svém srdci a spousta a spousta dalších postav, jejichž jména a činy nikdy nezapomenu. Mohl bych tu napsat knihu pocitů a zážitků, co ve mně sága Kola času vyvolala, a stejně by to bylo málo. Děkuji Robertu Jordanovi za to nejlepší co jsem kdy četl a následně Brandonu Sandersonovi, že mohl ságu dopsat, když se Jordan vydal psát knihy na nebesa. Nechť ho Světlo opatruje, jeho dílo nebude nikdy zapomenuto.
Poslední kniha série odložena, slzy stékají po tvářích. Co dodat? Snad jen - Děkuji, mistře.

28.12.2017 5 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Stejně jako kniha "V lese visí anděl" je i román Sova mistrovským kouskem. Samuel Bjork dokazuje že, v žebříčku autorů severských krimi, může směle soupeřit i se samotným Nesbem. Sova je příběh plný smutku, zoufalství a čtenář je svědkem beznaděje a hrůz, které musejí hrdinové knihy překonat, aby dokázali polapit geniálního vraha, kterého jsem nemohl nenávidět, leda upřímně litovat. Nejvíce jsem však litoval opět Miu Krügerovou, která si mě naprosto získala už v první knize. Geniální vyšetřovatelka, která chce jen jediné, být se svou rodinou, díky čemuž mě při každém ,,Pojď, Mio, pojď" zamrazilo až do morku kostí. Za sebe zcela sobecky prosím - ,,Nechoď, Mio, nechoď". Úžasná kniha

28.11.2017 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Seveřané umí krimi příběhy jako nikdo jiný a Sněhulák patří k absolutnímu vrcholu. Mrazivý příběh, který mi nedal ani na chvíli vydechnout, obsahuje několik působivých zvratů a autor dokázal to, co se nikomu předním (a asi ani po něm) už nepovede. A co, že tím myslím? Fakt, že ode dneška když uvidím sněhuláka, tak mě silně zamrazí. Po dočtení knihy vím jediné - Musím mít celou sérii příběhů ve kterých vystupuje svérázný detektiv Harry Hole který, i přes spoustu svých démonů, je vyšetřovatelem kterého by si přálo každé oddělení vražd.

16.11.2017 5 z 5

Požehnáni ti, kdož žízní Požehnáni ti, kdož žízní Anne Holt

Skvělý, i když velmi smutný, příběh o jednom z největších problémů společnosti. Bezradnost hlavních postav autorka popsala tak bravurně, až jsem měl pocit, že něco podobného musela zažít sama. Vzhledem k její práci je možné, že se s něčím podobným skutečně setkala. Po dočtení knihy člověka napadne, že v tomto příběhu vlastně není vítězů, ale jen poražených, kterým rány snad zhojí čas, láska a silná vůle.

09.11.2017 5 z 5

Paříž: Katakomby Paříž: Katakomby Jeremy Bates

V první řadě půjdu proti proudu ohledně chválení prologu. Osobně mám podstatně raději, když nevím hned od první stránky, kdo z hrdinů zemře. Napětí ohledně pár postav tak zmizí, jelikož prostě víte jak dopadnou. Jako když jdete na film a někdo Vám vyžvaní půlku děje...Kdo to nemá také 2x v lásce, tomu doporučuji prolog přeskočit a začít 1. kapitolou. To je ale zároveň jediná výtka, kterou ke knize mám. Zbytek je jedna velká, napínavá, mrazivá jízda, která mě nutila otáčet stránky, dokud nebyl konec. Že je zde podobnost s Lesem sebevrahů nepopírám, je mi to ale jedno, obě dvě knihy se mi velmi líbily a rozhodně to není přes kopírák, spíše Bates použil to, co za mě skvěle fungovalo už v Lese sebevrahů a ještě to vylepšil. Většině postav se dá fandit, snad jen Pascal mi přišel otravný. Will, Daniéle a Rob mi každopádně byli sympatičtí avšak nejzajímavější postavou pro mě byla Katja.

18.10.2017 5 z 5

Lunapark Lunapark Richard Laymon

Parádní knížka, která mě vtáhla do děje hned od začátku a už nepustila. Postavy jsou pestré a některé opravdu velmi zajímavé. Démonická Tanya, s tváří anděla, zosobňuje jak se člověk může po strašlivém zážitku zcela změnit a nedokázal jsem jí úplně odsoudit. Na druhou stranu Jeremy je postava, kterou jsem div nezačal nenávidět. Zde autor krásně popsal psychicky vyšinutého jedince, slabocha neštítícího se ničeho jen aby se zavděčil své "paničce". I zbytek party, až na dvě světlé vyjímky (Violet, Nat) , na mě působil jako stádo, které Tanya umí zcela ovládat. Z dalších postav mě rozhodně zaujala Robin a i parťáci Davy a Joan. Celkově je kniha velmi napínavá, krvavá, smyslná a člověk po dočtení knihy, díky závěru, chvilku dumá jestli Tanya a její banda vlastně byli ti špatní. Za mě, až na jejich poslední krok, tedy rozhodně ne. Až na již zmíněného Jeremyho.

14.10.2017 5 z 5